Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor Så fungerar dopamin ADHD Om MåBra

Du har tid – men vad gör du av den?

24 apr, 2025
author Kristina Lager
Kristina Lager
Känner du att tiden aldrig räcker till? Kan det vara så att du slösar bort den på oviktiga saker? Du kan bryta negativa mönster och ta kontrollen över din egen tid. Och det viktigaste av allt, se till att fylla din tid med det som är viktigt för just dig.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nuBrand logo
Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nu
Psykologen Katarina Blom: Stärk Ditt VälmåendeBrand logo
Psykologen Katarina Blom: Stärk Ditt Välmående

Den där känslan av att inte ha kontroll över tiden, eller rent av att du kastar bort din tid är jobbig. För Andreas Forsén Jonson, föreläsare och författare skapade just den känslan ett stort intresse för tiden. Vad den tid och vad vi kan göra för att påverka vår upplevelse av tid.

andreas och henrik
Att veta att någon man älskar har en begränsad tid, då inser man hur mycket varje dag betyder. Henriks sjukdom har gjort mig besatt av tiden, säger Andreas (t.v).Foto: Anna Olsson

Andreas som är aktuell med boken "Du har tid, nyckeln till att leva ett rikt liv" varje dag, berättar att en anledning till hans intresse för tiden är att han blev mobbad som barn. Han levde i en känsla av utanförskap och vågade inte komma ut som gay. ”Det är som att jag har flera bortkastade år”. Men den stora anledningen heter Henrik. Henrik är inte bara Andreas stora kärlek, han bär också på den ärftliga sjukdomen Huntingtons. Sjukdomen är obotlig och leder till slut till döden. När den väl har brutit ut påverkar den hjärnan och bryter ned både kropp och sinne. ”Livet, tiden, kärleken – allt fick en annan betydelse” skriver Andreas i boken.

Annons

– När jag träffade Henrik och fick reda på att han var bärare av Huntingtons blev tiden ännu viktigare. Nu har valt att se tiden som en gåva och att verkligen ta vara på den. Vissa dagar är det lätt, andra dagar är som en förbannelse. Men det handlar om ett val. Vad vill jag göra? Det är som Henrik sa ”om jag väljer att inte leva nu – då lever jag varken nu eller sen, då skulle jag bara vara bitter fram tills jag blir sjuk”. För oss handlar det om ett livsval.

Tiden är det enda som är lika för alla. Vi lever visserligen inte lika länge, men så länge vi lever har vi alla 24 timmar om dygnet. Det är lika för alla, rik som fattig. Alla har inte samma möjligheter men tiden har vi gemensamt. Vi upplever tid på olika sätt, två timmar mitt i natten när du inte kan sova kan kännas oändliga medan två timmar på en trevlig middag säger susar förbi.

– Jag har träffat många som har knäckt koden. Jag har förstått betydelsen av tiden på grund av min och Henriks relation, och hans sjukdom. Men tänk att vara fullt frisk och knäcka koden, det är ju fantastiskt. Att ta vara på allt detta innan det är för sent. Det är det jag vill förmedla med min bok. Lev nu! Ta vara på livet.

Annons

Ta vara på tiden med barnen

Har du barn? Då har du säkert varit med om många gånger att barnet pockat på uppmärksamhet och du svarar ”jag ska bara”. Du kanske har tittat på teckningen ditt barn stolt visar upp för dig med ena ögat, samtidigt som du har ett möte via teams och svarar på ett mejl. Är dina barn relativt stora nu eller rent av vuxna så kan du säkert ångra att du inte var mer närvarande. Den där underbara småbarnstiden, den kommer ju inte tillbaka.

– Jag tror att det är då frustrationen kommer när man inser det. Du är inte närvarande varken med barnet, mejlet eller mötet och du känner dig inte nöjd med något. Då är det bättre att kunna stänga av och prioritera. Vi har gjort tiden till en syndabock, men det handlar om våra prioriteringar. Är det så att du inte har tid, eller lägger du helt enkelt inte tiden på rätt sak? Vi väljer ofta att lägga tid på rätt konstiga saker, jag har själv inga problem att scrolla bort några timmar på en telefon.

Annons

Om du älskar att scrolla på mobilen, så gör det säger Andreas. Men gör det medvetet och närvarande, inte så att du plötsligt tänker ”oj, vad hände – nu har det gått två timmar”. Många av oss tar upp mobilen och börjar scrolla utan att vi är medvetna om att vi gör det.

