Fråga relationsexperten Relationstips Sexliv Sexleksaker Vänskap Singellivet

Min partner har varit otrogen – går det att reparera?

20 jan, 2025
author Nina Nyström
Nina Nyström
author Emelie Isacsson
Emelie Isacsson
Man och kvinna bråkar
Otrohet behöver inte vara slutet på en relation. Det kan faktiskt vara början på en sundare, uppdaterad relation. Men det krävs mod och stark vilja från båda parter.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så här reparerar man en relation efter otrohetBrand logo
Så här reparerar man en relation efter otrohet

Otrohet drabbar de flesta, på något sätt, förr eller senare. Undersökningar visar nämligen att ungefär en tredjedel av svenskarna någon gång varit otrogna mot en partner. Och mörkertalet är förmodligen långt högre.

– Inget skapar så mycket smärta och raserar en relation så mycket som otrohet, säger parterapeuten Anneli Östling, som bland annat står bakom boken, podden och appen Stora relationsguiden, samt appen Otrohetsakuten.

Ofta är det inte bara relationen som rasar när den som står oss absolut närmast sviker. Framtiden, familjelivet, tilliten till andra människor … allt ställs på sin spets. Ibland kan det nästan vara lockande att stoppa huvudet i sanden och låtsas som att man inte hört eller sett något.

Annons

Men det är inte en bra lösning. Risken är att hemligheten sakta förgiftar förhållandet från båda håll – och ingen får heller någon chans att göra om och göra rätt.

– Det är viktigt att den som har blivit sviken väljer att konfrontera sin partner när det har blivit ett faktum att personen i fråga har varit otrogen. Men det kan vara väldigt svårt att veta hur, eftersom man är så påverkad av alla känslor.

Arg och besviken efter otrohet

Det är vanligt att den som blivit sviken skjuter bort den andra fast man egentligen bara längtar efter att bli omfamnad och tröstad.

Den som har svikit kan i sin tur reagera med att bli arg och gå till försvar, fast det egentligen oftast handlar om en rädsla för att förlora den andra. Istället måste man ha modet att stå kvar när det ­stormar och tåla starka reaktioner och obekväma frågor. Den som blivit sviken har rätt att få svar på alla sina frågor.

– Det är viktigt att inte låta svikaren ha tolkningsrätt i vad den andra ska få veta och inte. Det är ganska vanligt, men en vuxen person behöver själv kunna ta ansvar för vad man behöver veta och kunna hantera den information som kommer. Min erfarenhet är att det är ­lättare att komma vidare i processen om den som har blivit sviken får en tryggare grund att stå på för att ta ett ansvarsfullt beslut om att fortsätta.

Annons

En gång otrogen – alltid otrogen?

Frågan som ändå måste ställas – kan eller bör man verkligen lita på någon som man vet har varit otrogen tidigare?

– För att helhjärtat kunna lita på den här personen så behöver man få förstå vad den här personen lärt sig och tagit ansvar för, för att det inte ska hända igen. Om en person som varit otrogen bara rycker på axlarna, och inte ångrar sitt agerande, så kan det bli svårare att kunna lita på att det inte händer igen, säger Anneli Östling.

Just ansvar är absolut viktigast för att kunna reparera, menar Anneli Östling. (Om man har den ambitionen, vill säga. I vissa fall finns det inte ens på kartan.)

Viktigast för att reparera efter otrohet

Självklart att den som svikit tar ansvar för misstagen hen begått och börjar jobba med sig själv. Men, det är oftast inte bara den personen som behöver göra jobbet. För att göra en förändring på riktigt behöver båda parter titta på sig själva, en aspekt som ibland kan vara svår för den som blivit bedragen att ta in.

Det finns alltid en förklaring till att man begår misstag även om förklaringen inte är bra. Själva otrohetshandlingen kan bara den som har varit otrogen ta ansvar för. Men i en relation är man två och då behöver man se ”Vad är det som har skett innan otroheten? Vad kan den som har svikit ha upplevt?” Det här är viktigt att behålla i åtanke och vara lyhörd så länge som det behövs. Och att inte ha för bråttom vidare.

