Hur vet jag om jag är lycklig? Här är svaret!
Hur vet jag om jag är lycklig? Det här är en av de allra vanligaste sökningarna på Google.
– Jag fick den frågan senast i går av en klient. Och det går ju inte att ge ett enkelt svar på den frågan. Men jag skulle vilja säga att varje gång man känner en positiv känsla så är det lycka. Sedan drar den förbi, precis som alla andra känslor, säger Titti Holmer, som är legitimerad psykolog.
Själva frågan ”ÄR jag lycklig?” är lite lurig – eftersom man lätt kan få uppfattningen att lyckan är något beständigt. Eller att den till och med ska vara en del i ens personlighet. Men så är det ju inte.
– Vi lever också i en kultur där själva lyckan i mångt och mycket har blivit ett självändamål, där man jagar lyckan. Lycklig är något man ”ska” vara, som ett normaltillstånd ungefär. Och det kan bli väldigt kravfyllt. Istället för ÄR kan man uppmärksamma känslan man har just här och nu; om det är en lycklig känsla – eller något annat.
Vissa menar att människans naturliga tillstånd är lycka.
– Det tror jag är fel. Vi har en massa känslor som kommer och går inom oss, lycka, glädje, rädsla, sorg, ilska. Och alla är lika naturliga. Vägen till lycka är nog snarare att acceptera alla tankar och känslor man har, att låta allt få finnas.
Hur vet man om man är olycklig? Så här!
Strävan efter lycka gör oss olyckliga
Tänker vi att vi ”ska” vara lyckliga hamnar vi i ett läge där vi försöker trycka undan jobbiga känslor. Vi tror att negativa känslor är onormala, skäms och håller dem för oss själva. Strävan efter lycka kan alltså skapa skam och rädsla för tankar och känslor som inte passar in i lycko-ramen.
– Då motverkar vi i själva verket vår egen lycka. Att trycka undan känslor skapar en kronisk inre stress. Det är genom att acceptera att livet går upp och ner, att vi ibland mår bra och ibland sämre som vi skapar acceptans för dem vi är. Då öppnar vi upp oss mer för lyckliga känslor också.
Tänk till exempel på när man är nere och vågar berätta det för någon man har förtroende för – och blir bemött med värme och medkänsla. Att våga visa sig liten och sårbar, och att bli emottagen i det, lindrar smärta och skapar plats för mer lycka i livet.
Att ständigt gå och fundera på hur man mår, om man är lycklig eller inte, kan också göra att man blir ganska självcentrerad.
– Då får man svårt att vara i nuet, att ta in sådant som händer, att vara närvarande i mötet med andra och så vidare; sådant som ofta ger oss känslor av meningsfullhet och gemenskap, och skapar lycka.
Att ha trevligt är också lycka
Det bästa sättet att ta reda på om man har en lycklig känsla är att känna efter här och nu (nuet är det enda som existerar). Lyckan är som sagt flyktig, precis som alla andra känslor.
– Ofta tänker vi att lyckan ska vara himlastormande. Och det är den ju ibland, när vi är förälskade och det är besvarat, och när vi är med om andra stora positiva händelser i våra liv. Men de stora händelserna är ju ganska få. Därför är det bra att börja uppmärksamma den lilla lyckan mer. Att ha trevligt, mysigt och känna sig trygg är också lycka. När vi börjar lägga märke till vardagslyckan mer så leder det faktiskt ofta till att vi uppräcker hur ofta den kommer. Och då känner vi oss lyckligare.
Att medvetet lägga märke till när vi mår bra, när vi har det trevligt och mysigt. När vi får en snabb känsla av lätthet, av glädje som far genom kroppen – så tränar vi oss samtidigt på att oftare uppleva sådana känslor: Lycka.
– Att kunna känna tacksamhet och vara tillfreds med det man har ökar välbefinnandet i hjärnan.
Psykologen tipsar: Så slipper du fastna i negativa tankar
Ofta har vi en massa känslor samtidigt
Ofta tänker vi också på lycka som en absolut känsla, det vill säga att det inte kan finnas med andra känslor samtidigt. Det här kan skapa onödiga konflikter inom oss, som gör oss stressade. När man är förälskad kan man känna nästan galen lycka, men man kan känna rädsla också – för att bli lämnad, för att lämna ut sitt innersta och riskera att bli sårad. När man får barn kan man ena stunden gråta av lycka och andra av utmattning – och av chocken inför att inte ha kvar sitt självständiga liv.
Då är det lätt att börja fråga sig: Men jag borde ju vara lycklig, varför kan jag inte vara det?
– Man kan ha en massa olika känslor inom sig samtidigt, ofta är ju saker både roliga och tråkiga, man vinner något och förlorar något annat – samtidigt. Det finns ingen motsättning. Egentligen mår vi bäst om vi kan låta bli att värdera våra känslor så mycket.
Svaret på frågan: Är jag lycklig? är alltså: Har du en positiv känsla inom dig just nu? Ja, då är du lycklig – just nu.
– Fundera gärna kring vad som ger lycka för dig. Alltså: när du mår bra. Vilka mår du bra av att träffa? Vilka får du en dålig känsla av? Vad tycker du om att göra?
På vilket sätt jämför du dig?
Vi människor jämför oss med varandra, det är helt enkelt en del i att vara människa. Däremot kan man börja fundera kring om man ibland jämför sig på ett sätt som man mår dåligt av. Alla vet ju till exempel att det mest läggs upp inlägg, på bloggar och sociala medier, där avsändaren framstår som fantastiskt lycklig, framgångsrik, snygg, poppis och ”lyckad”. Det blir en fejkad bild av någon som man jämför sig med. Det här vet ju de flesta. Men man kan ändå bli påverkad omedvetet – och börja se på sitt eget liv som mindre lyckligt och mindre värt.
Bästa sättet att motverka det här är faktiskt att ta bort det som triggar igång stressen. Att avfölja dem som skapar en mindervärdeskänsla hos en själv. Det är du som är huvudperson i ditt liv.
Som sagt: Vad mår du bra av? Hur kan du ta hand om dig själv när du mår mindre bra? Självmedkänsla, att kunna känna värme och omtanke gentemot sig själv när man mår dåligt, har också visat sig vara viktigt för lyckan.
Vill du hjälpa dig själv till större självmedkänsla? Då kan vi varmt rekommendera online-kursen Stressa mindre-lev mer.