Forskning: Därför gör det så ont att bli nobbad
Att bli avvisad är en del av livet, och kanske mer i dag än någonsin på grund av jakten på likes i sociala medier. Men det finns också tillfällen då det är extra smärtsamt, till exempel när din partner lämnar dig, när du blir avskedad från jobbet eller när du känner dig utesluten från en grupp som du vill tillhöra.
Det kan göra orimligt ont att få nobben, och det är inte konstigt. Forskare har nämligen kommit fram till att våra hjärnor är programmerade att reagera starkt när vi blir avvisade, och samma delar i hjärnan aktiveras vid dessa tillfällen som när vi upplever fysisk smärta. Det kunde man nämligen se i en studie där människor MR-röntgades samtidigt som de fick uppgiften att tänka på ett tillfälle då de känt sig avvisade.
Enligt evolutionspsykologin går känsloimpulsen att spåra tillbaka till tiden då vi var jägare som levde i stammar – och då var det en överlevnadsmekanism. På den tiden kunde vi nämligen inte överleva på egen hand och att bli utesluten från en stam var i det närmaste en dödsdom. För att inte hamna i den situationen utvecklades en mekanism som varnade för ett annalkande avvisande. Människor som upplevde avvisandet som extra smärtsamt var också de som hade störst chans för överlevnad.
Källor: Proceedings of the National Academy of Sciences, National Center for Biotechnology Information, TED
11 december – årets största ”dumpningsdag”
Läs också: 11 december – årets största ”dumpningsdag”