Fråga relationsexperten Relationstips Sexliv Sexleksaker Vänskap Singellivet

Agneta levde som medberoende: "Det var ett litet helvete"

22 jul, 2023
AvBirgitta Lindvall Wiik
Delad bild på Agneta som står lutad mot ett träd och en manshand som sträcker sig mot ett glas med alkohol
Familjen levde det lyckade livet i en fin villa i Djursholm, men under ytan var tillvaron allt annat än perfekt. Agneta Tryggs man var alkoholist och hon levde i ett medberoende. Nu jobbar hon med att stötta andra som hamnat i samma fälla.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

De träffades i ungdomen och blev blixtförälskade. I efterhand säger Agneta Trygg att hon blev medberoende från första dagen. Hans hade använt droger och han drack alkohol, själv hade Agneta knappt druckit ett glas vin.

Hennes man var en reklamkille som startade egna bolag och blev mycket framgångsrik. Familjen köpte en villa i Djursholm norr om Stockholm och Agneta, som redan hade sonen Oskar, fick två flickor tillsammans med Hans.

Exakt när Hans missbruk eskalerade är svårt för Agneta att säga. Hon började uppleva det som ett problem fem år innan de skildes.

– I efterhand har jag förstått att han hade problem långt innan det. Vår dotter har berättat att han vid något tillfälle var berusad när han skjutsade henne till stallet.

7 tecken på att man är medberoendeBrand logo
7 tecken på att man är medberoende

Agnetas man fick svårare att kontrollera sitt drickande och det fanns alltid en orsak att fira. Agneta började undvika att vara med i sociala sammahang. När vännerna bjöd på middag hittade hon på svepskäl i sista stund för att slippa följa med och se hur mycket Hans drack.

Annons

– Sedan låg jag och lyssnade på hur han gick raka spåret till kylskåpet för att hämta mer alkohol när han kom hem.

Agneta sitter ner med sin hund på en grusväg i skogen
Agneta Tryggs man var alkoholist och hon själv blev medberoende. Foto: Teresia Kölin.

"Jag bad honom gå ut i garaget och ta sitt liv"

Agneta berättar att hon har hällt ut åtskilliga flaskor med vin och att hon försökte överkompensera den dysfunktionella uppväxtmiljön genom att fylla kylen med godsaker till barnen och deras vänner. Hon tassade ständigt på tårna kring sin man. Klassiska beteendemönster för en medberoende.

När Hans sålde sitt företag och slutade jobba eskalerade problemen. Han gick runt i samma t-shirt hela tiden och låg bara i soffan.

– Jag räknade vinflaskorna innan jag åkte till jobbet och när jag kom hem. På väg hem från jobbet kom tårarna. Hans var ständigt påverkad och kunde vara elak. Han slog oss inte, men hotade en gång med att ta sitt liv. Då hade han en kniv i handen men jag var så luttrad att jag bad honom gå ut i garaget och ta sitt liv, så att inte köksgolvet skulle vara blodigt när vår dotter kom hem.

Annons

Agneta pratade inte med någon om makens drickande, hon bar på mycket skuld och skam. Till slut var det dottern Ida Trygg Andersson, 45, som gav henne ett ultimatum: ”Antingen lämnar du pappa eller så lämnar jag dig.”

Dog av sina alkoholskador

Hans flyttade ut och såväl Agneta som de tre barnen började gå i terapi. Under en intervention med familjen fick Hans välja mellan alkoholen och familjen. Han bara gick sin väg, utan att vända sig om. Men han ringde och dök upp berusad och fick till slut besöksförbud.

– Det var ett litet helvete tills Hans bestämde sig för att flytta till vårt hus i Frankrike. Det var där han dog av sina alkoholskador sex år efter att vi separerat.

