8 tips för ett alternativt julfirande – hitta DITT sätt att fira
Julen handlar om förväntningar, att den totala gemenskapen ska infinna sig under en enda magisk dag. Men verkligheten är ofta en annan. Många tvingas att fira på ett visst sätt av hänsyn till familj, släkt och traditioner. Andra sitter ensamma på julafton.
När vi var barn handlade förväntningarna om julklappar, som vuxen handlar det ofta om relationer – var julen ska firas, med vilka, hur och när. Och av rädsla för att andra ska bli besvikna kan det vara svårt att följa sin egen vilja. I dag när långt ifrån alla lever i kärnfamiljer kan det vara svårt att landa i gemensamma beslut – vi behöver anpassa oss och ibland även ställas inför påtvingade sammankomster.
Avsaknad av sällskap under julen blir extra kännbar för de som inte har några barn, släktingar eller vänner i sin närhet. För vissa är det självvalt med en jul på egen hand, andra firar inte julen som en högtid, några jobbar medan en del inte har möjlighet att åka långväga för att hälsa på familj och släkt.
Här är sju sätt att fira jul för dig som inte vill eller kan ha ett traditionellt julfirande!
Vägra åka – mys hemma
Är du en av alla som åker fram och tillbaka på julafton för att hinna med allt och alla? Stanna hemma och bjud eventuellt in alla andra att fira julafton hos er den här julen. Att åka fram och tillbaka kors och tvärs skapar ingen julefrid utan bara stress. Den viktiga frågan är: Vad vill du egentligen?
Öppna upp ditt hem
Lägg upp ett meddelande på Facebook eller Instagram och bjud in till en jullunch eller fika på julafton. Knytkalas är perfekt. Be gästerna att köpa en julklapp för 100 kronor och kör julklappsspelet. Kanske har du en trevlig granne som lever ensam, knacka på och fråga om hen vill komma över. Delad glädje är dubbel glädje.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!Fira med främlingar
Flera organisationer och föreningar anordnar firanden för de som vill ha sällskap på julafton och vid andra högtider. Kolla in om Citypolarna har något evenemang nära dig. I vänskapsappen Gofrendly kan du använda funktionen Holiday Hangouts för att visa ditt intresse för att fira med nya vänner. Är du ny i Sverige finns Nya kompisbyrån.
Var hundvakt i jul
Många reser bort i samband med julhelgen och uppskattar hjälp med att ta hand om hunden, eller katten. Tänk vilken mysig start på julafton att ta en lång skogspromenad med en fyrbent vän, sedan har du sällskap resten av julafton.
Erbjud dig att vara tomte
Många familjer i din omgivning kommer garanterat att bli överlyckliga om en tomte kommer på besök. Du får en chans att hjälpa till samtidigt som du får massor av julkänsla och sällskap. Kanske bjuds du att stanna kvar på en glögg.
Besök en kyrka
Även om du inte är troende kan ett besök i en kyrka ge en fin julkänsla. Hör kyrkklockorna ringa, lyssna på historien om julevangeliet och hitta varm gemenskap. På Svenska kyrkans hemsida www.svenskakyrkan.se kan du se vad arrangeras i en kyrka nära dig.
Se julafton som en vanlig dag
Sov länge, ät en god frukost och ta en långpromenad eller ett träningspass. Ät en god lunch med en vän, ute eller hemma. Se på en härlig julfilm. Ring någon du bryr dig om och önska god jul. Telefonsamtal är magiska när ensamheten känns påtaglig.
Var volontär i jul
Att hjälpa andra skänker glädje samtidigt som du slipper vara ensam. Kanske har du någon äldre person som skulle uppskatta ditt sällskap, eller sök upp en lokal grupp som hjälper hemlösa. Kontakta din kommun, kolla in Volonärbyrån eller Äldrekontakt som finns i 28 kommuner runt om i landet. Flera ideella organisationer ordnar alternativa jular dit man är välkommen att fira, eller hjälpa till att arbeta som volontär.
LÄS OCKSÅ: ”Sluta tyck synd om mig som firar jul själv”
Foto: TT/Shutterstock