Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

Så lyckas du med nyårslöftet – 8 tips!

22 dec, 2016
author Anna Carsall
Anna Carsall
Se till att hålla ditt nyårslöfte.
Nyårslöften på gång? Välj rätt förändringar och öka chanserna att lyckas, med 8-stegsmetoden.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ofta tänker vi att vi borde göra förändringar, men så blir det liksom ingenting. Innan man bestämmer sig för att ge ett nyårslöfte är det därför viktigt att ta reda på vad man egentligen vill förändra. Och om man är beredd att göra det som krävs.

– Vi människor gör ofta som alla andra gör. Och det finns en massa normer i samhället, om vad vi bör önska oss, som vi påverkas av, säger Titti Holmer, som är legitimerad psykolog och verksam inom primärvården i Göteborg.

– En 35-årig klient jag hade pratade till exempel mycket om att hon ville skaffa barn, för det hade ju alla andra i hennes närhet. Efterhand visade det sig att hon hade ett förhållande sedan 15 år tillbaka med en man som aldrig velat skaffa barn. När hon började ifrågasätta om hon verkligen ville ha barn, eller om det var omgivningens förväntningar hon hade lagt på sig själv, kom hon fram till att hon var nöjd med livet precis som det var. Vi behöver stanna upp och verkligen fråga oss vad vi själva vill. Kanske är det att inte ha någon förändring alls? Det är också ett aktivt val

Annons

Insikter om vad som är bäst för oss är sällan något vi kan sätta oss ner och tänka fram.

– Sådana beslut behöver tid för att mogna fram. Ofta växer de fram när vi till exempel promenerar och ger oss själva stillhet och tystnad.

8 steg till en lyckad förändring

När vi väl har bestämt oss för vad vi vill förändra behöver vi lägga upp en plan. Det ökar avsevärt chanserna att komma i hamn.

1. Gör en målbild. Rita upp en positivt laddad bild bokstavligt eller i huvudet, som symboliserar det du vill uppnå. Känn efter i kroppen hur bilden påverkar dig, blir du glad, lugn? Hjärnan påverkas mer av bilder än ord. Och kopplar vi ihop en positiv känsla med bilden så aktiverar tanken på själva bilden den känslan sedan. Det gör det lättare för oss att hålla fast vid målet.

2. Gör en manustrappa. Skriv ett manus för vad du behöver göra för att ta dig till ditt mål. Och ta det i steg. Om du vill byta jobb kanske du till exempel behöver omskola dig. Allra först kanske du behöver gå en kurs för att förbättra dina chanser att få bra poäng på högskoleprovet. Du kan också behöva börja spara pengar, redan nu.

Annons

3. Prioritera. Många glömmer det här steget. Men det är jätteviktigt. Uppskatta hur mycket tid du kommer att behöva till ditt förändringsarbete. Och fundera kring vad du ska ta den tiden ifrån. För börjar vi med något nytt så kommer vi att få mindre tid till annat. Fråga dig sedan om din förändring är realistisk.

4. Dra ner på ambitionerna. Ofta lägger vi ribban för högt, och så får vi svårt att hålla riktningen. Se om du kan skala ner ditt mål, till en mindre förändring. Det ökar chanserna rejält att du kommer att lyckas.

– Under sommarledigheten tänkte jag till exempel att jag ville bli en yogamästare. Men så körde jobbet igång igen, och den enda lediga tid jag har är en timme varje kväll, när barnen har somnat. Då behöver jag få sitta i soffan och titta på tv. Ett nerskalat och rimligt mål för mig är i stället att gå på yogaklass en gång i veckan, säger Titti Holmer.

Läs också: 8 enkla, nya vanor för en lättare kropp

5. Skapa en handlingstrigger. Det här gäller inte för alla, men många behöver draghjälp. Ett effektivt sätt är att koppla den nya vanan man vill få med en man redan har. Då går det lättare att komma till skott.

Annons

– Jag har till exempel bestämt att när jag jobbar hemma och har lämnat barnen på skolan så tar jag en springtur på 20 minuter. Då kopplar min hjärna ihop vanan ”jobba-hemma-lämnat-barn” med att jogga. Då minskar motståndet inför att ta mig iväg ut i spåret.

6. Belöningar. Våra hjärnor gillar snabba belöningar. Därför är det bra att belöna sig själv ofta, eftersom det ökar motivationen. En bra belöning kan vara allt ifrån att man får lyssna på en podd man gillar när man joggar till att man fokuserar på hur bra man mår efteråt.

7. Du ska kunna börja i dag. Ett bra sätt att ta reda på om förändringen är lagom stor för en själv är att ställa sig frågan: Kan jag börja inom 24 timmar? Är svaret nej så är målet för högt satt.

8. Det tar tid. Att ändra en vana tar längre tid än tre veckor, som man hittills trott. Och större förändringar kräver förstås längre tid än små. Att börja dricka ett glas vatten varje morgon tar till exempel runt 18 dagar innan det blir en vana, och att göra situps varje dag tar ungefär 120 dagar. Det här ska man ha i bakhuvudet.

Källa: Titti Holmer Foto: IBL

nyarslofte-2016
Annons