Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor Så fungerar dopamin ADHD Om MåBra

Psykopaten – ett monster i charmig förpackning

12 maj, 2017
author Anna Carsall
Anna Carsall
Lär dig mer om hur psykopaten fungerar. För fastnar du i hans nät är det oerhört svårt att ta sig loss.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

1-3 procent av svenska folket beräknas ha psykopatiska drag – och män är överrepresenterade. Alla som någon gång råkat ut för en psykopat vet vilka förödande konsekvenserna kan bli.

– Psykopatens hjärna ser annorlunda ut från födseln, jämfört med andras. Deras känslocentra är utspritt som små ytliga öar, medan vi andra har ett mer sammansatt centra. Därför fungerar också deras hjärnor på ett annat sätt. Psykopater kan känna känslor, men bara för sin egen skull. Om de begått ett mord och sitter i rätten kan de gråta. Ofta tänker vi andra då att han känner skuld, men det har han inte förmåga till. Tårarna kommer för att han tycker synd om sig själv, för att han åkt fast. Eller så spelar han ledsen. Om andra tror att han känner skuld ökar chanserna att få sympati, säger Monica Emanell är som är legitimerad psykolog med mottagning i Stockholm, och som jobbat inom kriminalvården.

Läs också: Är din partner en vardagspsykopat? Här är signalerna!

Annons

Hur fungerar en psykopat?

– Han är inte en sammansatt personlighet, som reflekterar, analyserar, känner och utvecklas som människa. Utan styrs av instinkter, av jakten på kickar och egen vinning. Det är bara då psykopaten känner att han lever. Som när han inleder nya förhållanden, lever dubbelliv, har sex, skapar konflikter, spelar och jagar pengar. Det är svårt och skrämmande att föreställa sig hur man kan vara känslokall inför andra levande väsen, människor som djur. Men så fungerar psykopaten. I hans värld äger han andra – att ha kvar eller kasta bort.

I psykopatens värld är det en självklarhet att manipulera andra dit man vill. Så att man kan roffa åt sig pengar, få känslokickar eller högre status. Alla medel är tillåtna. Man kan tycka att man måste vara ganska smart för att kunna utnyttja andra på det sättet. Men det har inget med mental skärpa att göra.

– Det är mer som en rovdjurs-instinkt. Och förutsättningen för att kunna bete sig på det här sättet, och göra andra illa, är att man inte kan känna skuld. Psykopaten söker inte gemenskap, som vi andra gör som kan känna empati och skam. Han är en ensamseglare utan nära relationer. Ofta saknar han ingenting heller. Det är farligt, för han är en mästare på att låtsas vara den man vill att han ska vara, den man alltid drömt om. På det sättet får han en att öppna sig, och berätta om sina innersta drömmar, om längtan och sårbarhet. Sedan använder han det för att knyta en till sig. Efter hand kanske han behöver skuldbelägga för att fortsätta manipulera, och eftersom han fått en att öppna sig så vet han precis hur han ska göra: ”Tänk allt jag gjort för dig…”

Annons

Läs också: 8 skrämmande tecken på att du dejtar en psykopat

Tänk dig en lerklump som du kan forma hur du vill. Så ser psykopaten på andra människor.

– Har lerklumpen en egen vilja, som går emot hans behov, blir han rasande. Psykopaten har låg impulskontroll, och drar sig inte för att trycka ner, trakassera, misshandla, förstöra andras karriärer eller till och med mörda. Han gör det han ”måste” för att få tillbaka känslan av kontroll och makt.

Går det att behandla psykopati?

– Vissa psykologer hävdar det, men jag är väldigt tveksam. De kan inte lära sig känna skuld och empati. Möjligtvis kan de ändra sitt beteende, rent mekaniskt – för att undvika konsekvenser för egen del, till exempel fängelse. Å andra sidan har psykopaten så låg impulskontroll att det blir väldigt svårt för honom att inte dras med i skarpa lägen. Istället har man sett i studier att psykopaten ofta lyckas manipulera psykologer att tro att terapin fungerat. Psykopater som gått i kbt-terapi har i själva verket lärt sig knep för att bli ännu mer manipulerande.

Annons

Läs också: Är du en psykopat? Här har du svaret!

Varför är det så svårt att lämna en psykopat?

– Klienter till mig har beskrivit det som att man blir beroende. Först får man enormt mycket bekräftelse. Man får allt man saknat och längtat efter, och känner sig väldigt utvald och speciell. Psykopaten beter sig också väldigt självsäkert, han ”vet bäst”. Det kan göra att man börjar tvivla på sin egen förmåga att ta rätt beslut – och man börjar lägga över alltmer ansvar på honom. Ofta berättar man som sagt också sårbara intima saker, kanske vad man har komplex över. Efter hand, när psykopaten har en i hamn, så börjar han försöka omforma dig till den han vill ha – för sina egna syften. Ofta sker det med kränkande ord, svartsjuka och kontroll – blandat med den där fantastiska bekräftelsen man fick i början av relationen. Ofta har också psykopaten fått en isolerad, man har tappat kontakten med vänner och familj.

Sammantaget blir allt extremt förvirrande, det är som att kastas runt i en karusell. Till slut vet man inte längre vad som är normalt och inte, vem man själv är eller någonting. Ofta kan man också ha ett hopp om att han ska förändras, att det ska bli bättre. Men en psykopat förändras inte!

Foto: IBL

 

Maten som avslöjar psykopaten – så äter någon med psykopatiska drag

Maten avslöjar psykopaten

Läs också: Maten som avslöjar psykopaten – så äter någon med psykopatiska drag

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons