Fråga relationsexperten Relationstips Sexliv Sexleksaker Vänskap Singellivet

4 tecken på att du växt upp med en "äggskalsförälder"

31 mar, 2025
author Madelene  Karlsson
Madelene Karlsson
Mamma, dotter
Blir du obekväm och känner att du behöver "trippa på tå" kring vissa människor? Då kan du ha växt upp med en "äggskalsförälder".
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Min hälsa #13 – Vad är ångest?Brand logo
Min hälsa #13 – Vad är ångest?

När vi ser tillbaka på vår barndom vill nog de flesta minnas trygga och harmoniska stunder, tillsammans med sina föräldrar. Kanske minns du hur dina föräldrar alltid läste en saga för dig när du skulle sova. Du kanske upplevde att du alltid fick tröst när du behövde det, och att dina föräldrar alltid mötte dig med ett lugn. Det är för de flesta något som förknippas med trygghet.

Men det är inte alla som har växt upp på det sättet. Många växer upp med att en förälder (eller båda), har svårt att hantera sina känslor och får oförutsägbara vredesutbrott. Om du känner igen dig i det, kan du ha växt upp med en "äggskalsförälder", enligt Huffpost. Att ha växt upp med känslan av att "gå på äggskal" är skadligt och kan leda till vissa utmaningar under hela livet.

Annons

Med inspiration från Huffpost listar vi 4 tecken på att du har växt upp med en äggskalsförälder:

1. Du har svårt att sätta ord på dina känslor

Personer som har vuxit upp i en miljö med en "äggskalsförälder", har ofta en rädsla för att uttrycka sig och svårigheter att sätta ord på sina känslor.
Psykologen Noelle Santorelli säger till Huffpost att dessa personer har lärt sig att förtrycka och gömma sina egna känslor, för att undvika konflikter och inte göra föräldern arg eller upprörd.

2. Du är hela tiden "på din vakt"

Det kan förklaras som att du hela tiden behövde "skanna av" rummet och situationer, för att känna in om din förälder skulle bli upprörd över något. Du letade hela tiden efter tecken på konflikter.
Det här kan även påverka dig som vuxen då du kan vara på din vakt i situationer där du egentligen är trygg, och inte har någon "äggskalsförälder" i närheten. Till exempel kanske du kommer på dig själv med att "skanna av" kollegorna på jobbet.

Annons

3. Du känner ett ansvar för andras känslor

Du ville hela tiden se till att din förälder var nöjd. Det har även lett till att du tar ansvar för andras känslor när du har blivit vuxen. Om du till exempel ser på din partner att hon eller hon inte mår bra, kommer du direkt att anta att det är du som har gjort något fel. Du känner att du behöver fixa det här, även fast det kanske inte alls har med dig att göra.

4. Du är en "people pleaser"

En "people pleaser" är någon som vill bli omtyckt av alla. Du glömmer bort dig själv och förbiser dina egna behov, allt för att vara andra till lags. Om du känner igen dig i det här som vuxen, har du förmodligen som barn, varit din "äggskalsförälder" mycket till lags också.

Psykologens tips på hur du bryter mönstret:

Det första steget enligt psykologerna är att bli medveten om att du troligtvis har uppfostrats av en äggskalsförälder. Det är bra att erkänna för sig själv att det är så du har växt upp. Du kan även fråga dig själv hur det har präglat dig genom livet.

Annons

För att det ska bli någon ändring, behöver du ändra ditt eget beteende med att säga ifrån och sätta gränser som du mår bra av.
– När vi börjar ändra vårt beteende, speciellt när vi börjar sätta gränser med människor, kan det bli stötande för andra. Det kommer att komma lite motstånd, säger äktenskaps- och relationsterapeuten Natalie Moore till Huffpost och fortsätter:

– Folk gillar i allmänhet inte när vi gör förändringar, eftersom de har en viss förväntning på hur vi ska bete oss, och när vi ändrar det matchar det inte deras förväntningar.

När du börjar läka dig själv, är det viktigt att du är snäll mot dig själv och inser att du inte är ansvarig för andra människors känslor. Dina känslor och åsikter är precis lika viktiga som din förälders åsikter.

Annons

– Det kommer inte att bli lätt att ändra det här mönstret. Det kommer förmodligen kräva att du behöver lite stöd, till exempel med hjälp av en psykolog, eller en vän som kanske har gått igenom något liknande, och kan vara en hejarklack för dig, säger Moore till Huffpost.


Foto: TT/Shutterstock

Annons