Fråga relationsexperten Relationstips Sexliv Sexleksaker Vänskap Singellivet

Lyckopsykologen: Relationer stärker hälsan mer effektivt än träning

05 jan, 2022
katarina blom om relationer och hälsa
Med rätt typ av människor omkring sig kan man både bli friskare och lyckligare. Och dessutom bry oss mer om andra också. Lyckopsykologen Katarina Blom förklarar hur det hänger ihop.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Det här ska du göra innan läggdags - för att vakna lyckligareBrand logo
Det här ska du göra innan läggdags - för att vakna lyckligare

Hur blir man egentligen lycklig? Det är förstås ingen enkel fråga att svara på, och det finns nog inte bara ett enda svar.

Men enligt lyckopsykologen Katarina Blom kan relationer vara en avgörande faktor. Både för vår hälsa och för att vi ska känna oss tillfreds med livet.

Från doften av nytvättat till den härliga känslan av en kram.

Katarina Blom har skrivit Tillsammans-effekten

Katarina Blom har skrivit Tillsammans-effekten – hur relationer stärker vår hälsa, lycka och motståndskraft. I den går hon på djupet i hur relationer påverkar vår hälsa, både fysiskt och psykiskt.

– Nu finns det mer och mer forskning som visar relationer avgörande för vår fysiska hälsa och för vårt mentala välbefinnande. Jag tycker att det har saknats på hälsokartan alla dessa år. Vi har länge stirrat oss blinda på att hälsa handlar om träning, kost och sömn, säger Katarina.

Tillsammans effekten
Psykologen Katarina Blom har skrivit boken Tillsammans-effekten.

Relationer stärker både fysisk och mental hälsa

Hon menar på att egentligen är relationer ett ännu mer effektivt sätt att stärka både sin fysiska och mentala hälsa. Och tycker det borde pratas mer om det.

Annons

– I flera metaanalyser har man kollat på olika livsstilsvanor – vad är det som bidrar till ett långt och friskt liv? Då har man sett att sociala sammanhang som är stärkande för oss är i topp.

Det här hänger, som så mycket annat när det gäller hur vi beter oss, ihop med evolution.

– Man kan tänka att vår hjärna var hela tiden tvungen att välja ”vad är det jag ska satsa på att utveckla för typ av funktioner”. Och evolutionen slipade fram att ”ja, men det verkar som att det här med att om vi lär oss hur man hanterar relationer med andra människor – det verkar vara väldigt bra för överlevnaden”.

Det här, menar Katarina, blev system som prioriterades av hjärnan. Vilket vi kan märka av än idag. Hon ger ett exempel på hur hjärnan fokuserar just på relationer framföra annat, kanske känner du igen dig?

– Om man har en konflikt med sin partner på morgonen och åker iväg till jobbet så kan det vara ganska svårt att fokusera på arbetsuppgifterna och sitta och problemlösa. Hjärnan säger istället ”hallå, hålla – lös den här konflikten” eller ”varför sa han så här, om du bara säger så här …”.

Annons

Hjärnan prioriterar relationer och social information

Social information är alltså någonting som hjärnan prioriterar och något hjärnan vill vi ska vara väldigt lyhörda inför. Eftersom det har tryggat vår överlevnad.

– Och det är inte bara isolerat till hjärnan, att det är den som prioriterar social information. När hjärnan engagerar sig i det sociala så drar den igång hela kroppen så vi ska förändra vårt kroppsspråk. Våra inre organ påverkas också av goda eller dåliga relationer.

Dåliga relationer kan vara väldigt drabbande, stressa oss väldigt mycket. Medan bra relationer kan vara stärkande och givande.

– När relationer drar igång oss, både positivt och negativt, har man sett handlar mycket om stress, berättar Katarina.

katarina blom
Katarina Blom är psykolog med inriktning på positiv psykologi.

Känner stor skillnad på bra och dåliga relationer

– Har vi en konflikt med någon så kan vi säga att vi har ont i magen, eller det kan vara svårt att äta om man sörjer en vän eller om vi är arga på någon. Och det här med hjärtklappning, eller att vi får svårt att andas … Vi kan bli extremt stressade av dåliga relationer.

Annons

I bra relationer känns det annorlunda.

– När vi är i en god relation så har man sett att vårt trygghetssystem kopplar an, så att vi kan känna oss i balans, varma, mjuka, omhändertagande …

När vi mår bra själva blir vi också bättre på att ta hand om andra, att vårda relationer.

– Kroppen har finurligt byggt ihop det så när vi är i goda relationer där vi blir sedda och känner att någon bryr sig så är det som att vi både mår bra – får den varma känslan i bröstet samt känner oss tillfreds och trygga – och även får kapacitet att bry oss om andra.

Så har bloggaren Dagny Carlsson hållit sig frisk och pigg så länge!

Viktigt att omge sig med människor man mår bra av

Att omge sig med rätt människor blir därför extra viktigt.

– När vi mår bra och känner oss trygga, lugna och glada, då blir vi också mer prosociala. Alltså vi lyfter blicken och ser till gruppens bästa. Man vill ta hand om varandra. Och det kan ju bli en stärkande, uppåtgående spiral. Ju bättre jag mår desto mer bryr jag mig om andra, desto bättre mår jag, desto mer bryr jag mig om andra …

Det är helt enkelt så vi är skapta.

– Det är ju väldigt smart av evolutionen, att ha skapat oss på det här sättet, eftersom just samarbete och att kunna förstå och upprätthålla relationer över tid var väldigt viktigt för att vi också skulle överleva.

Foto: Caroline Andersson Renaud/Bonnier Fakta, TT

Annons