Fråga relationsexperten Relationstips Sexliv Sexleksaker Vänskap Singellivet

3 varningssignaler – då ska du avsluta vänskapsrelationen

17 okt, 2024
En upprörd kvinna som gestikulerar med händerna.
Foto: TT
Att avsluta en vänskapsrelation kan kännas svårt, men ibland kan det vara nödvändigt för att du ska må bra. Det finns vissa varningssignaler som inte ska ignoreras – här är 3 tecken på att du borde göra slut med din kompis.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
De här 8 vännerna behöver du i ditt livBrand logo
De här 8 vännerna behöver du i ditt liv

Ofta tänker vi att vänskap är något som ska hålla livet ut, men det är inte ovanligt att vänner glider ifrån varandra och slutar att ses. En annan anledning till att vänskap tar slut är om det uppstår konflikter.

Därför bråkar vänner

Daniel Ek är psykolog, en av författarna till boken Länge leve vänner och är grundare till Vänskapslabbet. Han berättar att en vanlig anledning till bråk mellan vänner är när en person känner sig sviken av den andra.

– Det kan uppstå en konflikt när en person förtalat eller gått bakom ryggen på den andra. Eller så känner man sig sviken för att den andra inte ställer upp. Kanske är du den som alltid finns där för vännen när hon eller han mår dåligt och när du behöver stöd blir du nekad, då kan en konflikt uppstå, säger Daniel Ek.

Annons

En annan anledning till att vänner börjar bråka är att de har olika värderingar.

– Det kan handla om politik, barnuppfostran eller andra saker som verkligen är nära en själv och som man inte kan tumma på.

Daniel Ek är psykolog
Daniel Ek är psykolog. Foto: Eva Lindblad

3 varningssignaler– då ska du avsluta vänskapsrelationen

Men var går gränsen för vad en vänskapsrelation kan tåla? Enligt psykologen Daniel Ek är det en flytande gräns som beror på individen.

– Det beror på hur mycket man tolererar eller vilka behov man har, säger han.

Här listar han tre varningstecken för när du kan behöva omvärdera din vänskapsrelation.

1. När du blir sviken gång på gång

– Om du har blivit sviken en gång och lovat dig själv att inte acceptera att bli behandlad på det sättet igen, och vännen sviker dig igen, då är det en varningssignal att ni kanske inte ska fortsätta vara vänner.

Annons

2. Om du blir nedtryckt och utskämd inför andra

– Om du blir utsatt av någon form av mobbning, att vännen trycker ner dig inför andra och är elak mot dig. Det är en ganska allvarlig situation och personen kanske inte uppfattade att den gjorde det, utan kanske säger att du bara är känslig. Men respekterar inte vännen dig kan det vara bra att avsluta relationen.

3. Om din vän lurar och kränker dig

– Det kan exempelvis handla om att din vän lurar dig på pengar eller kränker dig på något annat sätt.

Råd från en expert
Psykologen svarar

Så gör du slut med din kompis

Om du ska göra slut med en vän råder psykologen Daniel Ek dig till att vara tydlig mot personen med vad det är som är problemet i er relation. Men att inte kritisera vännen som person – i stället kan du förklara att det är vännens beteende som gör att du vill avsluta vänskapsrelationen.

– Man kan tänka sig att man ringer upp kompisen eller att man ses. Man kan ju skriva ett brev också, om man vet med sig att kompisen ändå inte kan lyssna på ett bra sätt eller om det kommer bli en stor konflikt. Men att uttrycka de positiva delarna man har haft i den här vänskapen och sen uttrycka tydligt vad den här personen gör som jag inte kan tolerera eller som inte funkar. Och sen vara tydlig med att man inte vill ha en relation längre. Man kan säga ”Jag vill inte att vi ses eller hörs och om vi skulle stötta på varandra då kanske vi kan vara vardagstrevliga men jag vill inte ses aktivt längre”.

Annons