Därför faller du för partners som inte kan binda sig
En försvarsmekanism eller för det är så här du tror att kärlek ser ut? Oavsett är det ett destruktivt mönster som behöver brytas för att du ska må riktigt bra och få uppleva äkta kärlek.
Tidigare forskning har bland annat visat att en av anledningarna till det här mönstret är att många kvinnor attraheras av män med en narcissistisk personlighet. Det är inte narcissismen i sig som lockar, det har snarare att göra med att narcissistiska män är väldigt säkra på sig själva, är utåtriktade och har lätt att få uppmärksamhet. Det gör att de upplevs som charmiga, särskilt när de lär känna nya människor. Men sen tar det stopp, man kommer inte djupare – och i värsta fall tar relationen en dålig vändning.
Visst kan det vara spännande med spel och distans under vissa perioder i livet, men om du letar efter något mer varaktigt är det viktigt att bryta det här mönstret. Men då gäller det att förstå varför man så ofta faller för skitstövlar, eller partners som inte låter dig komma nära och drar sig tillbaka när du du börjar visa tecken på närhet och sårbarhet. Här är några av de vanligaste förklaringarna.
6 anledningar till att du gör dåliga kärleksval
1. Du tror inte att evig kärlek existerar
Om du inte själv tror att äkta kärlek existerar ökar risken att du dras till andra människor som har anknytningssvårigheter. Om du inte själv tror att du förtjänar att älskas ”på riktigt” söker du dig heller inte till kärleksfulla, öppna partners. Du kan också ha förutfattade meningar om hur ett sunt förhållande ska se ut, influerat av vad du sett hos människor i din närhet. Försök bryta det destruktiva beteendet genom att bygga på din självkänsla, gärna med hjälp av terapi.
2. Du vill förändra dem
Visst händer det att människor förändras. Men oddsen är dåliga och du riskerar att hamna i beroendeställning och att ert förhållande går ut på att du hela tiden söker bekräftelse hos din partner, vilket kan bli jobbigt för er båda. Du letar efter – eller skapar själv – tecken på att de visar sin kärlek. Förmodligen kommer du att må dåligt av förhållandet, så försök leta efter någon med helt andra kvaliteter istället.
3. Du går igång på utmaningen
Spänningen och spelet i början av ett förhållande kan vara eggande i början. Men efter ett tag vill man att saker ska stabilisera sig. Om din partner fortsätter att hålla dig på halster och du köper läget, kan det vara för att du gillar osäkerheten och utmaningen. Inget fel i det, men du bör du vara medveten om ditt val.
4. Dina föräldrar har inte visat känslor
Dina föräldrars förhållande sätter en mall för din upplevelse av relationer, på gott och på ont. Även deras sätt att visa kärlek påverkar ditt eget sätt att uttrycka dina känslor. Om du fick jobba för dina föräldrars uppmärksamhet och ömhet är risken stor att du överför det beteendet till dina egna relationer – för det är det enda sättet du är bekant med. Känner du igen dig i det här kan samtalsterapi hjälpa dig.
5. Din egen anknytningsmodell
Problemet kan också ligga i din egen anknytning – du kan själv ha problem med att visa känslor och släppa andra nära inpå och väljer därför partners som beter sig på samma sätt, för att slippa frågor. Det här kan vara svårt att erkänna för sig själv. En terapeut kan hjälpa dig att komma närmare det underliggande problemet – och lösningar.
6. Tidigare förhållanden får dig att tro att du inte förtjänar bättre
Dina tidigare erfarenheter formar dig och känner du dig träffad av den här artikeln är risken stor att dina tidigare förhållanden visat dig en skev bild av verklig kärlek. Gör upp med det förflutna. Försök att se mönster och be gärna dina vänner om hjälp för att att kartlägga och peka ut dåliga egenskaper och händelser i dina tidigare förhållande – be dem att vara brutalt ärliga.
Foto: TT
…
Läs mer:
Testa din självkänsla – är den bra eller dålig?
Därför stannar vi i relationer som är dåliga
Tydliga tecken på att du träffat rätt partner