Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

Så skiljer du normalt tonårsbeteende från psykisk ohälsa

10 okt, 2019
AvMalin Ny
Lider din tonåring av psykisk ohälsa?
Unga mår allt sämre – men hur skiljer man som förälder på normalt tonårsbeteende och psykisk ohälsa? Psykologen Caroline Hyddén Linnander reder ut begreppen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Allt fler barn och unga mår psykiskt dåligt enligt Folkhälsomyndigheten. Sedan mitten av 1980-talet har andelen unga som uppger att de har återkommande psykosomatiska symtom fördubblats, och nästan hälften av alla 15-åringar har den typen av besvär idag.

Hur stöttar man då sin tonåring på bästa sätt, och vad är egentligen normalt tonårsbeteende och vad är tecken på mental ohälsa? Caroline Hyddén Linnander, legitimerad psykolog och specialiserad inom KBT, menar att det kan vara svårt att veta hur man ska bete sig och vilka varningstecken man ska se upp med. De flesta barn och tonåringar visar nämligen någon gång upp beteenden som väcker oro hos föräldrar eller andra vuxna.

– Jag tror att alla föräldrar undrar lite över sina tonåringar och hur de som nyss tydde sig till en har kunnat förvandlas till någon som är både arg och härlig, stor och liten, glad och sur och närmande och fjärmande. Det svänger liksom åt alla möjliga håll, säger hon

Annons

Och enligt Linnander är ett normalt tonårsbeteende just de stora svängarna. Det vill säga att vilja söka sig utåt och söka plats i en grupp, definiera sig som en motpol till sina föräldrar, fräsa ifrån och stänga in sig på sitt rum. Hen kan också vilja tänja på gränser eller klä sig annorlunda och svara fåordigt.

– Kanske vill hen plötsligt inte göra läxor, eller testa alkohol. Hen kan vara klok och insiktsfull avseende många saker och ha dålig impulskontroll i andra sammanhang. Tonåringen kan också känna en oro över vad hen ska bli och jämföra sig med andra.

Lika vanligt är det att söka bekräftelse och hjälp av föräldern.

– Ibland vet de inte riktigt hur det ska gå till och tonåringar skulle nog önska, som de flesta gör, att föräldrar och andra kunde tankeläsa ibland. Det kan kännas svårt att be om hjälp.

Varningstecken psykisk ohälsa

Om du märker att grubblandet hos ditt barn inte riktigt släpper och att sinnesstämningen är sänkt under en längre tid, kan det vara tecken på mental ohälsa.

Annons

– Man kan ha en känsla av panik eller gråtattacker som ofta förekommer. Man klarar inte av att lindra sin ångest på egen hand och inte heller med hjälp av någon annan utan man kanske tar till självskada eller alkohol och droger.

Om din tonåring under en varaktig period inte heller går att känna igen eller om hen isolerar sig och kanske plötsligt slutar med sina intressen, kan det också vara tecken på att hen lider av psykisk ohälsa. Varningstecken att vara uppmärksam på är om tonåringen inte vill gå till skolan, är irriterad och tyst, har ökat eller minskat i vikt markant, eller om grälen hemma har eskalerat till en alldeles för hög nivå.

– Lite grovt kan man säga att om det förändras plötsligt och blir en påtaglig förändring som inte tycks försvinna, eller om man märker en gradvis förändring av personligheten, kan det vara tecken på mental ohälsa.

Lider din tonåring av psykisk ohälsa?

6 varningstecken enligt Caroline Hyddén Linnander: 

  • Har panikattacker eller gråtattacker som ofta förekommer
  • Tar till självskada eller alkohol och droger
  • Isolerar sig och vill inte engagera sig
  • Slutar med sina vanliga intressen
  • Ökar eller minskar i vikt markant
  • Påtaglig förändring av personligheten som inte försvinner

Foto: TT

Läs mer:

Psykisk ohälsa hos unga har ökat 50 procent – är skärmar boven?

Siffran för psykisk ohälsa hos barn fördubblad på tio år

Annons