Fråga relationsexperten Relationstips Sexliv Sexleksaker Vänskap Singellivet

Därför kan du och din partner behöva en sömnskilsmässa

11 apr, 2021
AvAino Oxblod
par som ligger tyg mot rygg i sängen
Sömn är viktigt för att man ska orka med allt vad livet har att erbjuda – men vad gör man om man lever med en människa som gör det svårare att sova?
Nu är det allt fler som testar på en ”sömnskilsmässa”, och alltså slutar sova tillsammans med sin partner.
– Nyckeln är att ta beslutet som ett par och vara tydlig med att beslutet är till för att främja relationen, och att det inte är ett tecken på övergivande, säger forskaren Wendy Troxel.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 saker du känner igen om du inte kan sovaBrand logo
5 saker du känner igen om du inte kan sova

Störs din nattsömn av att din partner snarkar högt, vänder sig för mycket i sängen eller snor täcket? Att leva med en person som man inte går ihop med helt sömnmässigt är inget ovanligt, och kan vara jobbigt både för den som får svårare att sova, och personen som ofrivilligt saboterar sin partners sömn.

Under coronapandemin är det dessutom ännu fler som har fått problem med sömnen, och en amerikansk studie visar att så många som 36 procent av den amerikanska befolkningen har svårare att sova på grund av stress och ångest över pandemin.

Kvinnor behöver mer sömn än män, enligt forskaren.

Nu är det allt fler par som väljer att ta ut ”sömnskilsmässa”, och alltså sluta sova tillsammans, fast de fortsätter leva ihop.

Wendy Troxel är författare och forskare i beteendevetenskap, och menar att åtminstone en tillfällig sömnskilsmässa kan vara en bra lösning för många par.

Annons

– När man har i åtanke den extra sällskapstiden vi har haft med vår familj under den förlängda tiden man är hemma, så kan att sova isär under covid, åtminstone tillfälligt, hjälpa en del par som känner sig utsvultna på egentid, säger hon till Huffington Post.

Belslutet om att sova isär måsta man ta ihop

Hon menar dock att det inte är ett beslut man kan ta på egen hand – då kan det få motsatt effekt.

– Nyckeln är att ta beslutet som ett par och vara tydlig med att beslutet är till för att främja relationen, och att det inte är ett tecken på övergivande, säger Wendy Troxel.

Forskning visar att personer som är utvilade blir bättre på att kommunicera, gladare och mer empatiska – alla bra egenskaper hos en partner. Om man har ett extra rum med en extrasäng så ser Troxel ingen anledning till att inte försöka sig på en sömnskilsmässa.

– Det finns tillfällen då det strategiskt kan vara klokt för par att dela på sig och sova isär, så att åtminstone en person kan få sömn den verkligen behöver.

Annons