Fråga relationsexperten Relationstips Sexliv Sexleksaker Vänskap Singellivet

Är relationen värd att stanna i? Här är frågorna som ger dig svar

17 feb, 2022
Psykolog Katarina Blom
Hur vet man om en relation är värd att kämpa för – oavsett om det är en partner, vän eller familj? Psykologen ger oss grunderna i en bra relation och frågorna du kan behöva ställa dig.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Relationer kan vara knepiga och en del kan man behöva jobba på för att det ska kännas bra. Oavsett om det handlar om relationer med en partner, med vänner eller med familj.

Men hur vet man att en relation är bra? Och hur vet man när det är dags att avsluta en relation?

Se också: 6 fraser som skadar ditt förhållande

6 fraser som skadar ditt förhållande utan att du märker detBrand logo
6 fraser som skadar ditt förhållande utan att du märker det

Psykologen Katarina Blom om grunden i en bra relation

Enligt psykologen Katarina Blom finns det fyra hörnstenar man kan se som grunden i en bra relation. Dem skriver hon om i boken Tillsammanseffekten.

Hörnstenarna som kännetecknar en hälsosam, stärkande relation är:

  • Ömsesidighet. Att vi ger och tar i relationen, så att båda känner sig sedda och hörda.
  • Umgänge. Att vi väljer att prioritera varandra, genom att tillbringa tid tillsammans.
  • Positivitet och omtanke. Att vi vill varandras bästa och blir glada av varandra.
  • Sårbarhet och lyhördhet. Att vi visar vilka vi är för varandra, på gott och ont, och svarar an med förståelse och omtanke.
Katarina Blom, psykolog och lyckoexpert
Katarina Blom är psykolog och expert på lycka, Instagram: @katarinablom.

Är det dags att omvärdera dina relationer?

Om inte de fyra hörnstenarna finns så kanske man vill omvärdera sin relation?

Annons

– Det finns inga rätt eller fel, men jag tycker att man inte ska vara rädd för att avsluta relationer, säger Katarina Blom.

– Jag tror de flesta av oss stannar kvar för länge i tärande relationer. I partnerrelationer, vänskapsrelationer och familjeband, släktingar …

Det här är något vi har med oss från en tid då vi var väldigt beroende av att tillhöra en flock.

– Vi är så enormt starkt programmerade att vilja upprätthålla band. Det ska vara starkt ångestframkallande för oss att avsluta dem. Vilket kan göra att vi försöker upprätthålla band in i det sista.

Katarina Blom har skrivit boken Tillsammans-effekten, om relationer

Väg de bra delarna i relationen mot de sämre

Vi ger någon fler chanser, försöker förstå och ordnar upp relationen – gång på gång.

– Samtidigt som man kanske märker att man ligger vaken på natten och grubblar över den jobbiga relationen, eller undrar hur det ska gå framöver.

För att få hjälp att fatta ett beslut tycker Katarina att man kan tänka sig en våg med två skålar. I ena vågskålen är det olika tecken på stress, tecken på att relationen inte är bra för dig. I andra vågskålen är tecken på trygghet, lugn och värme.

Annons

– I vissa relationer, kanske framför allt partnerrelationer, kan det svänga mycket. Det kan vara mycket bråk, ”men så är ju så bra när det är bra”. När man är sams. Ju mer man bråkar desto mer är det som att man blir depriverad på de bra stunderna.

Är en relation dålig uppskattar vi de bra stunderna mer

Det gör att man blir svältfödd på de bra stunderna. Ju sämre man har det desto mer uppskattar man stunderna som är bra. Man tänker att ”vi har det både bra och dåligt”.

– Så när de bra stunderna väl kommer så upplever man dem som ännu bättre. Ju mer ni bråkat innan, desto större kommer en ganska liten bra stund att upplevas som.

Katarinas tips är att gå till kroppen för att få svar, att känna efter.

– Får jag ont i magen när jag tänker på den här personen? Eller blir jag lugn och varm och trygg? Det är viktig information. Och sen kan man såklart koppla ihop det med lite mer sunt förnuft och intellektuellt perspektiv.

Annons

Ett sätt att hitta kraft kan vara att byta perspektiv

Att byta perspektiv kan vara ett sätt att ge sig själv kraft. Katarina tipsar om att man till exempel kan tänka att ”om det var mitt barn som var in den här situationen – skulle jag då råda hen att fortsätta kämpa eller att försöka ta hand mer om sig själv och lämna?”.

– Det kan ge perspektiv. Eller så kan man tänka att om vi spolar framåt i tiden, kanske fem eller tio år, om jag ser tillbaka på den här relationen – kommer jag då att känna mig stolt för att jag kämpade och stannade kvar och verkligen försökte eller kommer jag känna att men gud, det här var ju bara självplågeri. Varför stannade jag kvar så länge?

Relationer man inte haft så länge kan vara lättare att lämna. Men samma frågor gäller med familjerelationer eller vänner från långt tillbaka.

Dessa ord - och vad som sägs mellan raderna - är förvånansvärt giftiga för relationer.

Lyssna inåt: "Vad är mina behov i den här relationer?"

– Jag tror att med familjen blir det extra viktigt, eftersom man har dem för livet vare sig man vill eller inte, att verkligen lyssna inåt. Vad funkar för mig, vad är mina behov i den här relationen, var går mina gränser? När funkar för mig när inte, när blir det bra, när blir det inte bra. Finns det vissa typer av återkommande sammanhang eller situationer som inte blir så bra? Eller som blir bra?

Ställ dig själv frågor och se till att verkligen ta dina egna signaler på allvar i de här relationerna. Inte minst för att relationer påverkar din hälsa starkt.

– Man måste inte älska alla, men man måste förhålla sig till dem. Så tänk på vad blir ett bra förhållningssätt för dig. Inte för den andra.

Tillsammanseffekten av Katarina Blom
Katarina Blom är aktuell med boken Tillsammanseffekten.

Foto: TT och Bonnierförlagen/Caroline Andersson Renaud

Se också: Svårt att kommunicera? 5 tips på effektiva lösningar för dig och din partnerBrand logo
Se också: Svårt att kommunicera? 5 tips på effektiva lösningar för dig och din partner
Annons