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

3 viktiga råd

Fundera var för sig – hur kan du ­motivera beslutet att reparera ­relationen och hitta en gemensam väg? Bådas tro på relationen och ­varandra är avgörande för hur ni ­kommer att lyckas reparera och bygga något nytt och starkare efter svek!

Avsätt tid för att samtala om det som hänt. Efter varje samtal, ­planera in när nästa ska ske. Bestäm också detaljnivån inför kommande samtal. I förtvivlan kan den som ­blivit sviken kräva att få veta allt, något som i efterhand kan kännas onödigt och bara strö salt i såren. Vilken detaljnivå ska era samtal ha?

Är båda villiga att försöka igen ­behöver den som svikit vara beredd på att överbevisa sin kärlek och göra en del uppoffringar. Framför allt, skapa ­tryggande rutiner och undvik situationer som får den svikna att känna sig osäker.

Annons

För att kunna ge relationen en chans, försök se potentialen i varandra som ­personer, som partners och bästa vänner, råder Anneli. För faktum är att en otrohet faktiskt kan väcka liv i vilande känslor och insikter om varandras kvaliteter. När allt ställs på sin spets inser man plötsligt vad man håller på att förlora.

Prata, prata, prata

Det kan vara utmanande att komma igång med en dialog men det är viktigt att man vågar vara i samtalen och tar ansvar för att hjälpas åt.

– När en otrohet har skett behöver man prata ganska mycket. Man kanske börjar prata mer än vad man någonsin har gjort och det gör att man lär känna varandra på ett nytt sätt som också ger energi till att utveckla relationen. De som verkligen gör jobbet efter en kris har ofta större förutsättningar att skapa en starkare, tryggare relation efteråt.

Anneli Östling poängterar också hur viktigt det är att dörren för den tredje personen är helt stängd, och att den som blivit sviken känner full tillit i det. Det behöver föras in nya trygga rutiner som kan göra den svikna lite lugnare. Och den som har svikit behöver också vara beredd på att göra uppoffringar.

Viktigt att berätta själv

Ofta behandlas ämnet otrohet utifrån den bedragnas perspektiv – men om man själv är den som varit otrogen och ångrar sig då? Hur ska man hantera det?

Annons

Först och främst, berätta om ditt ­misstag själv så att nyheten inte hinner komma från någon annan, råder Anneli Östling.

– Många är rädda för att förlora sin partner om man är ärlig och berättar. Men det här är en del av konsekvenserna av ett svek – man har redan tagit en risk att förlora sin partner genom sitt aktiva val att vara öppen för en annan person och känslomässigt eller fysiskt varit ­otrogen, säger hon och fortsätter:

– Min erfarenhet som parterapeut är att en person som självmant lägger alla kort på bordet, visar ånger för det man gjort och är beredd att ta ansvar för att bygga tillit igen hos en partner, har större förutsättning att få stanna i relationen. Det går också snabbare att hitta en trygg väg framåt, ju snabbare sanningen ­kommit fram, i kombination med att man visar att man är villig att göra vad som krävs för att ta ansvar för den smärta man skapat hos partnern.

Annons

Tyvärr är det desto vanligare att välja att mörka det som hänt. Och att leva efter devisen att ”det man inte vet har man inte ont av” är nästan uteslutande en destruktiv väg att gå. Dels får man leva med en jobbig hemlighet och ständigt vara orolig över att otroheten ska komma fram. Dessutom, om partnern senare skulle få vetskap om otroheten så kan sveket ­upplevas så stort att det inte finns ­möjlighet att fortsätta tillsammans.

Ett annat alternativ är att man berättar halva sanningen och undanhåller information som skulle riskera att få partnern att vilja avsluta relationen, det man är som mest rädd för. Det här slutar sällan bra, menar Anneli Östling, som hellre råder att vara ärlig fullt ut.

– En partner som fått veta A, kommer att känna om det finns mer om man lyfter på stenarna. Partnern får en magkänsla att något inte stämmer och kommer att utveckla en detektiv i sig själv för att få veta allt. Har man under den här vägen fått möta lögner så kan det bli svårt att reparera förtroendet och tilliten igen.

