Hjälp, är mitt barn psykopat? Tidiga tecken på psykopati
Det kan finnas flera orsaker till att man utvecklar en antisocial personlighetsstörning och vad som orsakar psykopati är inte helt klarlagt. Forskning har dock visat att psykopatiska drag till 50 procent förklaras av ärftlighet och till 50 procent av miljöfaktorer. En komponent av det är att vissa föds med ett rädslolöst temperament och en obryddhet inför risker.
– Man kanske också har en lägre benägenhet att svara på negativa konsekvenser, så får man tillsägelser som barn har det inte en särskilt stor inverkan. Det kan också vara kopplat till det vi kallar besvärligt temperament, att man har en benägenhet till impulsivitet och utåtagerande beteende. De här två biologiska dispositionerna kan gemensamt leda till att man i vuxen ålder utvecklar psykopati, säger Malin Pauli, legitimerad psykolog på Rättsmedicinalverket och forskare på Karolinska Institutet och Lunds universitet.
Tidiga tecken på psykopati
Forskare har tagit fram skattningverktyg för att kunna mäta psykopatiska drag från en tidig ålder och menar att de kan användas redan från tre till fem års ålder. På så sätt kan barnet mätas på psykopatiska kärnsymtom som impulsivitet, spänningssökande, känslokyla och oförmåga att känna empati.
– Hos en del barn kan man absolut observera de dragen från tidig ålder. Sedan är det ju så att de flesta barn ljuger och inte har samma konsekvenstänk som vuxna. Så man måste alltid sätta beteendet i förhållande till vad som är åldersadekvat och förväntat för barnets ålder.
Eftersom en persons psykopatiska drag enbart till 50 procent kan förklaras av gener så spelar miljöfaktorer en lika stor roll för utveckling av psykopati. Därför är tidiga tecken hos ett barn viktigt att fånga upp och behandla. Gärna så tidigt som möjligt, då vuxna psykopater sällan är mottagliga för vård.
– Är ett barn i riskzonen för att utveckla psykopatiskt beteende är det viktigt att förebygga genom att söka hjälp och stöd, till exempel hos Socialtjänsten eller barn- och ungdomspsykiatrin. Att ha psykopatiska drag är också en riskfaktor för att utveckla ett kriminellt beteende senare i livet.
Var fjärde brottsling är psykopat
Ungefär en procent av befolkningen har utpräglad psykopati, berättar Malin Pauli – men bland bland personer som begår brott finns det en överrepresentation.
– I fängelser är det cirka 25 procent som har psykopati. Har du tendenser till normbrytande beteende, impulsivitet, bristande förmåga att känna skuld och en benägenhet att kränka andras behov och rättigheter är risken att du begår brott större. Du har helt enkelt inte samma spärrar.
Diagnosen sätts i vuxen ålder
Psykopati är ingen formell diagnos utan går under diagnosen antisocial personlighetsstörning. Diagnosen sätts aldrig på barn, även om problematiska personlighetsdrag ska ha funnits i någon grad genom hela livet, förklarar Malin Pauli.
– De personlighetsmässiga svårigheterna och uttrycken är någonting som utvecklas fram till vuxen ålder. Vanligast är att diagnosen sätts först efter 18–20-årsåldern.
LÄS OCKSÅ: Mörk psykologi – varningstecken att se upp för i en relation
Foto: TT/Shutterstock