Damerna startade eget kollektiv: “Man får inte vara feg”
Anki Hultqvist, 65, och Adele Flodin, 68, bestämde att de inte skulle behöva sitta ensamma när de blev äldre för flera decennier sedan. Om deras äktenskap eller kärleksrelationer sprack – skulle de starta ett kollektiv tillsammans med en annan vän.
– Vi tyckte ju att det var så roligt att vara tillsammans. Vi hade ju syjunta och sånt där, så vi träffades väldigt ofta, minns Anki.
Kollektiv i centrala Sundsvall
Sedan låg idén på is i över 30 år, tills Adele passerat 60-strecket och de alla var singlar igen. De hittade en omgjord kontorslokal i centrala Sundsvall som var perfekt med tre stora sovrum. Lägenheterna de bodde i tidigare byttes ut och snart var deras kollektiv ett faktum, vilket Sundsvalls Tidning var först att rapportera om.
Efter ett par år fick Anki och Adele sällskap av Eva Åström, 62 – som tog sin barndomsväns plats i kollektivet. Hon ser flera fördelar med att bo i ett kollektiv. För det första är det väldigt ekonomiskt, då de delar på el, hyra och internet, och använder en app för att hålla koll på gemensamma utgifter.
Sedan uppskattar hon även det sociala.
– Jag vill i alla fall inte sitta i en lägenhet själv. Även om vi har ett stort kontaktnät så träffas man ju inte jämt, säger hon.
Adele fyller i:
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!– Det är en enorm trygghet, att vi vet att vi har varandra.
Ingen av dem kan komma på några nackdelar med att bo som de gör. Lägenheten är över 100 kvadratmeter stor, och erbjuder gott om plats för både gemenskap och avskildhet. Den som behöver egentid kan bara gå till sitt eget rum.
– Vi har varsitt rum där vi får plats med en stor säng, bäddsoffa, byrå, tre garderober och lite annat smått och plock, säger Anki.
Skillnad mot att bo med partner
De tycker om att kolla på serier tillsammans i den nya gemensamma soffan, ibland lagar de mat ihop, går på restaurang eller reser utomlands. Men de har inga förväntningar på varandra, vilket de skulle haft om de bodde med en partner, berättar Adele.
Anki håller med, och betonar att livet är mycket enklare.
– Man är över 60 och tjafsar inte om en massa petitesser, säger hon.
Till en början hade de några förhållningsregler. Men idag kan de inte minnas en enda.
– Det är väl för att vi är lika varandra. Det finns ingen som är slarvbytta här. Det finns ingen som är pedantipedanti. Vi är liksom vanliga kvinnor, säger Anki.
Hon märker stor skillnad på hur praktiska saker sköts i kollektivet jämfört med när hon bodde med en man.
– När man ställde en soppåse vid ytterdörren, så klev han över den. Han såg den inte. Nu när det ligger en soppåse vid ytterdörren så tar den som går ut först med sig den. Det blir en helt annan sak med kvinnor.
Trots alla fördelar är damerna övertygade om att kollektivlivet inte passar alla, inte ens i deras egen vänskapskrets.
– Man ska vara på ett speciellt sätt. Man ska vara lättsam, följsam, säger Anki.
Men för den som är nyfiken att testa på kollektivlivet, har hon ett tydligt råd.
– Man får inte vara feg, man måste våga.
På instagramkontot @livet.i.kollektivet kan du följa vännernas vardag i kollektivet.
Foto: Anna Olofsson