7 vanliga beteenden: Så påverkar barndomstrauman dig som vuxen
Det känns väl kanske egentligen ganska självklart att vad vi är med om när vi växer upp påverkar och formar oss som människor. Ändå är det ofta vi fortsätter med mindre hälsosamma beteenden som vuxna, utan att tänka på varför.
Beteenden som kan härstamma från just barndomen. Det kan handla om att vi befunnit oss i någon form av dysfunktionell miljö i barndomen, eller att vi varit med om någon typ av trauma.
Psykoterapeuten: Så påverkar uppväxten relationer
Psykoterapeuten Kaytee Gillis menar att det är bland annat inom tre områden som vi formas av våra närmaste, och hur de kommunicerar med oss, när vi växer upp:
- Vår självkänsla
- Hur vi kommunicerar
- Hur vi skapar relationer
Får koll på våra mönster och beteenden i relationer så kan det hjälpa oss både att se varför vi har dem samt om vi vill förändra dem. Gillis listar därför en del vanliga beteenden vi har med oss från barndomen, hos Psychology Today.
7 beteenden vi kan ha med oss från barndomen
Här är några av dem. Kanske känner du igen dig i något eller flera av dessa beteenden?
Du är rädd för att bli övergiven
Att inte känt sig sedd och trygg som barn kan visa sig i rädsla för att bli övergiven som vuxen. Det kan till exempel göra att man blir svartsjuk, eller ängslig när ens partner går ut själv eller går iväg när man bråkar.
Du blir lätt irriterad på andra
Om vi, eller personer omkring oss, blir kritiserade som barn så tar vi lätt efter det. Som vuxna projicerar vi ofta känslan av ofullkomlighet på dem i vår närhet.
Du behöver mycket tid för sig själv
Växer man upp i en miljö där man är på helspänn skapar det stress som sitter i. Som vuxen kan man behöva mycket lugn omkring sig för att inte få ångest och känna rädsla. För en del blir hemmet enda stället man kan koppla av.
Du lever ojämlikt – i ekonomi och ansvar
Behöver man ta hand om sig själv som liten eller har behov man inte får tillgodosedda kan det visa sig i skev fördelning i förhållande.
En del litar inte på sin partner och tar helt och hållet ansvar över ekonomi eller hushållet hemma, något som kan leda till att man blir utnyttjad. Det kan också vara tvärtom – att man förlitar sig helt på att partnern tar hand om en.
Du har svårt att lämna – eller försöker ändra din partner
Att hålla fast vid någon fast förhållandet inte är bra för dig kan bero på skuld. Det kan komma ifrån att man till exempel vuxit upp i miljöer där man haft personer med sjukdom eller beroende omkring sig. Man vill inte ge upp, eller känner att det ändå är bättre än att vara ensam.
Det kan också göra att man känner att man försöker ändra sin partner, för att göra det bästa av det man har. Istället för att se att man är för olika eller vill olika saker.
Du hamnar konstant i bråk – och har svårt att bli sams
Växer man upp i en konfliktfylld miljö där man inte har fått lära sig att kommunicera på ett bra sätt så följer beteendet ofta med i vuxenlivet. Man lär sig inte hantera konflikter på att effektivt och sunt sätt, och fortsätter därför hantera dem på det sätt man är van vid.
Det kan även visa sig efter bråk där man låtsas som ingenting eller bara undviker att ta upp det man bråkat om igen.
Du har svårt att inleda och behålla relationer
Istället för att bli övergiven kan du vilja bli den som lämnar först, om du inte haft en trygg barndom. Det kan göra att du har väldigt korta och ytligare relationer. Det kan också vara så att du väljer att leva ensam för att det känns tryggare.
Källa: Psychology Today Foto: TT