Så kan syskonterapi läka sår och stärka relationen
Drömvisionen av syskon är en relation där man delar hemligheter, stöttar varandra genom familjeturbulens och jobbiga erfarenheter, skrattar åt saker ingen annan förstår – och alltid bara ett samtal bort.
Men riktigt så ser det sällan ut. För vissa har relationen redan sedan barnsben fyllts av konflikter, konkurrens och olika åsikter.
Men, det går faktiskt att reparera mycket. Dock kan man behöva professionell hjälp. En terapeut kan hjälpa er att öppna upp och reda ut missuppfattningar. För att göra det behöver man se bortom ingjutna föreställningar, som ofta suttit där sedan barnsben. Det ger en chans att se varandra från en ny synvinkel, med respekt för varandras personligheter, och sätta ljus på varandras styrkor istället för svagheter. Utifrån det kan bygga en ny relation, som grundar sig i de bearbetade upplevelserna och på vilka ni är idag.
Syskonterapi allt vanligare
– Utöver individuell terapi och kärlekspar som söker parterapi så är faktiskt syskonterapi den relation där det är vanligast att söka stöd i sitt samspel. Det är inte helt ovanligt och fler och fler söker sig till just terapi och psykologer för att reda ut konflikter eller stärka relationsband, berättar Caroline Erkers, psykolog vid Svea KBT.
I syskonterapi arbetar man gemensamt och i stort sett samtliga samtal sker tillsammans. Man fokuserar mer på samspelet och relationsmönstret mellan personerna än på den enskilda personen – även om det såklart också pratas om varje individs egna behov, förutsättningar och önskningar. Även resten av familjen kan komma på tal, till exempel relationen till föräldrarna eller eventuella partners. Fokus ligger mycket på hur relationen har utvecklats, eventuella konfliktområden, kommunikation, målformulering och att skapa en vardag där båda trivs, förklarar Caroline Erkers.
Vad finns det för tecken på att relationen skulle gynnas av syskonterapi?
– Det finns många saker som kan försvåra en syskonrelation och skapa slitningar. För vissa handlar det mycket om konflikter, men för en del går det åt andra hållet, det vill säga att man inte pratar med varandra så mycket. Men den absolut viktigaste aspekten som jag tycker att alla relationer ska tänka på och söka hjälp för – det är när välviljan inte längre finns där. När man blir missunnsam eller bitter, när man bara hittar fel hos den andre eller har svårt att ta sig tillbaka från en konflikt.
Vanliga syskonbråk
Vad är de vanligaste problemen eller missförstånden som gör att man hamnat i det här läget?
– Ofta kan det ha att göra med en ny faktor som dyker upp i livet och skapar slitningar i relationen, till exempel att den ena skaffar familj eller helt enkelt utvecklar en annan typ av relation till de gemensamma föräldrarna som uppfattas som försvårande för ett av syskonen. Det kan också vara att en förälder dör och det uppstår meningsskiljaktigheter avseende arv eller bouppdelning. Det kan även handla om att man inte kommer överens med sin syskons partner eller att man inte längre kan umgås på samma sätt som förut.
Caroline Erkers menar att syskonterapi kan vara hjälpsamt på många sätt.
– Det ger chansen att dels få lära sig mer om både sig själv och sitt syskon, men också om hur dynamiken emellan fungerar. Man får effektiva verktyg och strategier för att kommunicera bättre, uttrycka sina egna behov utan att trampa på någon samtidigt som man får bygga upp relationen på nytt. Att få en hållbar relation, som är mer öppen och fylld av välvilja, gör att man mår bättre i sig själv, men också kan känna sig trygg i att en av de viktigaste relationerna i sitt liv inte bara kan fortsätta, utan även stärkas och ge mer stöttning och kärlek.