MåBra:s Sifo-undersökning: Det här gör oss osäkra
Hur kan det komma sig att 88 procent av alla svenska kvinnor känner sig otillräckliga, alltifrån några gånger per år till flera gånger i veckan eller dagligen?
Vi som är så fantastiska.
Men inte fantastiska nog, enligt oss själva. Det visar en rikstäckande undersökning, som Sifo gjort på uppdrag av MåBra.
Över 70 procent uppger dessutom att känslan av att inte duga begränsar dem i vardagen.
– Man brukar säga att när känslor blir så starka eller kommer så ofta att de påverkar ens mående och vardag så är det dags att ta tag i dem, säger leg psykolog Liria Ortiz, som varit med och granskat frågorna i undersökningen.
Äldre mer nöjda än yngre
Äldre känner sig mer tillfreds med sig själva än yngre. Och från och med 60-årsåldern ser vi oftare till att undvika sammanhang som får oss att känna oss mindervärdiga.
– I den åldern är vi ofta lite friare och det blir lättare att välja bort sådant som bara tar energi. Så länge det inte handlar om saker som är viktiga för en finns det inget egenvärde i att utmana sina rädslor. Det är bara bra om man kan prioritera sådant som stärker en, och välja bort det andra.
Vi känner oss dessutom otillräckliga på olika sätt, beroende på vilken ålder vi är i; 18-39-åringarna är mest missnöjda med sin kroppsform, 40-59-åringarna oroar sig för att inte räcka till i jobbsituationer och 60-79-åringarna känner att de tränar för lite. Vi går alltså från att uppleva att vi inte duger utseendemässigt till hur vi presterar och därefter att vi inte tar hand om vår hälsa tillräckligt.
Höga krav på jobbet gör oss osäkra
Det är logiskt att oroa sig för olika saker i olika åldrar, menar Liria Ortiz.
– När vi är unga har vi ofta fokus på att vara sexuellt attraktiva, enligt kroppsnormerna som finns i samhället. Vi alla påverkas av normerna, eftersom vi ständigt matas med dem. Och så känner vi att vi måste se ut på ett visst sätt för att vara åtråvärda. I den här åldern är man också ofta i ett skede där man vill träffa en partner och kanske bilda familj. Det kan göra att det känns ännu viktigare att anses vara fysiskt attraktiv.
I medelåldern oroar vi oss som sagt mer för hur vi ska räcka till på jobbet. Det är en logisk följd av de snabba och ständiga förändringarna i arbetslivet, menar Liria Ortiz. Omorganiseringar, där vissa sägs upp och andra får ännu mer att göra, ökade krav på tekniska kunskaper kombinerat med en utbredd åldersdiskriminering i samhället skapar stress och osäkerhet.
– Yngre har ofta större teknikkunskaper, och eftersom man på många företag värderar de kunskaperna högre än dem man får av lång arbetserfarenhet, är det inte konstigt att många känner otillräcklighet.
Den lite äldre gruppen då, 60-79-åringarna?
– Jag är själv 59, och jag har märkt att man i den här åldern alltmer inser hur dödlig man är. Och vi vet ju alla hur viktigt det är med träning för att förlänga livet. Så lägger man ribban för högt, orkar inte med, och blir stressad. Då kan det vara hjälpsamt att påminna sig om att vardagsmotionen är det som är allra viktigast för hälsan.
Så svarade kvinnorna…
De kvinnor som känner att de inte duger tycker främst att det här inte håller måttet:
- Kroppsform 33 %
- Träningsvanor 32 %
- Vikt 31 %
- Arbetssituation 30 %
- Utseende 30 %
- Social kompetens 29 %
Det de främst gör när känslorna av otillräcklighet tar över är:
- Försöker peppa sig själv 35 %
- Klankar ner på sig själv 34 %
- Pratar med en vän/familjemedlem 29 %
- Tröstäter 28 %
- Isolerar sig 27 %
Och så här påverkas de av känslorna av otillräcklighet:
- Tänker negativa tankar 47 %
- Blir sur och irriterad 45 %
- Undviker situationer där jag känner mig fel 36 %
…och männen
MåBra:s undersökning visar att 81 procent av männen i Sverige också känner sig otillräckliga. Det här toppar listan när männen berättar om vad de hakar upp sig på:
- Vikt 24 %
- Träningsvanor 22 %
- Arbetssituation 22 %
- Kroppsform 20 %
- Fysisk förmåga 18 %
- Inte tillräckligt framgångsrik 18 %
Läs mer om MåBra:s kampanj #JagDuger här: mabra.com/jagduger
Källa: Sifo – drygt tusen personer mellan 18 och 79 år har intervjuats om sina känslor av att inte duga.
Foto: Shutterstock och Anki Sydegård
Är du snäll mot dig själv?
Gör vårt test här, för att se om du ställer lagom höga krav på dig själv.
Gå in på: måbra.com/jagduger Där får du mer verktyg, fakta och pepp.
Köp Jag duger-tishan!
Var med och sprid budskapet att vi duger som vi är – och bidra till att stärka självbilden hos unga! Speciellt för kampanjen #jagduger har MåBra tagit fram en härlig t-shirt som säljs till förmån för Tjejzonen, Sveriges största stödorganisation för tjejer.
Texten är designad av fantastiska bokstavsillustratören Lise Hellström. Nu finns den att köpa i vår webbshop för 199 kr, i stl S-XL. Antalet är begränsat, så passa på innan den tar slut.
Bättre självkänsla – med hjälp av KBT!
Med online-programmet Bättre självkänsla får du alla verktyg du behöver för att förbättra din självkänsla och livskvalitet. Självhjälpsprogrammet är baserat på kognitiv beteendeterapi, ett vetenskapligt förankrat sätt att arbeta med beteendeförändringar och personlig utveckling. Programmet är upplagt som en kurs där du arbetar som om du besökte en kognitiv beteendeterapeut. Du arbetar i din egen takt och på dina egna villkor.
MåBra-prenumerant: 395 kronor – läs mer och börja direkt här!
Icke prenumerant: 545 kronor – läs mer och börja direkt här!
Du får:
- Tillgång till programmet under 12 veckor.
- Psykologiska verktyg för att bygga din självkänsla.
- En egen välmåendekurva som visar din utveckling.
- Möjlighet att ställa personliga frågor till våra psykologer (tilläggstjänst)