Psykologens tips: Så hanterar du din tonåring – tänk på det här
– Tonåren kan vara både en tuff och spännande tid som inte sällan innehåller en del konflikter hemma. Det är bland annat vanligt att föräldrar irriterar sig på att deras barn sover länge på morgonen eller fram till lunch, men faktum är att tonåringar behöver mycket mer sömn än vuxna. Ungdomar försöker också separera sig från sina föräldrar för att bli en egen individ och begär då ofta mer frihet, ibland mer än vad de kan hantera, vilket kan leda till diskussioner hemma, säger Renée Grundström, som är leg. psykoterapeut och driver egen mottagning där hon hjälper unga och vuxna.
Tonåringar gör sitt bästa
Det är vanligt att personlighetsdrag förstärks eller förändras under tonårstiden, förklarar Renée, som menar att en del föräldrar inte känner igen sitt barn under tonåren.
– Grunden finns kvar men vissa personlighetsdrag kan förstärkas. En del tonåringar blir mer introverta, andra mer extroverta än tidigare, och för en del händer det inte så mycket alls. Det är vanligt att tonåren är en stormig tid, men inte för alla, säger Renée och fortsätter:
– Som förälder kan du titta på dig själv och fundera på hur du hanterar dina känslor, hur du bemöter ditt barn och komma ihåg att det finns sårbarhet där innanför det tuffa skalet. Ungdomar lär sig mycket efter hur föräldrarna eller anknytningspersonen hanterar relationer och konflikter. Därför är det viktigt att själv vågar se var du brister och var du har sina styrkor. Det är ingen som vill att det ska vara bråkigt och jobbigt hemma, men tonåringar agerar utifrån vad de förmår och utifrån sin känslomässiga mognad just då, säger Renée Grundström.
Bjud in din introverta tonåring – och sluta anklaga
Har du en introvert tonåring hemma som sitter mycket på sitt rum kan du testa att bjuda ut hen genom att säga ”vi saknar dig, kan du inte sitta här i soffan med oss en stund?” eller visa nyfikenhet och intresse för datorspel eller vad det är som just nu upptar ert barn.
– Det är viktigt att tänka på att bjuda in och inte anklaga. Barn, och vuxna också för den delen, vill känna sig älskade och viktiga för sin familj. Det är vanligt att introverta ungdomar har färre kompisar eller kompisar online, och det är då bra att som vuxen försöka acceptera sina barn som de är, att de är normala, duger bra och att utmana dem lagom mycket. Det kan vara lätt att känna oro när ens barn har få vänner, och här gäller det som förälder att inte värdera och lägga in något negativt i det, vilket då kan leda till en känsla av att inte duga eller att vara misslyckad.
Så hanterar du din tonåring bäst
1. Normalisera situationen
Det bästa en förälder kan göra är att normalisera situationen och säga något i stil med att ”jag förstår, så kan det vara” eller ”sådär hade jag det också när jag var i din ålder, det är jobbigt men det blir bättre”. Tonåringar har det ofta kämpigt och det är skönt att höra att man är normal och okej.
2. Förstå varifrån känslorna kommer
Försök förstå vad känslorna handlar om. Hur har din tonåring det i skolan, hur är det med kompisarna och är det något som stressar? Eller är det något i vår relation som blir fel?
3. Prata när allt lugnat sig
Att prata med någon som är mitt i en stark ilska är oftast inte en bra idé, budskapet når inte fram och personen kan lätt bara bli argare. Ett bra tips är att prata när situationen lugnat ner sig.
4. Smid när järnet är kallt
Om du själv håller på att tappa kontrollen och bli aggressiv, vilket kan hända, är det bra att gå ifrån en stund. Återhämta dig och sedan kan du komma tillbaka och prata när du är lugn igen. ”Smid när järnet är kallt”.
Alla tonåringar är inte extroverta
– Kom ihåg att det är vårt samhälle som har höjt upp stora umgängen, men att alla är inte extroverta, och det är inte något fel. Att vara introvert har många positiva sidor, så som förmåga att kunna vara ensam och trivas i sitt eget sällskap, förklarar Renée Grundström.
LÄS OCKSÅ: 5 vanliga misstag som bonusföräldrar gör
Extroverta tonåringar kan ha kort mellan känsla och handling
Har ni en extrovert och utåtagerande tonåring kan du lugna ner stormiga situationer genom att själv försöka behålla lugnet och bekräfta att det är okej att bli arg ibland, ”jag hör vad du säger och ser att du är arg, men vi ser olika på situationen”.
– Det är vanligt att utåtagerande tonåringar har låg impulskontroll och att det är kort mellan känsla och handling. Ditt barn vill kanske inte bråka utan egentligen bli förstådd, men hen kan inte stoppa sina impulser när känslorna tar över. Som förälder kan det vara bra i det läget att på ett lugnt sätt hjälpa sin tonåring att få avstånd mellan känsla och handling och så gott man förmår föregå med gott exempel och inte skrika eller bråka tillbaka. Det kan annars eskalera situationen och små bråk kan lätt bli till stora konflikter.
– Välj dina krig och fråga dig vad som är värt att bråka om, men ibland är det lättare sagt än gjort. När tonåringen märker att du är lugn blir situationen oftast mindre hotfull, vilket kan öppna för ett lugnare samtal där ni kan prata tillsammans på ett mer sansat sätt. Givetvis brister det för föräldrar ibland och det är okej. Det viktigaste är att kunna säga förlåt och våga medge egna övertramp när situationen lugnat ner sig igen, berättar Renée.
LÄS OCKSÅ: Emily, 31: Därför hjälper det mig att andra säger till mina barn
Då lär sig tonåringen hantera impulskontroll
– Det är väldigt individuellt när tonåringar lär sig impulskontroll och att inte agera direkt på en känsla. Det finns ju även vuxna som inte klarar det och snabbt blir jättearga på ett sätt som blir obegripligt för andra. Som förälder kan du prata med ditt barn och hjälpa hen att förstå att andras intentioner kanske inte alltid är vad man först tror och reagerar på. ”Man vet inte alltid vad andra tycker och känner, ibland kan man uppfatta en situation på ett visst sätt, men den andra personen kanske menade något annat”. Sådant kan man prata om med sin tonåring vid ett förtroligt tillfälle eller en lugn stund. Syftet är att hjälpa tonåringen att nyansera situationer och förstå att det första som kommer upp inte alltid är orsaken. Att själv ta exempel utifrån egna erfarenheter när du missbedömt någon kan var fint, då blir det mer av ett delande av förtroenden, säger Renée Grundström.
Fotnot: Artikeln publicerades först på MåBra:s systersajt Motherhood.se.