10 vanliga symtom på medberoende

  • Du vill gärna kontrollera någons missbruk och du upplever tomhetskänslor när du inte har någon att sköta om.
  • Du har en negativ självbild och låg självkänsla.
  • Du sätter ofta andras intressen före dina egna.
  • Du ser sällan (eller aldrig) till egna behov.
  • Du anpassar dig ständigt efter andras humör och vilja.
  • Du engagerar dig lite väl mycket i andra och deras problem.
  • Du är väldigt trogen och empatisk.
  • Du har svårt att säga nej och sätta gränser.
  • Du dras till destruktiva personer och har svårt att ta dig ur destruktiva relationer.
  • Du har svårt med intimitet och att prata om känslor och behov.

Källa: namndemansgarden.se

Annons

Agneta säger att hon har många smärtsamma minnen från åren som medberoende.

– Den sista julaftonen som vi firade tillsammans tänkte jag att vi skulle skippa sillen för då skulle vi också slippa nubben. Jag föreslog för Hans att vi kunde äta något helt annat till jul. Han tyckte att vi skulle äta skaldjur.

Agneta berättar att Hans självklart skulle ha vin till maten. När han hällde upp mer och mer vin till sig själv fick en av döttrarna nog och hällde ut innehållet i glaset.

– Då blev han förbannad och gick och lade sig. Där satt jag och barnen i soffan på julaftonen, det var en hemsk jul. När jullovet var slut berättade Olivia för några klasskompisar att julafton inte var som vanligt och att hennes pappa var alkoholist. Då berättade flera andra att de också hade alkoholister i familjen.

Startade organisationen Trygga Barnen

När Olivia började prata öppet om familjens problem var det flera barn och föräldrar som ville dela med sig av hur de hade det hemma och Agneta och Olivia tog emot flera klasskompisar i sitt hem. Det var där fröet såddes till barnrättsorganisationen Trygga Barnen som de startade efter Hans död.

Annons

Trygga Barnens syfte är att stötta barn och unga som lever i eller har växt upp i en familj där någon har problem med missbruk.

– Jag önskar att inte ett enda barn till ska behöva vara med om allt mina barn upplevt.

Stiftelsen grundades av Agneta och hennes yngsta dotter Olivia Trygg Larsen, 34, i sorgen, saknaden och frustrationen efter Hans död till följd av sin alkoholism.

– Jag, som själv varit medberoende så länge, insåg att det inte bara är alkoholisten som behöver hjälp, utan även de anhöriga. Vi har alla gått i terapi och jag i traumabehandling. Vi har bearbetat allt – tack vare det har vi tillfrisknat och är inte bittra. Jag kan se tillbaka på mina 30 år med Hans och minnas de fina stunderna.

Trygga Barnen vänder sig till barn och unga upp till 25 år och bjuder på chattar och stödaktiviteter.

– Vi ordnar exempelvis alltid ett julfirande och ett midsommarfirande en vecka före högtiderna. Hit får barnen komma med en nykter och trygg vuxen. Jag vill att alla barn ska ha något roligt att berätta när jullovet är slut.

Agneta jobbar vid sitt skrivbord
Agneta Trygg grundade Trygga Barnen och jobbar idag heltid med Trygga Vuxna.
Foto: Teresia Kölin

Trygga barn kräver trygga vuxna

För sex år sedan startade Agneta också Trygga Vuxna, vars vision är att alla föräldrar ska bli trygga vuxna, något som är en förutsättning för trygga barn. Trygga Vuxna erbjuder information, stöd och hjälp till medberoende och anhöriga.

Annons

– Vi kopplar samman hjälpbehövande med terapeuter och andra stödpersoner, säger Agneta som ännu vid 74 års ålder jobbar med Trygga Vuxna på heltid.

Dottern Olivia arbetar fortfarande med Trygga Barnen.

– Om jag ska skicka med ett enda råd så vill jag uppmana alla att våga se, våga fråga och våga agera när du misstänker att det finns missbruk i en familj. Vi måste få bort stigmat kring missbruk och alla i familjen behöver få hjälp.

Terapeuten Madeleine Swartz står framför en blå vägg
Madeleine Swartz svarar på vanliga frågor om att vara medberoende. Foto: Minna Strömberg Wallin

Experten: "De flesta anhöriga till missbrukare är medberoende"

Madeleine Swartz är certifierad alkohol och drogterapeut, 12-stegsterapeut och expert inom medberoende på Nya Steget.

