Svenska män: Vi är inte snygga och framgångsrika nog
Svenska män känner att de inte alltid duger. De funderar bland annat på om deras kroppar är snygga nog, om de är tillräckligt skärpta på jobbet och om de verkligen hanterar relationer på ett bra sätt.
Det visar en undersökning som MåBra låtit Sifo göra i samband med kampanjen #jagduger. Sammanlagt 81 procent av de tillfrågade männen kände sig ibland otillräckliga.
– Det har blivit mer kravfyllt att vara man och jag förstår om de känner sig osäkra i de nya rollerna, säger leg psykolog Liria Ortiz.
Det räcker inte längre att ha ett jobb, en hyfsad lön och att vara en skön kille.
– De ska tjäna bättre än kvinnan, men också ta hand om barnen. De ska vara jämställda, men samtidigt beskyddare av kvinnan. Och de ska ha bra sex med sin partner. Förr i tiden var tabu för en kvinna att utrycka missnöje med sitt sexliv. Så är det inte idag och det kan skapa stress om det upplevs som ett ytterligare krav.
Osäkra om de duger som pappor och partners
Utseendet är också viktigt, åtminstone bland de yngre männen. Över hälften i gruppen 18-39 år bekymrar sig för sin kroppsform och vikt. Men det gör inte män lika osäkra som kvinnor.
– Fokus för män är mer på prestation än på utseende. Visst diskrimineras män också på grund av övervikt, till exempel. Men inte alls lika mycket som kvinnor.
När män blir äldre ändras fokus. I 40-50-årsåldern handlar känslorna av otillräcklighet mycket om hur det fungerar på jobbet och i familjen. Över 70 procent är rädda för att de inte duger i sina relationer och undrar kanske: Är jag en bra pappa? Älskar min fru fortfarande mig?
– Förr räckte med att en man kunde försörja sin familj, han fick uppskattning för det. Nu krävs att han också ska visa sina känslor, vara en bra pappa och partner, vara mer närvarande i familjelivet, säger Liria Ortiz.
Äldre sörjer sin förlorade styrka– och potens
De allra äldsta, de som är mellan 60-79 år, är mest missnöjda med sin kroppsliga förmåga. De känner att de inte håller måttet fysiskt och sexuellt.
– Kanske har de associerat livet med prestation och likställt en stark kropp med styrka. En viktig del är sexualiteten, många har problem med impotens när de börjar bli äldre, säger Liria Ortiz.
– Män identifierar sig också mer utifrån sina roller på jobbet och behåller inte sina relationer som kvinnor gör.
Både identiteten, och de flesta sociala kontakter, kan gå upp i rök i samband med pensionen. Och om både vänner och meningen med livet försvinner är risken stor att man blir deprimerad.
Varför inte testa en tantra-kurs?
Hur kan man stötta och hjälpa om ens man känner att han inte duger?
– Man kan försöka förstärka honom när det gäller andra värden, som inte har med den traditionella mansrollen att göra, säger Liria Ortiz.
– Man kan till exempel ha sex på ett annat sätt, som inte inbegriper penetration, om det är problemet. Varför inte prova att gå en tantrakurs (olika sätt av att njuta av sex) eller något annat som bidrar till att man kan njuta av varandra och ha ett sexliv, men på ett annat sätt än tidigare? Om han inte vill går en sådan kurs, gå själv och sedan kan du tillämpa vad du lärde dig med honom. Om det handlar om att han inte kan, eller orkar, fixa med huset kan man uppmuntra honom att göra andra saker som han är bra på.
Vi frågade:
På vilka punkter kan du känna att du inte duger?
Så svarade männen i Sifo-undersökningen:
18-39-åringar:
- Social kompetens 33 %
- Kroppsform 30 %
- Vikt 27 %
- Inte är framgångsrik 26 %
- Träningsvanor 25 %
- Arbetssituation 24 %
40-59-åringar:
- Arbetssituation 28 %
- Vikt/träningsvanor 25 %
- Föräldraskap 23 %
- Familjesituation 20 %
- Social kompetens 19 %
60-79-åringar:
- Fysisk förmåga 24 %
- Sexuell förmåga 23 %
- Ålder 19 %
- Social kompetens 18 %
- Vikt 17 %
Läs mer om självkänsla, dugande och MåBra:s kampanj här: mabra.com/jagduger
Köp Jag duger-tishan!
Var med och sprid budskapet att vi duger som vi är – och bidra till att stärka självbilden hos unga! Speciellt för kampanjen #jagduger har MåBra tagit fram en härlig t-shirt som säljs till förmån för Tjejzonen, Sveriges största stödorganisation för tjejer.
Texten är designad av fantastiska bokstavsillustratören Lise Hellström. Nu finns den att köpa i vår webbshop för 199 kr, i stl S-XL. Antalet är begränsat, så passa på innan den tar slut.
Är du snäll mot dig själv?
Gör vårt test här, för att se om du ställer lagom höga krav på dig själv.
Gå in på: mabra.com/jagduger. Där får du mer verktyg, fakta och pepp.
Bättre självkänsla – med hjälp av KBT!
Med online-programmet Bättre självkänsla får du alla verktyg du behöver för att förbättra din självkänsla och livskvalitet. Självhjälpsprogrammet är baserat på kognitiv beteendeterapi, ett vetenskapligt förankrat sätt att arbeta med beteendeförändringar och personlig utveckling. Programmet är upplagt som en kurs där du arbetar som om du besökte en kognitiv beteendeterapeut. Du arbetar i din egen takt och på dina egna villkor.
MåBra-prenumerant: 395 kronor – läs mer och börja direkt här!
Icke prenumerant: 545 kronor – läs mer och börja direkt här!
Du får:
- Tillgång till programmet under 12 veckor.
- Psykologiska verktyg för att bygga din självkänsla.
- En egen välmåendekurva som visar din utveckling.
- Möjlighet att ställa personliga frågor till våra psykologer (tilläggstjänst)