Fråga relationsexperten Relationstips Sexliv Sexleksaker Vänskap Singellivet

15 saker som avslöjar att din partner försöker trycka ner dig

01 nov, 2024
AvLisa Näs
Man och kvinna har en konflikt
Får din partner alltid sin vilja igenom? Får du orimligt mycket kritik – kanske med ursäkten att du måste kunna ta lite feedback? Då kanske din partner försöker trycka ner dig. Psykoterapeuten Nathalie Siljerud Joo reder ut varningstecknen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att kärleksrelationen går från blomstrande till destruktiv kan vara något som smyger sig på. En tidig signal kan vara att du plötsligt inte tycker om dig själv lika mycket längre.

– Har du fått fler negativa tankar om hur du uppför dig, din kropp eller på vilket sätt du lever ditt liv, sedan du inledde relationen? Då tycker jag att du ska lita på den känslan och fundera på om du verkligen ska vara tillsammans med din partner, säger Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut på Stockholm Parterapi.

Tidiga tecken på att du har en våldsam partnerBrand logo
Tidiga tecken på att du har en våldsam partner

Passerar gränsen till psykisk misshandel

Hon tror att en person som gör sig skyldig till en eller flera av sakerna i listan nedan, inte alltid gör det medvetet och det finns förstås olika grader av problematiska beteenden. Men är du medveten om varningssignalerna är det lättare att märka om din partner passerat gränsen till psykisk misshandel.

Annons

– Det är en skillnad på att då och då göra något som är mindre bra för relationen, jämfört med att systematiskt kontrollera och kritisera partnern, säger Nathalie Siljerud Joo.

Experten: Då är det dags att söka hjälp

– Om det handlar om våld tycker jag att båda i paret ska söka hjälp via kommunen. Kommunerna har relationsvåldcenter där man kan få hjälp både som utövare och offer. Annars tycker jag att man ska gå i familjerådgivning eller privat parterapi, för att få en tredje persons perspektiv, säger Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut på Stockholm Parterapi.

Det finns olika skäl till att en person börjar agera på ett nedbrytande sätt gentemot sin partner. Det kan handla om rädsla för att inte duga själv, eller för att bli lämnad. När rädslan triggas kan personen tappa kontrollen och ett sätt att återfå känslan av kontroll är om partnern försvagas och blir osäker på sig själv. Men detta är väldigt skadligt både för oss själva, partnern och vår relation.

– Det kan också handla om ett berättigande. Att föräldrarna inte har satt sunda gränser till personen som liten, utan att den fått härja fritt och alltid fått igenom sin vilja. När vi sedan ska leva i en relation krävs det att vi kan kompromissa och mötas. Det innebär alltså att hälften av gångerna ni tycker olika måste den andres behov få komma igenom.

Annons

15 varningstecken att vara uppmärksam på

  1. Din partner ger dig upprepad kritik och du börjar tvivla på dig själv.
  2. Du får aldrig igenom dina behov eller önskningar, utan det är alltid din partner som bestämmer.
  3. Din partner kommenterar ditt utseende och din kropp på ett negativt sätt.
  4. Du får inte ha ett eget liv och egna mål, utan alla mål måste stämma överens med din partners agenda.
  5. Vid en konflikt ger sig inte din partner förrän du säger förlåt i ren utmattning, men innerst inne känner du dig inte alls förstådd eller respekterad.
  6. Du blir straffad med tystnad när du inte håller med den andre.
  7. Ditt sätt att göra saker är aldrig rätt.
  8. Så fort ni har en konflikt hotar din partner att lämna dig.
  9. Du behandlas som mindre vetande när du har annan uppfattning än din partner rörande saker som politik, religion och samhällsfrågor.
  10. När ni är ute i sociala sammanhang gör din respektive sig rolig på din bekostnad.
  11. Vid upprepade tillfällen kritiserar den andre dina vänner och din familj trots att du har sagt att det inte känns bra för dig.
  12. Det är inte ovanligt att kritiken förkläs i ”Jag vill bara ge dig lite feedback, det måste du kunna ta”.Du får inte göra misstag utan att det blir en stor scen.
  13. Du känner dig rädd när det blir en konflikt. Detta behöver du vara väldigt uppmärksam på.
  14. Det har gått över till fysiskt våld. Tänk på att våld också är sådant som att hålla fast den andre, puttas eller att slå hål i väggen.

Då ska du lämna relationen

Nathalie Siljerud Joo har träffat både män och kvinnor som känner att de måste “trippa på tå” runt sin partner, något hon beskriver som “väldigt problematiskt”.

– Om du känner dig rädd, har blivit utsatt för våld och tappar din självkänsla tycker jag att du ska lämna relationen. Om det handlar om enstaka tillfällen där du känt dig nedtryckt, utan att det varit våld, då kan det gå att förändra situationen. Men det handlar också om hur villig din partner är att arbeta aktivt med det här. Det hjälper inte att gå några få tillfällen i terapi, utan det handlar om att göra ett gediget jobb, säger hon.

Få stöd via telefon

Kvinnofridslinjen (020-50 50 50) är öppen dygnet runt och ger stöd till dig som utsatts för hot och våld, eller om du är närstående till någon som är utsatt. Samtalet är gratis och du är anonym när du ringer.

Foto: TT/Shutterstock, privat

Annons