Är alla anhöriga till missbrukaren medberoende?

– De flesta är det. Missbruk och medberoende är två sidor av samma mynt. Det är samma mekanismer som styr i alla typer av beroenden – alkohol, droger, sex, mat, våld i familjen, uppväxt med narcissistiska föräldrar och psykisk ohälsa. Växer du upp i en familj med någon typ av missbruk så utvecklar du ett medberoendebeteende och då kommer du att dras till trasiga personer. Kommer du däremot från en trygg och kärleksfull uppväxt så kommer du inte att attraheras av den sortens partner. Skulle du ändå omedvetet gå in i en sådan relation så agerar du annorlunda än om du som barn utvecklat överlevnadsstrategier som medberoende.

Annons

Vilka typiska drag finns hos en medberoende?

– Det är ofta den duktiga flickan eller pojken, har ett stort kontrollbehov och stort behov av andras bekräftelse. De reagerar snarare än agerar, skapar ofta drama, kan samtidigt vara offer, är skam- och skulddriven. Vi ska komma ihåg att även män är medberoende, fast det kan yttra sig på lite annorlunda sätt. Den medberoende är utifrånstyrd och känner av sin omgivning och sin partner för att rätta in sig. Man häller ut flaskor, lyssnar efter hur det låter när nyckeln sätts i dörren och hjälper till med att dölja missbruket eftersom det kommer med så mycket skuld och skam. På det sätter hjälper den medberoende också till med att underhålla missbruket. Dessa personer är också de som har svårt att be om hjälp och bär ofta allt själva. De är överrepresenterade bland de som bli utbrända. Jag vill påstå att nio av tio som drabbas av utmattning har en medberoendeproblematik.

Annons

Hur kan man hjälpa en person i medberoende?

– Det är svårt att få en person med missbruk att söka hjälp och ännu svårare att få en medberoende att göra det. Man tänker att ”det är inte jag som har problem” och ser inte sin delaktighet, att man deltar i dansen tillsammans. Man har skapat en destruktiv trygghet ihop. Det kan bli en aha-upplevelse för den som börjar i terapi. Det är många gånger först när man hamnar i en utmattning som man söker hjälp.

Finns det någon självhjälp som fungerar för den medberoende?

– Det finns många bra självhjälpsgrupper, även på internet. Exempelvis Al-Anongrupper som är AA-motsvarigheten för medberoende och ACA, Adult Children of Alcoholics. Snabbt växande grupper är också Coanon och Coda. Det allra första steget är att sträcka ut handen och be om hjälp. Våga prata om problemet, håll det inte inom familjen som en skamfull hemlighet. Ni är inte ensamma! Det finns missbruk i många olika former och kring varje missbrukare finns 4–6 anhöriga. Totalt omfattas halva svenska befolkningen. Missbruk och medberoende är en folksjukdom.

Annons

Jobbar du med både missbrukare och medberoende?

– Jag skickar vidare missbrukaren till behandlingar med olika typer av 12-stegsmodeller, antingen i dagvård eller på internat, men det är jätteviktigt att hela familjen går i terapi. Om man överhuvudtaget ska ha chansen att rädda relationen måste både missbrukaren och den medberoende ta hjälp. Det går inte att tillfriskna från vare sig missbruk eller medberoendeproblematik utan professionell hjälp. Gå i terapi och ta hjälp av självhjälpsgrupper! Ju förr missbrukaren och den medberoende söker hjälp, desto lättare är det att bryta mönstret.

Hur vet man om man själv är på gränsen till osunda alkoholvanor?

– Känner du ofta ett sug efter alkohol eller avkopplingen den ger? Har du svårt att nöja dig med ett par glas vin? Börjar dina dryckesvanor gå ut över din omgivning eller dig själv? Agera i tid. När drickandet börjar gå ut över jobbet har du redan hamnat ganska långt ner på stegen. De allra flesta alkoholister sköter jobbet och verkar utåt sett må bra.

Foto: TT/Shutterstock, Minna Strömberg Wallin, Teresia Kölin

Annons