Ny studie: Människor tycker bättre om dig än du tror
Det sägs att ett dåligt första intryck kan vara avgörande – oavsett om det är på en första dejt, jobbintervju eller middagsbjudning. Men en ny studie visar att det kanske inte är så illa som vi tror.
Enligt de brittiska forskarna bakom studien, som publicerats i Psychological Science, underskattar vi ofta vad andra människor tycker om oss.
I experimenten fick ett gäng deltagare träffa varandra för första gången, och sedan sätta betyg på den andre OCH på sig själva. Samtalen var av olika längd och i vissa fall var samtalsämnena förbestämda, i andra inte.
Läs också: Tankefällorna som knäcker din självkänsla
Av betygen kunde forskarna dra slutsatsen att deltagarna över lag gav sin samtalspartner högre poäng i konversationskonst och sympati, än vad man gav sig själva.
Man kunde se att dessa uppskattningsgap sträckte sig över alla personlighetstyper, men var större hos blyga personer. I en enskild undersökning kunde man också se att det inte bara är något som gäller vid första mötet – uppskattningsgapet kan hålla i sig i veckor eller till och med månader.
Eftersom det är omöjligt att båda parter i en konversation är den mest sympatiske, menar forskarna att det är troligt att vi är snällare och mer förlåtande mot andra och deras brister än mot oss själva. Och att andra tycker om oss mer än vi tror.
Läs också: Så slutar du bry dig om vad andra tycker
En anledning tror forskarna är att vi ofta är så fokuserade på hur vi själva hanterar ett samtal, att vi inte riktigt tar in hur den andra personen visar respons.
”Eftersom vi inte vet vad den andra personen tänker så fyller vi i den luckan med hur vi själva tycker att vi uppför oss – och antar att den andra tycker likadant”, skriver studiens huvudförfattare.
Detta beror antagligen på att man känner sig själv bäst. Du vet om du kan vara roligare, smartare eller mer vältalig än du är i konversationen med en ny människa – det vet inte den andra. Och då vi inte har något att jämföra med när vi träffar en ny person så blir vi snällare och mer överseende med eventuella snedsteg från den andra.
Nackdelen med det här uppskattningsgapet är att när vi klankar ner på oss själva ökar risken för ångest och nedstämdhet. Fördelen nu, menar forskarna, är att vi vet om det.
Genom att veta att andra antagligen gillar oss mer än vi tror, så kan vi kanske ha större överseende med oss själva och sluta undvika vissa sociala situationer som kan leda till lycka och nya möjligheter.
Läs också: 5 tips – så får du människor att gilla dig
Källa: Times, Psychological Science Foto: IBL