Fråga relationsexperten Relationstips Sexliv Sexleksaker Vänskap Singellivet

Psykologen: Lär känna din sorg – och känslorna den väcker

05 feb, 2025
AvKatarina Blom
kvinna som sitter i soffa med händerna på hjärtat och Katarina Blom
Varje månad, hela 2025, hjälper psykologen Katarina Blom dig att arbeta med självutveckling – inom ett område i taget. Den här gången fokuserar vi på sorg över förluster och saker som inte blev som man önskat.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Trauman kan påverka relationer- såhär tar du kontrollBrand logo
Trauman kan påverka relationer- såhär tar du kontroll

Våra liv är i konstant förändring. All förändring innebär nya möjligheter – men också att saker går förlorade. Och ofta skyndar vi bara förbi det faktum att livets framåtrörelse också innebär att vi hela tiden lämnar dagar, relationer och platser bakom oss. Men låt oss vända blicken mot det vi förlorar i livet. Kanske finns det något viktigt att finna där?

Precis som relationer är bland det viktigaste för vårt välbefinnande förlusten av dem ofta smärtsamma och kan vara svåra att processa.

Lär dig leva med sorgen

Tiden läker inte alla sår, men ofta blir vi bättre på att bära smärtan ju mer tiden går. Och just sorg är komplicerat. En förlust känns både med en intensitet värdig relationen vi sörjer. Men utöver intensiteten väcker sorgen troligen många känslor i oss: kärlek, smärta, stolthet, skuld, tacksamhet, ilska …

Annons

Du behöver faktiskt inte bli vän med din sorg. Men du behöver förmodligen lära dig leva med den. Att lära känna den är hjälpsamt, för att i förlängningen även acceptera det som hänt men också förstå dina egna reaktioner och känslor kring personen du förlorat.

I den här delen får du prova på att börja närma dig och undersöka förlusten och alla känslor som den väcker.

Välj förlust

Välj en relation som har förändrats på ett sätt som upplevs som en förlust av dig. Det kan exempelvis vara på grund av en konflikt, sjukdom eller död som relationen förändrades.

Relationen du väljer att reflektera kring behöver inte vara den mildaste, men det är bra om det inte är en av de svåraste. Om du vill bearbeta de allra mest smärtsamma förlusterna i ditt liv kan det vara en god idé att göra det i samvaro med en person du är trygg med, eller en psykolog.

Övning för att sortera i sorgen

Det kan vara skönt att sortera i det du sörjer. Reflektera utifrån dessa frågor, du måste inte svara på alla utan välj dem som känns mest relevanta för dig:

Annons

• Vilka delar i relationen väcker goda minnen för dig?

• Vad har varit smärtsamt i relationen?

• Vad ångrar du att du sagt eller gjort i relationen?

• Vad önskar du att du kunde förlåta alternativt förlåter du i relationen?

• Vilka händelser i framtiden sörjer du, som du nu aldrig kommer få uppleva inom ramen för relationen?

• Vad har relationen lärt dig?

• Finns det något du är tacksam för utifrån relationen, och i så fall vad?

• Om du hade möjlighet att dela ett budskap till personen du sörjer, vad är det?

Gör något för att öka trygghet

Planera gärna in en mysig och lugn aktivitet efter att du gjort övningen, som ett sätt att ta hand om dig själv efter att ha utforskat frågorna. Det kan vara att gå en promenad, gosa med ett husdjur, ta ett bad, ringa en vän eller titta på en mysig tv-serie. Finns det en person som står dig nära kan du också be om en kram.

Förluster är mer än ­relationer

Ofta tänker vi att en förlust är en person som dött. Men förluster kan vara så mycket mer: perioder i livet som aldrig kommer åter, exempelvis bebistiden eller det fria studentlivet. Förlust av en dröm som aldrig slog in eller ett liv som inte blev som man tänkt. Förluster kan också vara platser som betytt mycket för oss men som vi aldrig kan återvända till. Byten av jobb eller att ha förlorat i anseende är andra typer av förluster. Alla dessa förtjänar vår uppmärksamhet och omsorg eftersom de formar oss till dem vi är idag.

Annons