– Jag pratade med en professor som sa att scrollandet har satt sig i vårt muskelminne. Han tipsade om att byta plats på apparna i telefonen. När jag gjorde det insåg jag plötsligt satt och kikade i Försäkringskassans app istället för Instagram, skrattar Andreas.

Hur blir jag mer närvarande?

Oro är värsta tidstjuven

– Våra mobilen och skärmar är stora tidstjuvar, likaså multitasking och vår strävan efter perfektion. Men den värsta tidstjuven av dem alla är oro. Den ger absolut ingenting. En skärm kan ge glädje och avkoppling, men din oro är en fullkomligt värdelös tidstjuv som bara tar energi. Jag vet inte hur ofta jag kommer på mig själv med att oroa mig och jag måste påminna mig själv att ständigt vara närvarande, säger Andreas.

Det absolut bästa sättet, menar Andreas är att befinna sig i nuet där du är – oavsett var du är. Det är inte enkelt och det kräver en del arbete. Det är så lätt att vi har tankarna på annat än just det vi gör för tillfället. Hur många gånger har du inte varit på bio och sett en bra film, men innan filmen ens har tagit slut börjar du tänka på ”vad händer sen”. Eller ännu värre, de där sista ljuva dagarna på semestern som du slösar bort genom att börja fokusera på jobbet och oroa dig för att semestern snart är slut.

Annons

– Jag träffar många som hela tiden lever i ett framtidstänk. Om fyra år ska jag göra det och det. Eller det där ska jag göra när jag går i pension. Det är som att det finns en garanti att vi lever då men det är en falsk illusion. Vad skulle du göra om du visste att i morgon var din sista dag – då skulle du vara mer här och nu. Var stolt när du är närvarande oavsett om det är i arbetslivet, tillsammans med din partner eller en ensam skogspromenad.

Eliminera tidstjuvar

Andreas berättar att ett sätt för honom att bli mer närvarande har varit att skapa olika zoner i livet. I de här zonerna får han inte umgås med en skärm. Att förbjuda skärmen och att umgås analogt har varit en källa till både lycka och återhämtning.

– Ett annat sätt som kan hjälpa dig att se mönster är att faktiskt skriva ner hur du spenderar din tid under en vecka. Hur mycket tid ägnar du åt arbete, familj, vänner och egentid? Finns det något som behöver justeras för att du ska känna att du använder din tid på bästa sätt? Kanske finns det tidstjuvar som du kan eliminera eller kanske behöver du bli bättre på att säga nej till saker som inte tillför något i ditt liv?

Annons

Andreas fem tips för ett rikare liv

1. Just nu-principen

Du kan påverka ditt just nu – och när du förstår innebörden av det så är det en mäktig känsla. Om du sitter på en middag och det är ett jobbigt samtal, då har du makten att gå därifrån. Det är också en skillnad om du säger ”jag tycker att livet är tufft” eller om du säger ”jag tycker att livet är tufft just nu”. Skillnaden är att det inte pågår för evigt.

2. Ärlighet varar längst

Var ärlig mot dig själv. När vi pratar om var vi lägger vår tid så vill vi kanske försköna och inte riktigt säga sanningen. Hur många timmar lägger du på att scrolla? Kan det vara så att du inte ens vill erkänna för dig själv? Det är viktigt att du är ärlig här så att du har koll på ditt utgångsläge.

3. Små delmål

Sätter du ett stort mål och inte lyckas nå det så är risken stor att du mår dåligt och känner dig kass. Sätt i stället ett litet mål och lyckas nå det. Den kan handla om att låta sovrummet vara en mobilfri zon. När du lyckas med ditt mål så känns det fantastiskt.

4. Glöm inte att fira

När du når ett mål, fira det. Livet är här och nu och själv älskar jag att fira. Jag fyller snart 42 år – det firar jag. Men jag firade även när jag blev 41,5. Nu måste alla inte vara som jag, men jag lovar, det är ganska najs att fira mycket. Jag hade en kvinna i mitt liv som var som en extramormor för mig. Hon sa ”Andreas, det finns alltid något att fira”. Jag gillar det tänket. Spendera tiden lycklig och fokusera på det som gör dig glad.

