Thintin skapade frizon för unga tjejer: "Något jag själv hade behövt"
Det har väl aldrig varit lätt att vara tonåring – men att vara ung kvinna idag är nog tuffare än någonsin. Kraven på allt vi ska vara höjs ständigt, och vi matas av perfekta ytor på Instagram, i reklamer och på film. Inte konstigt att unga kvinnor mår allt sämre.
Det här är en del i varför MåBra startade kampanjen #jagduger. Vi vill att fler kvinnor ska må bra i sig själva, känna att de är tillräckliga som de är – och ta tillbaka uttrycket ”att duga”. När vi höra att något duger tänker många att det innebär ”på gränsen till att inte duga”, men det håller vi inte med om. Bara för att du inte är bäst på allt innebär inte att du är på gränsen till att inte duga. Du är bra. Vi är bra. Vi duger!
Som en del i Jag Duger-kampanjen har vi tagit fram en t-shirt med ett grafiskt tryck designat av fantastiska bokstavsillustratören Lise Hellström. 50 procent av vinsten från tröjförsäljningen går till stödorganisationen Tjejzonen, en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening – och en plats dit unga tjejer kan vända sig om de mår psykiskt dåligt och behöver prata med någon.
Här har vi ställt några frågor om Tjejzonen och unga kvinnors ohälsa till Thintin Strandman, grundare och ordförande på Tjejzonen.
Varför startade du Tjejzonen?
– Jag startade Tjejzonen den 8 mars 1998, hemma i min etta på Kungsholmen. Jag gjorde det för jag ville skapa en frizon för tjejer där de blir sedda och lyssnade på, något som jag själv hade behövt när jag växte upp.
När Thintin var 16 år gammal blev hon utsatt för en våldtäkt, vilket bland annat fick många års ätstörningar som följd. Under samma period fick hennes mamma dessutom diagnosen Alzheimers.
– Det var tuffa år och jag vet att jag hade blivit hel så mycket fortare, och inte känt mig så ensam, om jag haft Tjejzonen.
Varför behövs Tjejzonen idag?
– Tjejzonen har blivit Sveriges största stödorganisation för tjejer mellan 10 och 25 år och vi är stora av en enkel anledning: För att tjejer fortfarande har behovet av att prata med någon som verkligen lyssnar.
Tjejzonen tar emot cirka 10 000 samtal från unga tjejer varje år. Det är 10 000 samtal som många gånger är livsavgörande för de här tjejerna.
– Och vi behövs mer än någonsin idag i takt med att den psykiska ohälsan hos tjejer ökar. Bara genom att titta på Socialstyrelsens senaste rapport ser vi att närmare 190 000 barn och unga vuxna i Sverige lider av någon form av psykisk ohälsa. Och den enskilt största gruppen är unga kvinnor i åldern 18-24 år.
Antalet samtal i Tjejzonens chatt om sexuellt våld och trakasserier har fördubblats sedan metoo-hösten, och det är ytterligare ett tecken på att de behövs – för att fånga upp saker som tjejerna inte vågar ta upp med någon annan.
– Det som är allra viktigast för oss är att tjejerna känner sig trygga i att söka stöd hos oss. Vi erbjuder därför tjejer en tillåtande plats i en annars så kaotisk och prestationsfylld värld. Tjejerna kan vara anonyma och vi har även tystnadsplikt och ingen anmälningsplikt, vilket innebär att vi inte för vidare det som tjejerna delar med oss till någon annan. Vi är dessutom ett viktigt komplement till konventionell vård som till exempel elevhälsa, barn- och ungdomspsykiatrin och vuxenpsykiatrin. Tyvärr är vi ibland också det enda alternativet till stöd på grund av den offentliga vårdens alla utmaningar med bland annat långa kötider.
Vad är det vanligaste tjejerna vill prata om? Vad känner de sig osäkra över?
– De ämnena som tjejerna berör mest är ångest, nedstämdhet, familjerelationer, skolan och tankar som rör kroppen, vikt och ideal. Många vittnar dessutom om en känsla av ensamhet och att de har svårt att prata med andra i rädsla av att bli dömda. Det finns uppenbarligen ett enormt behov av att få prata anonymt med någon som finns där bara för dig, där det inte finns några hinder för vilka ämnen du kan och får prata om.
Varför tror du att så många unga mår dåligt idag, jämfört med för ex 20-30 år sedan?
– Jag tror först och främst att det är samhället som har förändrats under de senaste decennierna och att unga upplever att det ställs allt högre krav på dem. Du ska se bra ut, du ska prestera bra i skolan och på jobbet, du ska ha ett stort kompisgäng. Du ska vara lyckad på alla punkter i livet, och ju tidigare du blir ”lyckad”, desto bättre. Jag tror dessutom att livet i sociala medier späder på ohälsan ytterligare, där de unga får oändlig tillgång till andras, till ytan, ”perfekta” liv.
Thintin tror också att samhället har blivit mer egoistiskt, och att det kan bidra till att unga nu höjer sina röster om att vilja bli lyssnade på – för att de märker att vuxenvärlden sviker dem.
Vad skulle vi andra/samhället kunna göra för att hjälpa unga tjejer må bättre?
– Det är framförallt vi vuxna som behöver börja se, prata och lyssna mer på våra unga. Om vi inte tar oss tid att se deras behov, hur ska vi då kunna göra något för att öka hälsan? Tjejerna som kommer till Tjejzonen är modiga som söker hjälp, och det ska vi respektera. På samma sätt ska vi respektera när våra barn och andra unga i vår närhet vill säga oss något, vi ska vårda det förtroendet de ger oss. Det de behöver är vår tid och vår uppmärksamhet, vårt lyssnande.
Om du fick säga en sak till alla unga tjejer därute – vad skulle det vara?
– Jag vill säga det som jag själv hade velat höra när jag var ung: Du är modig som vågar söka stöd när du mår dåligt, du är klok och snäll emot dig själv om du pausar ett tag och låter dig vila och bara vara. Det är inte ditt fel att du känner dig överbelastad och otillräcklig av alla krav, samhället är hetsigt och du kan aldrig göra alla nöjda (och ska inte det heller). Det är okej att må skit, du behöver inte alltid vara på topp, inte inför dig själv och definitivt inte inför andra. Och du ska veta att du duger (ja, det är helt sant!) och du har tillgångar och egenskaper som ingen annan har. Det är okej att vilja vara själv, det är också okej att inte vilja det. Och om du känner att du inte kan prata med någon i din närhet, så ska du veta att det finns medmänniskor som finns där för dig när du behöver det. Kram från mig och Tjejzonen!
Foto: Tjejzonen
Köp Jag duger-tishan och stötta Tjejzonen!
Var med och sprid budskapet att vi duger som vi är – och bidra till att stärka självbilden hos unga! Speciellt för kampanjen #jagduger har MåBra tagit fram en härlig t-shirt som säljs till förmån för Tjejzonen, Sveriges största stödorganisation för tjejer.
Texten är designad av fantastiska bokstavsillustratören Lise Hellström. Nu finns den att köpa i vår webbshop för 199 kr, i stl S-XL. Antalet är begränsat, så passa på innan den tar slut.
Läs mer: