Psykisk ohälsa ger fler och längre sjukskrivningar
På fem år har andelen sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa fördubblats – sedan 2014 är det den vanligaste anledningen till sjukskrivning i Sverige.
En ny rapport från Försäkringskassan visar också att den sortens sjukskrivningar är längre än andra – upp till 70 procent. Risken för återfall är dessutom 22 procent högre för de med psykiatriska diagnoser.
Läs också: Nära att bli utbränd? Här är 9 varningstecken!
– Jag tycker att det är problematiskt att sjukskrivningarna när det gäller psykiatriska diagnoser är så långa som de är, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör på försäkringskassan, till Sveriges radio.
De allra längsta sjukskrivningarna gäller personer med bipolär sjukdom, schizofreni och demens. För den snabbast växande gruppen ”anpassningsstörningar och reaktioner på svår stress” är prognosen däremot ljusare vad gäller både längd på sjukskrivningen och risk för återfall – men det är fortfarande de sjukskrivningarna som ökar mest.
– Jag tror att det är viktigt att vi pratar ännu mer om den här gruppen. Vi har inte tillräckliga kunskaper om vad den här ökningen beror på, säger Ann-Marie Begler.
Läs också: Tidiga tecken på utbrändhet – ta dem på allvar!
Oftast är det primärvården som ställer diagnoser inom ramarna för ”anpassningsstörningar och reaktioner på svår stress” – där även utmattningssyndrom ingår, en diagnos som kan ge väldigt långa sjukskrivningar.
– Det är väldigt viktigt att så fort som möjligt komma tillbaka till jobbet, för att garantera att man har en plats på arbetsmarknaden och att man inte slås ut ekonomiskt, säger Ann-Marie Begler till Sveriges radio.
Källa: Sveriges radio
Foto: Thinkstock
Bipolär? Här är de vanligaste symtomen
Läs också: Bipolär? Här är de vanligaste symtomen