Ett ljust och fräscht hem – eller ett färgglatt? Så påverkas vi
Hur påverkas vi egentligen av att bo i ett ljust hem med mycket vitt och beige – jämfört med ett färgsprakande hem?
Inredningsdesignern och färgexperten Sara Garanty reder ut!
Inredning går liksom mycket i annat i trender. Under de senaste åren har vi sett allt från avskalat ljust och fräscht, till mysigt murrigt med mycket färg och textilier. Men frågan är hur vi påverkas av de olika färgerna i hemmet?
Sara Garanty är inredningsdesigner som de tio senaste åren specialiserat sig inom inredning och psykologi. Hon är därmed något av en färgexpert och ”färgpsykolog” och skriver just nu på en bok om ämnet.
För MåBra berättar Sara Garanty att olika kulörer i hemmet påverkar oss och vår sinnesstämning mer än vad vi kanske känner till.
– Färg består av ljus (olika våglängder) och ljus består av energi. Alltså är färg energi som vibrerar på olika frekvenser och påverkar oss vare sig vi vill eller inte.
Så påverkas vi av olika färger i hemmet
Och färg är inte bara visuell stimulans. I långa ledet kan färg påverka vår hypotalamus – som tillsammans med hypofysen bland annat styr vår ämnesomsättning, kroppstemperatur, sömn och vårt autonoma nervsystem, förklarar Sara vidare.
Olika färger i hemmet som påverkar känslor
Exempel på olika kulörer att använda om man vill hitta följande känslor i sitt hem:
- Grönt (blått och beige funkar också) – lugn.
- Rött – energi.
- Gult – när du vill öka ditt självförtroende och få bättre självkänsla.
- Orange – när du vill vara mer social och öka din kreativitet.
- Lila – när du vill tänka utanför boxen och drömma större.
- Indigo (mörkblått) – när du vill blicka innåt och meditera även bra för sömn.
- Ljusblått – när du önskar jobba fokuserat.
- Jordiga toner – dämpande/bohemisk känsla (detta är en känsla som är subjektiv och därför finns det inte ett biologiskt svar – har mer med trend att göra). Utifrån ett trendperspektiv skulle jag säga beiga toner med träinslag, kanske grönt och röda/oranga toner.
Svaren är baserade på biologisk forskning/vetskap om färgernas tillstånd, enligt Sara Garanty.
I psykologiska termer pratar man om att färger kan ge en ”känslomässig upplevelse”, berättar inredningsdesignern och ger några exempel: Grönt skapar lugn, orange får oss att bli kreativa och gult är bra nar vi studerar.
– Jag brukar tala om färg och kulörer utifrån ett hälso- och medvetandeperspektiv. Varför inte använda denna enkla men till synes bortglömda visdom nar vi väljer kläder, heminredning eller anteckningsblock? Med utökad kunskap om färgernas magi kan du använda dem for att skapa mer magi i ditt liv.
Största myten om färg i hemmet
Vitt är ett säkert kort! Eller?
Det finns även gamla seglivade myter om färg som envist hänger sig kvar, berättar Sara. Till exempel att vitt på väggarna gör rummet större, och att det skulle vara en färg man aldrig får nog av.
– Vitt är också en trend som du kommer att tröttna på. Kom ihåg hur det såg ut på 70-talet, inte en vit fläck någonstans. Jag rekommenderar att titta på alla färger tillsammans när du färgsätter, då färgerna fångar upp varandra och kan skilja sig beroende av vilken kulör du sätter bredvid, menar Sara.
I övrigt ger den vita färgen inte speciellt mycket rent energimässigt – och kanske är det just därför den är populär i svenska hem. Det är ett ”säkert” kort som är neutralt.
Bäst färg på väggarna – rum för rum
Vilken färg är bra att ha och mindre inte ha i respektive rum sett till vår hälsa och vad vi gör i rummet?
- Sovrummet
Grönt eller beige – ”greige” är den bästa om du vill ha lugn och ro. Blått, och speciellt mörkblått om du har svårt att sova, peachiga toner om du önskar vara mer kreativ i sovrummet och lila och turkost om du önskar förändring. - Vardagsrummet
Grönt om du vill ha ett lugnt vardagsrum. Men om du vill ha en social miljö med mycket umgänge är rosa eller orange, peachiga toner bättre. - Köket
Orange göra att vi blir mer kreativa i köket, och vår naturliga aprit ökar – det vill säga att vi äter varken för mycket eller för lite. Det kan dock vara svårt att ha orange väggar, så en beige som är en ljusare variant av orange funkar eller peachiga toner. Det jag brukar undvika i kök är blå toner, de blir lite för kalla för familjesammankomster och socialt umgänge. - Hemmakontoret
Orange eller lila om du jobbar med något kreativt, och ljusblått om du jobbar med något där du behöver koncentrera dig längre perioder i.
Bra att tänka på innan du målar!
- Viktigt att komma ihåg att det alltid är svårt att använda sig av de mest kulörta färgtonerna på väggarna. Därför är det bra att dämpa kulörtonen på väggen med svärta och jobba med accenter i lite starkare toner som beskrivs ovan.
Nyanser, provburkar och oändligt breda färgpaletter – det kan kännas hopplöst att botanisera i en djungel av färg. Men förhoppningvis har Sara Garantys tips hjälpt en bit på vägen när det kommer till färgval. Nu vet du kanske bättre vilken känsla du vill ha i ett specifikt rum – och inte!