Småbarnsmamman fick MS och kom i sitt livs form: ”Lyfter 110kg”
– Det finns inget positivt med MS men det har gett mig viljan att bli stark och att bromsa sjukdomen så gott jag kan, säger hon.
Småbarnliv, husrenovering och plugg upptog all Natalina Larssons tid. Hon var 33 år och på en lycklig plats i livet när hon drabbades av konstiga symtom.
– Jag satt och tittade på en digital föreläsning när det plötsligt började göra väldigt ont i ögonen, jag klarade inte av att titta på dataskärmen.
Natalina la sig ner på sängen, med laptopen bredvid sig. Hon blundade och lyssnade på lärarens genomgång.
Se också: 8 kändisar som lever med kroniska sjukdomar
– Det var väldigt obehagligt så jag bestämde mig för att kolla upp ögonen hos optikern. Jag hade inte fått någon synförändring, hon trodde att mina besvär berodde på överansträngning eftersom jag pluggat intensivt vid dataskärmen.
Symtomen förvärrades snabbt
Ett par månader senare vaknade Natalina en morgon med ett halvt bortdomnat ansikte, symtomen förvärrades och hon blev yr och började sluddra.
– Då blev min man Emil orolig och körde mig till akuten. Proverna visade ingenting konstigt, och jag skickades hem men doktorn ville följa upp det hela och jag kallades till ett nytt besök.
Natalinas hjärna undersöktes med magnetkamera och doktorn tog ett ryggmärgsprov. Det visade sig att hon hade en förändring i hjärnan. Det blev några olika turer med ytterligare en röntgen av bröstrygg och hals innan doktorn kunde ställa diagnosen.
MS-diagnosen ledde till depression
– På läkarbesöket pratade doktorn om allt möjligt men jag hörde inte vad hon sa, jag ville bara att hon skulle komma till saken. Till slut sa hon att jag har MS. Det var skönt att få veta vad alla mina symtom berodde på, men det var också ett svårt besked och jag hamnade i en depression.
En kämpig höst följde då Natalina drabbades av en svår infektion och sepsis. Hon fick lära sig att tappa urinblåsan med engångskateter, hade yrsel, svårt att gå och en förlamande trötthet.
– Jag har alltid haft massor av energi och fick i vuxen ålder en adhd-diagnos som förklarade mycket. Jag vill fortfarande göra massor men orken räckte inte till. Emil har fått dra ett tungt lass med hem och barn.
Maken och träningen blev räddningen
Natalina säger att Emil hela tiden varit hennes stora stöttepelare, han sms:ade henne varje dag för att höra hur hon mådde. De grät och bestämde sig för att vara starka tillsammans. När fysioterapeuten i MS-teamet sa att träning är jätteviktigt för den som har sjukdomen var det tack vare Emil som Natalina började köra enligt träningsschemat.
– Jag har alltid gillat att ha många järn i elden men har aldrig tränat. Jag vägde 107 kilo och vågade knappt gå in på ett gym. Jag sa att jag aldrig skulle klara av träningen om vi inte gjorde det tillsammans och Emil var genast med på noterna, säger Natalina.
Hela familjen la sig på golvet tillsammans och började köra enkla övningar, bäckenlyft, tåhävningar, knäböj och balansövningar, som sjukgymnasten gett henne.
– Jag var helt slut efter tio minuter. Men det var kul och blev bara roligare och roligare med tiden.
Tappat 33 kilo och lyfter 110 kilo i marklyft
Natalina köpte hantlar och utökade sitt träningsprogram. Sjukgymnasten peppade henne och till slut tog Natalina klivet in på gymmet.
– Första gången gick jag dit fem på morgonen för att jag ville vara ensam, nu går jag dit vilken tid på dagen som helst. Jag har gått ner 33 kilo och lyfter 110 kilo i marklyft, säger Natalina och berättar att det finns övningar som är svåra att göra på grund av sjukdomen, men träningen kan anpassas efter hennes förutsättningar.
– Ibland har jag kramper i benen och svårt med balansen. Det kan också vara tufft att bli varm i kroppen. Jag har hittat hjälpmedel som funkar, exempelvis kompressionsstrumpor och specialgjutna sulor som hjälper mig med balansen. Svala duschar och ett kylpannband lindrar känslan av att huden brinner när jag blir varm.
Orkar med livet på ett helt annat sätt
Natalina säger att hon inte bara blivit stark i kroppen av styrketräningen, hon har också blivit hjärnstark.
– När jag tränar fokuserar jag på något annat än sjukdomen, jag undviker att fastna i negativa tankar och jag är så härligt endorfinkickad när jag kommer hem. Jag orkar bättre med våra barn Wilma, 6, och Molly, 4, och vi tränar tillsammans flera gånger i veckan. Jag är glad att de får med sig sunda vanor redan som små.
Natalinas yttersta mål med träningen är att vinna tid i livet.
–Jag önskar att jag hade hittat till träningen tidigare i livet, att det inte hade behövts en MS-diagnos för att jag skulle börja träna. Tack vare sjukdomen är jag i mitt livs form, jag har både en midja och muskler. Men det viktigaste är att ju starkare jag blir, desto längre tid tar det innan musklerna förtvinar.
Natalina har startat instagramkontot @natalina.larsson och vill gärna peppa andra att börja träna. Själv har hon fått massor av stöttning av Emil och sin fysioterapeut som hela tiden gett henne nya träningsprogram och glada hejarop.
– Mitt tips är att gå till en fysioterapeut som kan MS så att du får rätt stöd. Våga be om hjälp och hitta en träningsform som passar dig!