Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor Så fungerar dopamin ADHD Om MåBra

Lider du av ansvarssjuka? Så botar du dig själv!

17 sep, 2015
author Malin Karlberg
Malin Karlberg
Att bry sig om andra är bra, men om det går för långt riskerar du att få sämre hälsa och gå in i väggen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Typiskt scenario: Utan att du ens reflekterat över det har du, under kvällens middag, lyssnat på samtal som inte intresserar dig, ställt artiga följdfrågor trots att du helst velat byta ämne – och så fort det blivit tyst runt bordet har du snabbt börjat prata om något roligt. Allt för att hålla stämningen uppe.

Min hälsa #12 – Förändras personligheten med åldern?Brand logo
Min hälsa #12 – Förändras personligheten med åldern?

Efteråt är det som om all energi lämnat dig, du är trött, lite irriterad och lätt nedstämd.

Vad var det som hände? Jo, du har troligen tagit för stort ansvar för andras välmående – och förmodligen tänkt för lite på ditt eget.

– För att kunna ge till andra måste vi ha något av ta av. Om vi bara ger och ger så finns det till slut inget kvar, säger Mia Törnblom, som är utbildare i personlig utveckling på MTGruppen i Stockholm.

Annons

Det är förstås en jättebra egenskap att vara varm och generös – att se till att människor runtomkring en mår bra. Men känner man ofta att man är låg på energi kan man behöva lära sig att hushålla lite på sina resurser.

Läs mer: Därför mår du bättre av att gråta

– Om vi oftare tappar än fylls av kraft i olika sociala sammanhang kan det bero på att vi tar för mycket ansvar för andra. Och det innebär ju egentligen att vi tvivlar på andras förmåga att ta för sig i exempelvis ett samtal och själva se till att de får en trevlig kväll.

Backa lite och fundera över dina egna motiv. Till exempel: Gör jag så här för att jag vill bli omtyckt av alla, att de alltid ska tycka att jag är en fantastisk person – som bryr sig om andra?

– Ibland kommer man fram till att det är rädsla som styr en, att man är rädd att inte vara en omsorgsfull person, säger Mia Törnblom.

Läs mer: Dina Facebook-uppdateringar avslöjar du – sådan är du!

Annons

Ifrågasätt också ditt beteende: Är det verkligen det här min omgivning vill eller ens behöver? Kan jag prova att bete mig på andra sätt – och se vad som händer?

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

– För dig som tenderar att engagera dig för mycket i alla andra är det extra viktigt att fylla på din egen energi. Och att träna på att säg nej. Och du har rätt att säga nej, för ibland behöver du vila!

Är du rädd för att andra ska tycka att du sviker, så påminn dig om att ibland behöver dina behov komma före andras.

– Risken att bli utbränd är större för personer som ger mycket. Ett sätt att stå ut med att vara lite sunt självisk är att tänka att det är hållbart.

Annons

Läs mer: Är du tillsammans med en pekpinne?

Mia har till exempel lovat sig själv att alltid ha rätten att vara sjuk, oavsett hur viktiga engagemang hon står inför.

– Om jag vaknar på morgonen och inser att jag inte har någon kraft över huvud taget. Ja, då stannar jag hemma. Den där snälla kanalen som alltid ger mig en valmöjlighet hjälper mig mycket. Och jag är övertygad om att det förhållningssättet är orsaken till att jag hittills aldrig behövt ställa in.

Läs mer: Våga vara sårbar – och bli lycklig på djupet

Men hur vet man NÄR man ska sätta en gräns? När man verkligen vill att andra ska känna sig omtyckta och sedda?

– En bra fråga som skapar tydlighet är: Om jag har tre månader kvar att leva, vad väljer jag då? Och så kan det vara bra att göra situationsanalyser av sitt eget liv, en nutidscheck: Hur ser det ut just nu, vad är rimligt att verkligen orka med?

– En del människor har väldigt lätt att skapa förtroende hos andra. Och det kan man behöva vara lite uppmärksam på. Ibland får man för mycket förtroenden och då blir det svårt att hantera.

Annons

Såklart att vi ska prata med våra vänner och bekanta om relationer. Men ha lite koll på när du hamnar utanför vänskapspratet. Och kanske också varför du ger dig in i samtalet. Om det är för att du inte står ut med att andra är ledsna och därför vill fixa deras problem, så kan det vara läge att backa lite.

Ibland hjälper vi andra mer för vår egen skull än för deras, och risken är att vi ger enkla lösningar på komplicerade problem. Vi har helt enkelt inte kompetens att ta hand om det vi får höra.

– Tipsa i så fall hellre om en bra parterapeut, än att försöka lösa vänners relationsproblem säger Mia Törnblom.

4 övningar till måttfullt ansvar

Sätt ett förstoringsglas på hur du brukar bete dig i olika sammanhang och fundera över när din ansvars-autopilot lätt kopplas på. Prova att koppla på en annan pilot.

1. Är du den roliga, intressanta som hörs och syns? Välj när du vill skina, du kanske inte alltid behöver se till att alla har det fantastiskt. Träna dig på att bara lyssna och iaktta.

Annons

2. Är du den inbillade värdinnan? Har du lätt för att hoppa i värdinne-autopiloten och snabbt som ögat rensa bort disk och fixa kaffe – även när du är hemma hos andra? Träna på att vara den som sitter kvar länge vid middagsbordet. Sitt kvar, även om det känns obekvämt. Eller ge dig själv naturliga pauser, gå på toa, gå ut en runda.

3. Är du den som alltid lyssnar och verkar intresserad? Kanske har du lätt att fastna i lyssnarrollen och känner att det ju vore kul om någon lyssnade på dig också? Träna dig på att berätta saker, att ta plats.

Du kan också förbereda dig före en tillställning med några bra frågor eller meningar som du lätt kan avbryta med. Det kan exempelvis vara ”Roligt att prata med dig, jag ska bara röra lite på mig” eller ”Vad intressant, jag ska bara gå på toa. Vi kanske ses senare”.

Eller se till att aktivt byta ämne. Om ni länge pratat om den andras yrke eller relation, så gör en övergång i stil med ”det påminner mig om när jag…” eller ”ja, jag håller med, jag hamnade i en sådan situation när jag…”.

Annons

4. Har du en dag då du känner dig kraftlös? Undvik situationer som triggar igång din reflex att ta ansvar för andra. Eller bestäm dig redan före festen att du inte ska stanna längre än till tolv (om du annars alltid blir sist kvar). Eller ge dig själv två timmar och sedan har du rätt att gå därifrån.

AV: Hanna Nolin

BILD: Thinkstock

Annons