5. Det du fokuserar på växer sig stort

Om du väljer att aktivt titta på det som är bra så mår du bra. Det betyder inte att det som är tufft försvinner, men att det som är bra växer. Du får energi så att du orkar handskas med det tuffa i livet. Ta den situation som jag och Henrik befinner oss i. Jag vet att jag inte kommer att få ett långt liv med honom. Vi fokuserar på det som är bra även om det ibland är fruktansvärt svårt. Det jobbiga försvinner inte, men när jag tänker på det som är bra så får jag mer energi för att orka det jobbiga.

Annons

Du kan också fundera över din tid genom att ställa frågor som ”vad är det viktigaste jag vill uppnå idag?” eller ”vad lärde jag mig av hur jag spenderade min tid idag?”. Genom att regelbundet ställa dig de frågorna blir du mer proaktiv när det gäller din tid.

Andreas berättar om en helt fantastisk bild som har fastnat i hans minne. Det är en kvinna som är på en konsert. Hon står och tittar, och lyssnar koncentrerat med ett leende på läpparna. Alla runt omkring henne står istället med mobilen i handen och filmar konserten. De är på plats, men de upplever allt via sin mobil i stället för att vara närvarande i stunden.

Så hittar du egentid — även när du inte har tidBrand logo
Så hittar du egentid — även när du inte har tid

– Tänk att du har möjligheten att få uppleva den där konserten live, och ändå väljer du att göra det via skärmen. Då är det som att du inte är där på riktigt. För mig säger bilden på kvinnan allt, jag tänker ofta på den i mitt vardagliga liv för att landa och leva mer just nu.

Annons

Har du träffat någon som har överlevt en svår sjukdom eller en bilolycka, och känt att den personen upplever livet annorlunda än vad du gör? Att små glädjeämnen verkar få en större betydelse och vissa motgångar inte får mer än en axelryckning. Det är när man tänker att livet är för alltid som man missar att värdesätta tiden.

­– Jag och Henrik har till exempel bortprioriterat tjafs. Det är inte värt att vi lägger tid på att tjafsa. Vad vinner jag på att få rätt i en diskussion – ja, kanske att Henrik säger ”okej, du hade rätt”. Men samtidigt har vi förlorat en kvart eller mer på att tjafsa. Det är inte värt det helt enkelt.

Tanken på ”just nu” har hjälpt Andreas att inte fastna i tankar om framtiden eller det som redan hänt. Han kallar det för just-nu-principen. Den handlar om att ständigt påminna sig själv om att allt, både bra och dåliga stunder är flyktiga och att det därför blir så mycket viktigare att ta vara på de ögonblick som verkligen betyder något och att inte låta dem passera obemärkta.

Andreas med boken
Boken "Du har tid" är full av konkreta tips, reflektioner och övningar som hjälper dig att inse vad du gör med din tid – och det viktigaste av allt, den hjälper dig att fylla din tid med det du själv tycker är värdefullt.Foto: Kim Zetterström

– En övning du kan göra är att ta en stund varje dag för att reflektera över hur ofta dina tankar vandrar iväg till framtiden eller det förflutna. När du märker att det händer, försök att föra tillbaka ditt fokus till nuet. Vad händer just nu? Hur kan du vara mer närvarande i stunden? Du kan också fundera över vilka situationer som oftast drar dig bort från nuet och hur du kan införa lite mer just-nu tänk i din vardag.

Annons

Men hur får vi då mer tid över?

Den frågan är vi många som ställer oss. Ja, det handlar inte bara om att hitta luckor i schemat menar Andreas, utan att reflektera över vad som är viktigt i livet, att sätta gränser och att göra medvetna val.

– Problemet är egentligen inte att frigöra tid, utan vad vi gör med den tiden. Tänk att du och din partner känner att ni har för lite tid med varandra. Ni fixar barnvakt och checkar in på ett mysigt spahotell. Vad gör ni när ni kommer till rummet? Jo, många av oss lägger sig på sängen och scrollar på telefonen.

Kan du känna igen dig i situationen? I stället för att hamna i slöscrollandet kan det vara en bra idé att fundera på vad du ska göra med tiden och varför. Gör en liten plan. Landar du i att du vill ägna dig åt mobilen eller kanske ha ett Netflixmaraton så är det okej. Det viktiga är att du lägger din tid på något du faktiskt värdesätter.

Annons