Så får du dina vänskapsrelationer att växa - psykologens bästa råd
Hur gör man egentligen för att få ett långt, friskt och lyckligt liv? Otaliga råd för hur man blir framgångsrik, sätter mål eller dricker sin selleri-drink om morgonen sköljer över oss dagligen. Men ett område som ofta glöms bort är vänskap. Vilket blir än mer märkligt när man ser till hur tydliga hälsofördelar vänskap för med sig!
Flera forskare menar att goda relationer är fundamentalt för vårt välbefinnande. Det har till och med större effekt på vår chans att få leva långa och fysiskt friska liv än träning och dieter. Därför känns det självklart att låta vikten av vänskap bre ut sig som ett av våra 12 områden under året.
Vad är egentligen en bra vänskap?
Man kan sammanfatta vad som bygger goda relationer i form av fyra hörnstenar.
1. Ömsesidighet
Vi människor trivs allra bäst i relationer där det finns en balans mellan vem som ger och vem som tar. Självklart kan det skifta i perioder. Men över tid är det viktigt med en ömsesidighet i allt från vem som tar initiativ till vem som ställer frågor, eller vem som delar med sig mest.
- Vilka är dina mest ömsesidiga relationer?
- Chansen är stor att det är dem du trivs i och värdesätter allra mest!
12 månader – 12 teman
1 Självinsikt och värderingar
2 Bli vän med din sorg
3 Självkänsla
4 Vänskapsrelationer
5 Stress
6 Kärleksrelationer
7 Livsdrömmar
8 Perfektionism
9 Medveten närvaro
10 Sårbarhetens kraft
11 Hantera ångest och oro
12 Lycka!
2. Umgänge
Vi behöver prioritera dem vi vill komma nära. Ett sätt att hitta nya vänner handlar om närhetsprincipen, det vill säga att över tid vistas på platser där samma personer också återkommande befinner sig. Det kan vara ett gym, kolonilotterna intill din, eller hur ni sitter på en arbetsplats.
Men det spelar stor roll vad vi gör dessa timmar! Att bara sitta bredvid varandra på kontoret men knappt prata med varandra bidrar knappast till en vänskapsrelation. Däremot att småprata, att över tid fördjupa vilka frågor som ställs, lyfta meningsfulla samtalsämnen, göra trevliga aktiviteter ihop – allt det bygger vänskap.
En stor amerikansk undersökning visar att det som uppskattas mest i en vänskap är umgänge och kamratlighet. Så att visa att vi prioriterar varandra, oavsett om det är genom att skicka en meme på sociala medier eller styra in samtalet på ett mer personligt ämne, är något som relationen mår bra av.
- I vilka miljöer i ditt liv träffar du samma människor återkommande över tid?
- Finns det några du vill fördjupa kontakten med?
- Vad skulle kunna vara ett första steg? (Hälsa, småprata, ställa frågor, föreslå en aktivitet)
PS! Det här är även bra steg för att bryta ofrivillig ensamhet. Att identifiera miljöer och sammanhang där det finns människor du skulle vilja knyta an till, och sedan göra det gradvis i små steg, har visat sig fungera i studier. Men om ensamhet är något du kämpat med länge – gå till din vårdcentral och sök hjälp och stöd.
Det här är Katarina Blom
Psykologen Katarina Blom, 39, har gjort lycka och mänskligt välbefinnande till sin hjärtefråga. Hon är bland annat författare till boken Tillsammanseffekten – hur relationer stärker vår lycka, hälsa och motståndskraft samt medförfattare till "Lycka på fullt allvar – en introduktion till positiv psykologi."
Katarina är en av Sveriges mest bokade föreläsare och har även gjort internationell succé med TEDx-föreläsningen "You don’t find happiness, you create it!" Hon har föreläst på Harvard och medverkar flitigt i poddar, tv och intervjuer.
LÄS OCKSÅ: Bli ditt bästa jag: självinsikt och värderingar är grunden
3. Positivitet och omtanke
I en undersökning rankade amerikanska medborgare positivitet och omtanke som något av det viktigaste i en relation. Delandet av positiva stunder och känslor fungerar som ett klister i relationen. Vi vill helt enkelt söka upp den andres umgänge för att vi har mer kul och mår bättre tillsammans.
- Vad brukar du göra i vänskapsrelationer för att väcka positiva känslor?
- Vad brukar du göra för att visa omtanke?
- Hur tycker du om att andra visar omtanke gentemot dig?
4. Sårbarhet och lyhördhet
Även när livet bär oss emot är det viktigt med tillitsfulla band omkring oss. Flera studier visar hur socialt stöd kan sänka stress och öka känslan av hanterbarhet mitt i det svåra.
För att fördjupa ett band krävs ofta en ökad grad av sårbarhet. Men att gå runt och vara sårbar innebär inte per automatik att vi fördjupar relationer! För att komma närmre varandra krävs det att den som delat sårbart också upplever att mottagaren tar emot budskapet med lyhördhet. Att lära sig dansen mellan sårbarhet och lyhördhet i en relation görs ofta bäst i små ömsesidiga steg.