5 triggande situationer för personer som bär på barndomstrauma
De flesta har saker de stör sig på i det vardagliga livet, men kan också snabbt skaka av sig de jobbiga känslorna. Men om man som liten har varit med om något slags känslomässigt trauma kan minspel eller vissa situationer vara triggande och väcka jobbiga minnen till liv i vuxen ålder, skriver Psychology today.
Vanliga triggers för personer med barndomstrauma
Upplevd trauma kan påverka vår utveckling och hur vi hanterar olika slags stressfaktorer som vuxen. Här är några vanliga ”triggers” hos personer som vuxit upp med någon typ av barndomstrauma, enligt Psychology today.
1. Att bli avbruten
De flesta ogillar troligtvis att bli avbruten oavsett om det är på jobbmötet, dejten eller tjejmiddagen. Många kanske tänker för sig själva att det är oartigt, men låter det passera.
Men för andra kanske det påminner om, och river upp sår, från barndomen där man konstant blivit avbruten av exempelvis en förälder, som om ens ord och åsikter inte har någon betydelse. Dessa personer har också troligtvis lättare för att brusa upp, markera och ifrågasätta att de blivit avbrutna, skriver Psychology today.
2. Att behöva vänta på någon
Att behöva vänta på någon som är sen, eller på ett sms eller ett besked, kan vara irriterande. Men för någon som har jobbiga minnen från barndomen av väntan och att bli bortprioriterad, kan det upplevas som ett slag i magen och påminna om känslan av att du och inte dina behov skulle vara viktiga nog, skriver sajten.
3. Att bli tillsagd eller sättas på plats
Det här är en vanlig trigger för personer som blivit uppläxade och tillsagda mycket i barndomen, enligt Psychology today. Att sättas på plats eller bli tillsagd som vuxen kan slunga dessa personer tillbaka till otrevliga minnen och skapa ett rent obehag.
Att bli tillsagd kan väcka känslan av att vad man än gör eller säger så är det fel, vilket kan vara en följd att man som liten exempelvis blev utsatt för ”gaslighting” – det vill säga att någon manipulerar dig att tvivla på din egen sinnesstämning eller förmåga.
4. När sällskapet prioriterar telefonen
I dag är telefonen med oss överallt och vissa har som vana att lägga upp den på bordet när man äter middag, säg med exempelvis en vän man inte träffat på länge. För personer som blivit avvisade som barn kan detta såra extra mycket, skriver sajten. Känslan av att man inte är viktigare än vad som dyker upp på skärmen borrar sig extra djupare än hos någon som kanske ”bara” tycker att det förstör stämningen och är en störande detalj. Kanske har man som liten blivit just ignorerad av sina föräldrar och försökt få deras uppmärksamhet utan att lyckas.
5. Att bli utsatt för lögner
Att folk drar en vit lögn här och där är nog, tyvärr, vanligare än man vill tro. Så klart kan vi inte styra över vad som är sanning eller inte av det som berättas för oss. Men för någon som blivit utsatt för lögner eller manipulation i barndomen kan vetskapen om att någon ljugit för en (även en liten vit lögn) rubba ens tillit till andra helt, och man kan få känslan av att, kanske ännu en gång, bli gaslightad, skriver Psychology today.
Hjälp finns att få
För den som påverkas mycket av sina exempelvis barntrauman eller mår psykiskt dåligt överlag är det viktigt att söka hjälp hos en professionell. Via 1177.se går det enkelt att hitta hur man går tillväga för att komma i kontakt med rätt typ av vård.