Sluta längta bort – upptäck allt det underbara du har nära
Du har säkert hört de välkända raderna ur poeten Stig Johanssons dikt Förlusten; ”Alla dessa dagar som kom och gick, inte visste jag att de var livet.”
Det ligger så mycket sanning i de där orden, det är nog de flesta överens om. Ändå är det så lätt att glömma, eller rent av prioritera bort, lyckliga stunder i vardagen när livspusslet ska på plats. I författaren och journalisten Kristina Tilvemos nya bok "Bygg ett roligare liv hemma istället för att längta bort" får vi lära oss hur vi gör varenda dag i livet till ett litet äventyr.
– Många väljer bort det som finns nära och bara längtar till semestern. Just det att vi är så fokuserade på jobb till vardags och sedan åker utomlands på semestern gör att vi tappar mycket kunskap om vad vi redan har. Det blir som att fritid och roliga aktiviteter bara hänger samman med semestern. Men vi kan få så otroligt mycket energi av den opretentiösa tiden. Det finns så mycket roligt hemma om vi bara stannar upp och funderar. Det räcker att gå ner till bryggan och titta på solnedgången. Fixa på tomten tillsammans, eller engagera sig i innebandylaget, säger Kristina Tilvemo.
Det är klart att du kan!
Bygger du själv upp tankemässiga murar som hindrar dig från att testa nya saker? Du kanske till exempel fick höra som barn att du var tondöv och skulle aldrig i livet få för dig att testa att sjunga i kör? Det finns mängder med sätt vi kan ändra våra tankemönster, berättar Kristina. Meditation är bra, men du kan också testa den här relativt enkla övningen.
1. Ta fram papper och penna och sätt en timer på fem minuter.
2. Tänk på något du ska göra som du är nervös över och skriv ner allt som kan gå snett. När timern ringer läser du allt du skrivit.
3. Nu vänder du på pappret. För varje sak du oroade dig för formulerar du istället meningar med det bästa som skulle kunna hända. Fokusera på glädje, styrka, kraft och mod. Läs igenom det du skrivit. Och visst kan vissa saker gå fel, men det kan lika gärna gå hur bra som helst. Är din dröm att sjunga i kör – gör det!
Vi har byggt ett ingenjörssamhälle, menar Kristina, där prestation och perfektion står i fokus. Vårt sätt att leva leder till att vi rationaliserar bort både känslor och mötesplatser. Vi befinner oss mest i våra tankar och går på någon slags autopilot som gör att vi tappar bort mycket glädje i livet.
– Jag har skrivit den här boken för att jag vill att människor ska leva mer spännande och innehållsrika liv och hitta glöden och drivkraften. Vi behöver uppvärdera och omprioritera vår tid och skapa balans mellan när vi presterar och när vi inte gör det. Jag funderade mycket på det här efter det att jag fick en stressrelaterad sjukdom 2012 och brakade in i väggen. Jag vill hjälpa människor att hitta sin inre röst och sina värderingar, det är grunden för all verklig motivation.
Lev här och nu
Vänta alltså inte med att beta av dina drömmar tills det är dags för semestern. Livet är här och nu och det bästa du kan göra är att hitta små glimrande ögonblick i vardagen – vad njuter du av att göra här hemma?
Bli en vardagsnjutare i fem steg
1. Börja med dig själv och fundera över vad du vill ha mer av i din vardag. Återskapa kontakten med dina inre drivkrafter och bli medveten om vid vilka tillfällen du mår väldigt bra. Ett tips är att titta på sådant du gillade att göra som barn. Kanske älskar du att fiska, men har inte gjort det på många år. Välj vad som är viktigt för dig, istället för att känna att du måste springa iväg till alla sammanhang.
2. När du har identifierat vad som ger dig en positiv energi, fundera på vilka människor du vill ha med dig. Vilka får dig att känna dig sedd och bekräftad? Vilka egenskaper uppskattar du hos människor? Försök att hitta de personerna. Det behöver inte nödvändigtvis vara någon du känner idag.
3. Jämför dig inte med andra, inse att du duger som du är. Problemet är att vi alltid jämför oss med dem som är lite bättre, aldrig sämre, vilket gör att vi känner oss otillräckliga. Kom ihåg att alla människor har styrkor och svagheter, och den som kan sjunga bäst kanske inte är bra på att åka skidor. Utgå från din egen verktygslåda och gör något bra av det.
4. Jobba med tacksamhet och fokusera på det som är bra. • Beskriv tre bra saker som har hänt eller som du har gjort under dagen. • Beskriv tre saker som du är tacksam för i dag.• Skriv upp tre inspirerande saker som du vill göra i morgon.
5. Se till att du har en realistisk tidsuppfattning och ta inte på dig för mycket. Lägg in några korta mellanrum under dagen där du gör något du gillar – sticka, lös korsord eller fuldansa en kvart i köket. Pauser där du bara är, sänker stressen och kryddar upp ditt effektiva jag.
Förundras mer
Ett sätt att hitta mer glöd och närvaro i vardagen är känslan av förundran eller awe (uttalas ååååh). Det är den där lågmälda lyckokänslan du kan känna ibland. Tidigare kopplade man samman awe med religiösa upplevelser berättar Kristina – numera är det kanske något vi känner när vi är ute i naturen och ser fjällen breda ut sig, eller ser en vacker solnedgång. Vi stannar upp och känner oss som en del av något större, att vi ingår i ett sammanhang.
