När dina föräldrar inte gillar din partner – psykologens 3 tips
Känns det som om dina föräldrar inte gillar din partner? Stämmer deras bild av honom eller henne inte alls överens med din egen? Att hantera föräldrarnas negativa åsikter om din partner kan kännas både jobbigt och frustrerande. Enligt psykologen och legitimerade psykoterapeuten Liria Ortiz finns det ofta flera orsaker bakom föräldrarnas negativa reaktioner.
– En anledning kan vara att föräldrarna vill skydda sitt barn. Det kan vara att de tycker att den där personen har dåliga värderingar, att den inte har tillräckligt bra ekonomi eller att personen lever på ett sätt man inte gillar, säger hon.
Men ibland handlar det inte om din partner, utan om dina föräldrars egna rädslor, erfarenheter eller förväntningar. De kanske jämför din relation med sina egna ideal eller oroar sig för att du ska bli sårad. Oavsett anledning kan deras kritik kännas både orättvis och sårande.
Psykologens 3 tips när dina föräldrar inte gillar din partner
1. Ta deras oro på allvar
– Du delar inte oron, men får respektera att föräldrarna känner som de känner och med stor säkerhet handlar det om ett sätt att visa kärlek, säger Liria Ortiz och fortsätter:
– Trots att du känner:”Nej, det här är idiotiskt” eller tycker att dina föräldrar har en orimlig syn, är det viktigt att visa att du lyssnar på deras känslor och tankar. Använd gärna uttrycket samtidigt som – det vill säga, du kan lyssna på deras perspektiv samtidigt som du står fast vid din egen uppfattning. Du kan säga: ”Jag märker att ni är oroliga samtidigt som jag lovar att ta hand om mig själv”.
2. Se till att vara förberedd när du pratar med föräldrarna
– Förbered dig inför ett samtal med föräldrarna. Det som egentligen är centralt är hur man pratar med varandra. Ett samtal kan faktiskt förvärra konflikten om det inte förs på ett respektfullt sätt där båda parter känner sig hörda. I terapi brukar man öva på sådana samtal, men du kan göra det själv också, till exempel genom att prata framför spegeln. På så sätt tränar du både ditt budskap och förbereder hjärnan på samtalet. Det är viktigt att undvika att bli defensiv, eftersom det kan fördjupa konflikten. När känslorna tar över förlorar vi lätt vårt lugn. Vi blir stressade, försvarsinriktade och kan säga saker vi senare ångrar. Jag förstår att det är svårt, och just därför rekommenderar jag alltid att träna inför samtalet. Du kan säga: ”Vi ser på mitt val av partner på olika sätt, och jag accepterar det. Samtidigt vill jag be om att ni också respekterar mina val. Jag vill att vi kan umgås utan att detta blir en källa till osämja mellan oss.”
3. Förklara vad det är hos din partner som gör att du älskar henne eller honom
– Beskriv vad det är som du ser i din partner, till exempel vad personen har hjälpt dig med eller vad ni har gemensamt. Det som kan hända då är att föräldrarna kan börja argumentera emot. Det du då kan göra är att signalera: ”Jag ser, jag hör, och jag märker att ni tänker annorlunda om min partner än jag”. Förklara att du vill behålla relationen till både dina föräldrar och din partner. Du kan säga: ”Vi behöver inte alltid vara överens om mina val, vi kan ändå acceptera dem och umgås med varandra. Att kunna fortsätta träffa er samtidigt som jag är tillsammans med min sambo är viktigt för mig.” Och att du önskar att de så småningom accepterar din partner, säger Liria Ortiz och fortsätter:
– Om dina föräldrar aldrig kan acceptera henne eller honom, kan det vara bra att begränsa umgänget mellan dem och din partner.