Syskonbråk i vuxen ålder – då är det dags att avsluta relationen
– När relationen är mer dålig än bra och det är för mycket negativ stress, då kan du behöva omvärdera er relation, säger psykologen David Waskuri.
Det är inte helt ovanligt att barn bråkar med sina syskon, många tycker nog att det är en naturlig del av barndomen. Men ibland följer syskonbråken med i vuxen ålder och det kan vara svårt att veta hur man ska hantera relationen.
Därför bråkar vuxna syskon
David Waskuri är psykolog på Sveapsykologerna och är specialist inom psykoterapi. Han menar att det kan finnas många skäl till att vuxna syskon bråkar. Exempelvis kan det bero på konflikter som är grundade i barndomen.
– Det kanske har funnits någonting under uppväxten, att man störde sig på olika saker, och det kan hänga med i vuxen ålder. Det kan också handla om rivalitet, och att man känner avundsjuka. Det är inte ovanligt att det ena syskonet känner att den andra blir favoriserad av föräldrarna, säger David Waskuri.
Bråk bland syskon i vuxen ålder kan också bero på skillnader i livsstilar och värderingar.
– Den ena kanske prioriterar karriär och den andra familj, man kan vara väldigt olika som personer.
Olika förväntningar på syskonrelationen kan också leda till konflikter. Det ena syskonet kanske vill umgås ofta medan det andra tycker att det räcker med ett telefonsamtal då och då.
– En del förväntar sig en tät kontakt med sitt syskon och den andra syskonet kanske inte alls känner samma sak, och då kan det leda till en besvikelse kring det.
Något som också kan skapa osämja bland vuxna syskon är när föräldrarna åldras och behöver stöd.
– Du kanske är den som tar hand om föräldrarna mest och tycker inte att de andra syskonen gör tillräckligt. Det kan också handla om arv och vem som får vad av föräldrarna. Det kan leda till en konflikt.
Då bör du avsluta relationen
Men var går gränsen för vad en syskonrelation kan tåla? David Waskuri menar att det är en svår fråga att ge ett generellt svar på.
– Det är olika från person till person. Men när relationen har blivit mer skadlig än givande och om den konstant leder till negativ stress så att den påverkar ens hälsa. Eller om det förekommer våld. Då kan du behöva överväga att omvärdera er relation, säger David Waskuri och fortsätter:
– Det finns en gräns för vad en relation klarar, för man får inte gå under själv. Du får inte vara så pass självuppoffrande. Men det är en svår balans. För samtidigt är det ju ett syskon och man känner en lojalitet.
Relationen med ditt syskon får inte vara så pass destruktiv att du går under själv eller hamnar i en depression
Innan du bryter helt med ditt syskon kan ni börja med att ta en paus från varandra. Det kan ge er båda tid för att reflektera och förändra invanda mönster.
– Jag skulle säga att innan man bryter kan man försöka jobba på relationen genom att ha en öppen kommunikation, sätta gränser och ge varandra kvalitetstid. Man kan till och med gå i familjesamtal tillsammans för att få hjälp från en tredje part. Då kan någonting som var dåligt blir till någonting bra. Men det går ju inte alltid och då kanske man kommer till den punkten där man får bryta och ta en paus. Men ett avbrott betyder inte att man aldrig kommer prata igen, utan man kan prova senare att ta upp relationen igen.
Det kan kännas hårt och smärtsamt att fatta beslutet att inte träffa sitt syskon mer.
– Jag tänker att man ska ha en form av sund egoism. Ja, det är ett syskon. Men man kanske har barn eller annat man måste lägga sin energi på. Och även om det är ett syskon som man älskar så måste man älska sig själv också. Relationen med ditt syskon får inte vara så pass destruktiv att du går under själv eller hamnar i en depression.
Hur säger man till sitt syskon att relationen ska avslutas?
– Det beror lite grann på situationen såklart. Men förklara skälen till att du inte vill ses utan att skuldbelägga ditt syskon. Var tydlig och ärlig. Förklara varför du inte har energi att lägga på relationen just nu.
4 tips på hur du förbättrar relationen med ditt syskon
1. Var öppen i kommunikationen
Var ärlig med vad du känner och tycker. Men samtidigt inte kritiserande och dömande. Försök vara ärlig och säg inte bara vad du tror att den andra vill höra.
2. Red ut gamla konflikter
Om det hände någonting för länge sedan som man inte har rätt ut och som påverkar er relation negativt, så kan man försöka reda ut det. Ta upp det på ett bra sätt och tryck inte ner dina känslor för då kan det bli något som dyker upp senare i affekt.
3. Sätt gränser
Du kanske har tröttnat på vissa beteenden från ditt syskon, som att låna ut pengar, eller att det alltid är du som är barnvakt. Våga vara tydlig med vad du kan och vill göra – och sätt en gräns. Det är en viktig del i alla relationer att man vågar sätta gränser.
4. Tillbringa tid tillsammans
Om man vill att syskonrelationen ska vara bra, då krävs det att man har tid tillsammans. Se till att prioritera relationen om den ska förbättras. Positiva upplevelser och aktiviteter kommer göra er relation bättre.
Källa: David Waskuri, psykolog.