Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

Så slutar du bry dig om vad andra tycker

23 mar, 2016
author Joel Linde
Joel Linde
Så ska du göra för att sluta bry dig om vad andra tycker om dig,
Vi bryr oss nog alla i viss mån om vad andra tycker om oss, men ibland kan det gå till överdrift. Vi har pratat med en expert som ger sina bästa tips för hur du kan bry dig mindre om vad andra tycker.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Google har blivit en sorts allmänläkare som vi vänder oss till för hjälp. En fråga som många ställer i sökmotorn är ”hur slutar man bry sig om vad andra tycker?”. Svaret är så klart inte enkelt, men vi har pratat med psykologiprofessorn Ata Ghaderi som ger sina bästa råd.

1. Försök inte vara någon annan

Människor är i grunden sociala varelser, så att vi bryr oss om vad andra tycker om oss är helt normalt. Men det kan också gå till överdrift, och i värsta fall försöker vi anpassa oss så mycket till de upplevda förväntningar som finns på oss att vi inte mår bra.

– Det som kan hända då är att vi uppfattas som mindre genuina och därmed mindre intressanta.

2. Hitta det du tycker är viktigt

– Avsätt tid för reflektion, fundera kring vad du vill göra i ditt liv, vad det är du sätter värde på. Man kan behöva hjälp av en bra samtalspartner för att prata om vad det är som samhället och andra har fått dig att tro är viktigt, och vad som egentligen är viktigt för dig.

Annons

3. Tro inte att andra dömmer dig

Det är väldigt vanligt att vi överskattar hur mycket andra tänker på vad vi gör och säger, alltså oroar vi oss ofta helt i onödan.

– När man själv är fokuserad på något utgår man från att andra har samma typ av fokus, men det stämmer inte.

4. Gör det du vill göra

När du hittat det som är viktigt för dig, om det så är att klä dig på ett visst sätt eller uttrycka en åsikt, då är det dags att börja låta det ta plats.

– Man måste göra det man är rädd för. Man behöver inte ens våga, man behöver bara göra det, för om man säger att man måste våga så blir det ofta ett extra hinder som man inte kommer över.

Det låter så klart lättare sagt än gjort, men Ata Ghaderi poängterar att det faktiskt ofta är just detta kliv som behövs för att överkomma mycket av ångesten som byggs upp.

– Det man vanligtvis upptäcker är att det inte alls är så som man har tänkt. Ofta finns det väldigt hög acceptans och blir det reaktioner är de oftast positiva. Det är många som har de här tankarna och när någon annan tar det steget tycker de att det är beundransvärt.

Hur snabbt kan man märka någon skillnad?

– Det är nästan alltid så att man ser effekter och att många av de här farhågorna släpper ganska direkt. Folk går ibland runt med det här (ångesten) i åratal och så testar de och inser direkt att det inte behöver vara så.

Annons