Annons

Ta ansvar för ditt agerande

Om man varit otrogen och försöker rannsaka sig själv, hur vet man varför man var otrogen?

– Ja, det kanske man inte vet. Men man behöver ta ansvar för sitt handlande och vara öppen gentemot en partner.

Kanske skulle det kunna låta något i den här stilen:

”Jag vet inte vad som har hänt med oss eller mig, men det här var någonting som skedde. Det jag kan tänka mig är att senaste året så har du och jag glidit ifrån varandra och jag känner inte samma starka kärlek längre. Jag behöver fundera på om det här är någonting som har med mig att göra eller om det är någonting som har med oss att göra. Jag är inte stolt över det jag har gjort och den här andra personen är definitivt ingen som jag skulle vilja vara tillsammans med. Men det kan vara ett tecken på att det är någonting som vi behöver titta på tillsammans.”

Råd till dig som varit otrogen

Respektera din partners behov att vilja vara för sig själv under den mest akuta fasen.

När den första reaktionen lagt sig är det viktigt att du så snart som möjligt vågar ta steget mot din partner. Det finns inget ­perfekt att säga här. Det viktiga är att bara ­finnas där, som stöd och som tröst. Snart kommer ­förmodligen en flod av frågor så förbered dig på att behålla ditt lugn och svara så ärligt som du kan.

Lyssna, ha tålamod och var beredd på att tåla att höra hårda ord.

Var också tydlig med vad du är villig att göra för din partner för att återvinna hens ­förtroende. Visa ansvar och eget initiativ.

Vad förberedd på att det kommer att ta tid att skapa tillit.

Annons

Hur det tas emot skiljer sig mycket. En del klarar inte av sveket och väljer att bryta upp oavsett. Andra kan tänka sig att ge förhållandet en chans. Men här har Anneli Östling ett viktigt råd till den som blivit bedragen – som kan rädda både relationen och det egna hjärtat från att krossas en gång till.

– Kärleken till den andra får inte bli större än ansvaret till sitt eget välmående. Och om man som sviken visar att man sätter ett högre värde på att se till att själv må bra än att leva kvar i någonting otydligt brukar det inge respekt. Så i de fall den som blivit sviken säger att ”nej, vet du vad, då vill jag att vi separerar här och nu och du får fundera, och så får vi se vart vi befinner oss den dagen när du vet” brukar paren mer sällan gå isår. Det är min erfarenhet.

Hur vet man när det är dags att lämna?

– Om du upplever att din partner inte väljer att ta ansvar för att få tillbaka din tillit och förtroende, genom att inte göra det hen lovat av trygghetsskapande åtgärder, då finns anledning att tvivla på hur viktig relationen och du är för den här personen. Här vinner man på att ställa krav och inte avvika från dem, råder Anneli Östling och avslutar med en viktig påminnelse:

Annons

– Om man som sviken har svårt att må bra och känna sig trygg, samtidigt som svikaren har bråttom framåt och nonchalerar din smärta och mående, så finns risken att ni inte kommer att uppnå en ömsesidig respekt och omtanke om varandra, det som behövs för att båda ska må bra och känna glädje igen.

Foto: TT/Shutterstock

Råd till dig som blivit bedragen

Det är viktigt att få hela bilden. Men fundera noga över vilka detaljer du ­faktiskt vill veta. Är det ­bilder du klarar av att ha framför ögonen?

Du som blivit sviken, vad är det som får dig att tro att din partner kan göra dig trygg igen?

Be din partner som ­svikit dig att berätta om hur hen känner sig just nu. Men också hur hen ­tänker och vad hen är beredd att göra för att hjälpa dig att få fotfäste igen?

Ha förtröstan. Det är både begripligt och rimligt att du ­tappat fotfästet. Se till att ha någon att prata med. Det här ­tillståndet ändrar sig efter att den första vågen passerat.

Även om det inte känns så initialt, så kan det faktiskt bli bra igen. Till och med bättre. Samtidigt – hittar ni inte glädjen, kärleken och tilliten igen, trots allt jobb, så är det bättre för båda parter att gå vidare.

Annons