Professorn: Det här händer kemiskt i kroppen när du blir kär
Symbolen för kärlek och förälskelse är nog för de allra flesta ett stort rött hjärta. Och visst kan kärlek kännas både i hjärtat och resten av kroppen, men det är i huvudet det börjar.
– När vi blir kära händer ett antal olika saker i hjärnan. Det är olika signalsubstanser och kemiska system som skapar känslan den där härliga känslan av eufori och energi när vi är förälskade. Signalsubstansen dopamin ökar och det ger en känsla av lycka och eufori och fokus på den andra personen, säger Håkan Fisher, professor i humanbiologisk psykologi vid Stockholms universitet.
En relation går igenom många olika faser och kärleken kan delas in i olika stadier – lust, förälskelse och tillgiven kärlek – där det sker olika saker i kroppen i de olika stadierna.
Dopamin frisätts dock inte bara när du är kär, utan också när du äter god mat, träffar kompisar, eller gör något annat positivt. Det pratas också ofta om dopamin i samband med droger, alkohol och kickar av till exempel extremsporter.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!Det pirrar i kroppen och du tappar matlusten
Du har säkert någon gång varit så där galet kär så det har känts i hela kroppen, nästan som ett rus. Det enda du vill är att vara nära föremålet för dina känslor. Du sköter jobbet lite halvhjärtat, tappar matlusten och glömmer saker. Håkan Fisher berättar att dopaminsystemet aktiveras på ett sätt när vi blir förälskade som liknar beroendeupplevelsen vid narkotika och alkohol. Förälskelsen ger dig en kick och påverkar dina kognitiva förmågor som till exempel inlärning och minne.
– I takt med att dopaminet stiger så sjunker serotoninet som är kopplat till vårt larmsystem. Lägre serotonin kan göra att du tappar matlusten, sänker garden och blir lite besatt av den andra personen. Ytterligare en av förälskelsens ingredienser är noradrenalinet bland annat triggas av spänningen i samlivet, nya och oväntade upplevelser. Noradrenalin ger massor med energi och pirr i kroppen. Sedan har vi oxytocinet som tillsammans med dopaminet är den viktigaste substansen när vi pratar kärlek. Oxytocin frisätts av beröring och närhet och ökar vår förmåga att knyta an till en annan person.
Det är de här substanserna i olika mängder och de kemiska reaktioner de skapar i hjärnan som ger upplevelsen av förälskelse, berättar Håkan Fisher. Och visst är det en härlig känsla att vara akut nyförälskad, men det kan också upplevas lite jobbigt. Många tycker att den skönaste känslan är när vi börjar känna oss lite lugnare och tryggare i förälskelsen. Lite lagom med dopamin med andra ord, för att inte sänka serotoninet för mycket.
"En del triggas av osäkerheten"
– Att bli förälskad handlar om att våga kasta sig ut i osäkerheten. Det verkar som att vissa har lättare för det på samma sätt som att en del söker kickar av olika slag, de triggas av osäkerheten. Precis som vid användning av droger skapas en tillvänjning även vid förälskelse och den akuta förälskelsen lägger sig till förmån för djupare kärlek. Kroppen strävar alltid efter balans, ett nytt normalläge som kallas allostas, säger Håkan Fisher.
Men varför händer allt detta i kroppen? Jo, rent evolutionärt, menar Håkan Fisher, var komponenterna passion och anknytning viktiga för vår fortlevnad. Passionen och den sexuella lusten som kickas igång av dopamin, leder till att vi fortplantar oss, vi skaffar barn och för mänskligheten vidare. Anknytningen, som drivs av oxytocinet, hjälper oss att etablera ett starkt band i vår relation och ser till att vi gemensamt vårdar och tar hand om vår avkomma så att den överlever.
Här är kärlekens kemiska komponenter
Dopamin
Signalsubstansen dopamin är en av de viktigaste ingredienserna vid förälskelse och den samverkar med serotonin – när dopamin ökar, sjunker serotonin och vice versa.
Oxytocin
En signalsubstans och ett hormon som är betydelsefullt för djup kärlek och för en lång relation. Utsöndras av både fysisk och psykisk närhet.
Serotonin
Låga serotoninnivåer är kopplat till tvångsmässiga beteenden, minskad matlust och kan bidra till en besatthet av den vi är förälskad i. Höga serotoninnivåer hjälper till att skapa långvarig trygghet och lugn i relationen.
Noradrenalin
Signalsubstansen noradrenalin triggas av spänning, stress eller fara, samt intensiva känslor som förälskelse och passion.
LÄS OCKSÅ: 8 saker som gör att folk blir kära i dig
Foto: TT/Shutterstock/Mats Gustafsson