– Awe har väldigt stor påverkan på oss, det påverkar till och med vårt immunförsvar och sänker stressnivåerna, men det är inte bara naturen och storslagna vyer som ger oss mer awe i livet.
I hennes egen awe-lista hittar du visserligen ”att skida runt Jämtlandstriangeln” men även att sjunga med Caroline af Ugglas Alla kan sjunga-kör och besöka Strindbergs gamla bostad, Blå tornet. Det handlar med andra ord om upplevelser som tänder något extra hos dig. När du sätter dig och gör din egen awe-lista, se till att få in aktiviteter av olika typ, som till exempel rörelse, vacker natur, handarbete, körsång och trädgårdsarbete. På så sätt tillgodoser du inte bara olika grundläggande behov enligt Kristina, du påverkar också flera signalsubstanser i kroppen som till exempel dopamin, serotonin och oxytocin.
Få mer ”awe” i livet!
Lyckoskapare som du borde ha med i din awe-lista:
Lär dig något nytt.
Dans, körsång, lek och skratt.
Trädgård och odling.
Baka, tälja, sticka, måla eller annat hantverk.
Brädspel, konserter, fotbollsmatcher och körsång (kollektiv lycka).
Relationer med djur.
Simma eller ta varma bad.
Samlande (plocka bär eller svamp).
Vidder, hav och gammelskogar.
Att göra saker tillsammans med någon skapar en extra dimension av upplevelsen. Är du en person med massor av vänner eller är du något av en ensamvarg? Även om du trivs med mycket egentid så är vi sociala varelser som mår bra att ingå i ett socialt sammanhang.
– Du behöver inte ha många vänner, men det är bra med några du känner dig nära som du kan ringa om du behöver. Känner du att du saknar nära vänner kan ett bra sätt att nå människor på djupet vara att våga prata om existentiella frågor som: Vem är du? När känner du hopp? När mår du som bäst? Vad gör dig ledsen?
Kristina själv har skapat samtalshubbar med kollegor och vänner där de ses fysiskt på opretentiösa mötesplatser och pratar om allt mellan himmel och jord. För Kristina som är egenföretagare och jobbar hemma finns ett uppdämt behov av fysiska möten.
– Ja, det blir lätt att man missar det här när man inte naturligt träffar människor på sin arbetsplats. När vi ses blir det lite ”snillen spekulerar” och varje gång sätter vi ett särskilt tema där samtalen växer till existentiella frågor. Detsamma kan hända när du går och tränar med vänner. Det är som att vi sänker barriären och lär känna varandra på djupet.
Nya upplevelser i grupp
Ett annat sätt att få vänskapen att växa är att uppleva saker tillsammans. Startade du olika klubbar med dina kompisar när du var liten? Visst var det roligt? Det kanske är dags att dra igång en ny klubb? Vi mår bra av att umgås med vänner, och vi mår bra av utmaningar av olika slag. Kristina själv startade sin egen äventyrsklubb.
– Det började egentligen i samband med min utbrändhet. Jag och en kompis upptäckte att vi saknade den där spontana känslan av att någon knackade på. Vi upptäckte att det är inte så många som hör av sig. Och vi var trötta på att prata karriär och inredning. Vi längtade efter djupa samtal och spännande utmaningar. Från början var vi fem stycken, i dag är vi tolv i klubben.
Kristinas äventyrsklubb planerar och genomför olika projekt. På schemat ligger till exempel att åka och klättra på klättervägg, de ska också gå på drejning. En gång i månaden har de en gemensam aktivitet, efteråt fikar de och pratar om upplevelsen.
– Vi går laget runt så att var och en får berätta vilka känslor och intryck som upplevelsen skapade.
Nu har du fått en massa inspirerande och livsbejakande tips! Nu är resten upp till dig – på vilket sätt väljer du att sätta guldkant på din vardag?
Starta din egen äventyrsklubb
Visste du att forskare slagit fast att tre saker gör oss mer lyckliga än något annat? Lagom svåra utmaningar, sociala sammanhang och fysisk rörelse. Skapa en äventyrsklubb så kan du bocka av alla tre, och lära dig njuta mer av vardagen.
Att ha ett sammanhang på fritiden där du regelbundet planerar in aktiviteter, träffar människor du tycker om och testar nya saker är fantastiskt kul. Så här kommer du igång.
Vilka får vara med?
Försök att hitta likasinnade. Människor som är modiga, snälla, öppna och peppande. Fråga personer som du tror skulle passa in i gruppen och som är nyfikna och lojala. Att delta kräver lite engagemang från alla medlemmar.
Vad ska vi göra?
Alla i gruppen får vara med och bestämma vad ni ska göra. Det kan vara allt från vandringar, hantverkskurser eller kallbad till konserter och improvisationsteater. Ha gärna ett stort papper med tuschpennor där ni skriver upp. Eller klipp och klistra fram en visionboard med hjälp av härliga bilder från olika magasin. Tänk på att allt inte behöver vara utmanande, det kan helt enkelt vara att testa något nytt. Blandade aktiviteter blir roligast.
Dela med varandra
Ta en fika eller ses över en middag efter varje upplevelse där ni delar tankar och känslor kring ert senaste äventyr med varandra.