Helena af Sandeberg har GAD: Så gör hon för att lindra sin oro
Helena af Sandeberg är aktuell som den sökande trebarnsmamman Ellen i Viaplays humordrama Meningen med livet. Ellen försöker hitta tillbaka till sig själv i allt vad mammalivet heter.
Se också: 5 saker du vill veta om Helena af Sandeberg
För Helena är igenkänningen med sin karaktär emellanåt stor.
– Där tycker jag att man kan känna igen sig att man blir väldigt mycket förälder, vilket man är i några år. Nu tycker jag att det börjar bli lugnare för mig.
Drabbades av utmattningssyndrom – varningssignalerna
Sedan genombrottet i mitten av 90-talet har Helena af Sandeberg jobbat mycket och intensivt med både teater och film.
– Jag mår ju bra av att det svänger. Men det är också någonting som jag behöver vara vaksam på. Jag är ganska snabb, jag tycker om när det är mycket och när det händer mycket.
2011 drabbades hon av utmattningssyndrom. Sedan dess är hon uppmärksam på varningssignaler och ser till att prioritera rätt.
– Det har jag lärt mig, att man måste välja annorlunda, välja lite. Det där med att man försöker göra allt, som jag tror väldigt många gör, inte minst kvinnor, det kan bara sluta med att man går in i väggen. Om man försöker tillfredsställa allt och alla, går det till slut inte.
Vad får du för typ av varningssignaler?
– För mig är det ofta att jag börjar sova väldigt dåligt, att jag vaknar flera gånger per natt. Då vet jag att det är stresstecken, säger hon och beskriver hur tankarna kan snurra iväg om allt från oskickade mejl till dotterns gympapåse som inte får glömmas.
– Då vet jag: ”Nu måste du sakta ner, för nu börjar det att snurra”.
Det första som då ryker från schemat är "alla sidogrejer" som inte är barn och jobb.
– När jag väl är ledig går jag jättemycket, och jag tränar yoga och gör allt för att försöka må bra. Jag försöker att inte vara för hård på mig själv. För sen när jag jobbar som mest, då hinner jag ingenting av det där som jag tycker att jag borde göra jämt.
Orolig som barn – har diagnos GAD i dag
Sedan barnsben har Helena också haft en oro inom sig, något som eskalerade som 18-åring när hennes mamma dog i bröstcancer. I dag har Helena diagnos GAD, generaliserat ångestsyndrom. Mest oroar hon sig för barnen.
– Min oro är bara kopplat till oro att det ska hända saker. Jag har haft mycket katastroftankar ända sedan jag var liten. När min mamma gick bort blev det som en slags cementering av det som ledde till det här GAD – att jag alltid ligger i någon slags beredskap för att katastrofen kommer hända.
Hennes oro är inte kopplad till stress menar hon, eller att den skulle vara jobbrelaterad. Snarare tvärtom.
– På ett sätt är mitt jobb min räddning från verkligheten. Det är min paus från verkligheten.
"Jag älskar när jag får en gråtscen"
Det kanske är just därför hon är skådespelare, tror hon.
– Jag får ju vara någon annan. I några timmar när jag gör den där pjäsen är jag fri från ångest. Helt plötsligt har jag inte kollat var min son är på flera timmar, eller kollat mobilen för jag är så inne i det jag gör.
En annan fördel med jobbet är att hon får utlopp för sina känslor.
– Jag älskar ju när jag får en gråtscen så jag får gråta av mig lite. För mig är mitt yrke en paus från mig själv, som jag behöver och älskar.
I vår blir det Lars Noréns pjäs Tiden är vårt hem och att spela in en andra säsong av Meningen med livet.
– Jag trivs med att växla teater och film. Jag trivs med att ibland möta publik och ibland vara väldigt nära som man är med en filmkamera. Jag är väldigt lyckligt lottad som har ett så roligt jobb, säger hon och tillägger:
– Som dessutom räddar mig från mina trauman.