Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

Mia Törnblom: Så blir du bättre på att styra ditt liv

09 jan, 2022
Mia Törnblom
Längtar du efter en förändring men saknar kraften eller modet att genomföra den? Att leda sig själv och styra sitt liv i den riktning man själv bestämt kan vara nyckeln till en meningsfull och framgångsrik tillvaro, menar Mia Törnblom.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
8 Enkla saker som boostar din självkänslaBrand logo
8 Enkla saker som boostar din självkänsla

Självledarskap är det inflytande vi har på oss själva, hur vi leder och förhåller oss till oss själva. Vi ska såklart behålla de rädslor som är sunda för oss, men även sträva efter att gå emot de som hämmar och begränsar oss.

– Livet suger regelbundet. Vi blir bortvalda, orättvist behandlade, vi får skulden för saker som inte är vårt fel och samtidigt är livet fullt av möjligheter och magiska ögonblick, säger Mia Törnblom, ledarskapscoach, författare och föreläsare.

Ledde till ett tio år långt missbruk.

Hon fortsätter:

– Med självledarskap ser vi till att vara rustade nästa gång livet suger. Lite som att ställa sig i starten på ett maratonlopp och vara vältränad och förberedd jämfört mot att gå dit och chansa. Loppet är lika långt oavsett men våra förutsättningar att lyckas är betydligt större med självkännedom, acceptans och viljan att ta eget ansvar.

Annons

Mia Törnblom om självledarskap

Vi kan utföra loppet, eller ja, helt enkelt leva livet på det sätt som passar oss.

– Jag jämför ofta självledarskap med fysisk kondition, tränar vi så blir vi starka. Och allt som oftast handlar det om att ta sig tid för reflektion: Hur ser mina behov ut? Vilka är mina styrkor och vad har jag för utmaningar? Vad längtar jag efter? Vilka möjligheter har jag? Vad är det som hindrar mig? Behöver jag be någon om hjälp?

Så hur fungerar självledarskap i praktiken?

– Självledarskap kan vara olika saker beroende på person och situation. I en period kan det handla om att ge sig själv tid för återhämtning. I en annan att hitta sin motivation, i en tredje att ta ansvar för sin egen del i en konflikt, menar Mia Törnblom.

Ett enkelt exempel från vardagen är att du ena dagen väljer att jobba över för att komma ikapp. En annan dag tar du beslutet att gå hem tidigare från jobbet (om möjligt) för att det var just återhämtning du behövde den dagen.

Annons
Många svenskar blir tröttare under höst och vinter

I början på ett nytt år är längtan och motivationen till förändring som störst. Kanske drömmer man om att flytta, förkovra sig i en hobby, skaffa hund eller leva mer hälsosamt. Men var och hur ska man börja? Mia Törnblom menar att du först och främst behöver ta reda på vad förändringen har för syfte och varför den behövs i ditt liv.

– Fråga dig själv varför? Varför vill jag detta? Varför är just detta ett mål för mig? Vad kommer vinsten att bli?

Nästa steg blir att krasst titta på om vi har de redskap som krävs för att lyckas.

– När vi vet vad vi vill och varför, samt vad vi vinner på att göra en förändring är det enklare att göra upp en plan över hur det ska gå till, förklarar hon.

Det är mänskligt att misslyckas med sina planer

Hur många gymkort har vi inte köpt som bli liggande i plånboken efter två ambitiösa veckor i januari? Hur många gånger har vi inte lovat oss själva att dra ner på sockret, vinet och smörgåsarna?

Annons

Att misslyckas med sina planer är mänskligt och där vi brister är ofta i uppoffringen förändringen faktiskt kräver.

– Det kan handla om att vi sätter upp mål utan att vara beredda på att göra det som krävs. Som det här gymkortet … Vi vill bli vältränade men är tydligen inte tillräckligt villiga att svettas för det. Målet behöver vara attraktivt för oss, det behöver vara nåbart, tidsbestämt och mätbart. Tänk på att ta en sak i taget, och gå inte ut för hårt. Se också till att det är du som vill detta, för din skull!

Ibland är det livet själv som får oss att ta steget till förändring. Som riktigt stora bakslag eller oväntade händelser.

– Livet är fullt av motgångar och svårigheter. Och ja, ibland behöver saker göra ont för att vi ska bli motiverade till förändring. Lägg tid på att ta reda på vad du vill, vad du längtar efter och undvik att jämföra dig själv med andra. Vi kan utvecklas varje dag om viljan är tillräckligt stark och vi prioriterar det.

Foto: Slate Black

Annons