Så känner du igen en konversationsnarcissist – 3 tecken
Du känner säkert igen personlighetsdraget. Någon som gärna pratar om sig själv, mest hela tiden och som vänder tillbaka samtalet till sig själv. Och när det är din tur att prata, upplever du att personen inte alls lyssnar på dig. Då har du med stor sannolikhet att göra med en konversationsnarcissist, enligt Forbes.
Det här är inte bara frustrerande. Det kan även leda till att du känner dig ignorerad, och därmed kan din självkänsla få sig en rejäl törn. Kanske känner du igen de här dragen i din egen svärmor, kollega, vän eller till och med den du lever ihop med?
Dominerar samtal och ignorerar dig
Konversationsnarcissiter behöver inte vara sanna narcissister, men de har ett behov av att få vara i centrum och prata om sig själva. De dominerar samtalen och det handlar alltid om dem.
Deras åsikter, erfarenheter och berättelser är så viktiga för dem att andra lätt känner sig ignorerade. Att avbryta andra, skryta, använda överdrivet kroppsspråk, tala högt och visa för lite intresse för andra, är alla kännetecken på vem konversationsnarcissisten är.
Här är tre tecken som ytterligare kan hjälpa dig att känna igen personligheten. Du kanske till och med känner igen dig själv?
1. Ointresserad av andra
De kan upplevas som ointresserade så fort någon annan pratar. De ställer inte många frågor om dig och vad du har för tankar och åsikter. De blir uttråkade så fort samtalen inte handlar om dem själva längre.
2. Avbryter och vill stå i centrum
De avbryter ofta andra för att göra sin egen röst hörd och bidra med sina egna åsikter. De saknar förmågan att lyssna in och intressera sig för vad andra har att delge ett samtal. De har ett stort behov av att stå i centrum hela tiden och vill snabbt komma in i samtalet igen.
3. Samtalet leds alltid tillbaka till dem
Om någon annan till exempel berättar något om sig själv, är det vanligt att konversationsnarcisissten direkt vägleder samtalet tillbaka till honom eller henne. De vill minsann berätta att de också har varit med om det som det talas om.
När de väl ställer frågor, görs det oftast inte av ett genuint intresse, de ser istället sin chans att samtalet ska leda tillbaka till dem själva.
Foto: TT/Shutterstock