Vågar man boka resa i sommar? Så säger experterna om semestern
Aldrig har vi kanske varit så ressugna som nu – efter över ett år av att undvika nya kontakter och riskfyllda ressätt. Och resebolagen gör det än svårare att hålla sig från att boka, när de börjar locka med billiga sommarresor till höger och vänster.
Men vågar man verkligen boka en utlandsresa för sommaren 2021? Hur stor är risken att man blir av med pengarna, eller blir smittad av coronaviruset? Här berättar några experter vad det viktigaste att tänka på nu är.
Lottie Knutson om att resa i sommar
Reseexperten Lottie Knutson menar att många är osäkra kring resmöjligheterna i sommar och därför håller sig hemma i Sverige. Har man inte koll på vilka restriktioner som gäller på resmålet eller hur man tar reda på det, samt hur det kommer att se ut med vaccinationspass, så känns det kanske tryggare med en hemester i år.
Samtidigt har många av resebolagen satsat krutet på sensommaren, med en förhoppning om att den stora massan hunnit vaccineras och vågat börja resa igen då.
Vill du ändå boka utlandsresa är det bra om du kan kolla upp så att researrangören tidigare har ersatt resenärer för inställda resor – har de inte gjort de förut är risken stor att de inte gör det för dig heller om det händer igen.
– Just nu avråder UD från alla resor utanför EU. Säkerställ dessutom att resmålet är någorlunda öppet, välkomnar svenskar och om så kallat PCR-test (coronatest) ingår i resans pris, säger Lottie Knutson till Expressen.
Sommarsemester i Sverige 2021 – snart fullbokat
Ett relativt öppet alternativ just nu är Kanarieöarna, som välkomnar svenskar och är ett godkänt resmål enligt UD. Det krävs fortfarande negativt coronatest, men du får ett härligt jämnt och varmt klimat för sommarresan.
Vill du resa i Sverige i sommar? Då bör du boka boenden och aktiviteter redan nu. Förra året blev alla attraktiva boenden uppbokade snabbt, framförallt i södra Sverige och i fjällen. Lite lättare kan det vara att hitta boende i storstäderna under sommaren.
De länder hon tror kommer att öppna upp snart är Spanien – då främst Mallorca och kusterna, södra Frankrike och Kroatien. Själv kommer hon att hålla sig hemma i Sverige i år.
Agnes Wold om sommarresor 2021
Bakteriologprofessorn Agnes Wold menar att du absolut kan resa – om du kan göra det smittsäkert. Att ta bilen ner till Tyskland och sova hos släktingar eller vänner är exempelvis ett alternativ.
– Jag har sagt från början att i en pandemi är det dumt att resa för långt. Vad som helst kan hända: flyg kan ställas in, man kan bli satt i karantän, det kan bli nya utbrott av viruset och så vidare, säger hon till Expressen.
Hon menar att det inte finns några garantier om du reser nu, utan att du kan behöva vara mer flexibel än vi svenskar är vana vid. Går det att resa så går det – men går det inte så går det inte. Då får du göra något annat.
Även Agnes Wold kommer att hålla sig på hemmaplan i sommar.
3 viktiga saker att tänka på för sommarens resor
Om du trots all osäkerhet bestämmer dig för att resa utanför Sveriges gränser i sommar är här tre punkter du bör tänka på, och kolla upp, innan du bokar, enligt Konsumentverket.
- Kolla upp vad som gäller på resmålet, när det gäller karantän, restriktioner och coronatest/vaccinationskrav. Kom ihåg att göra det regelbundet inför resan eftersom det snabbt kan ändra sig.
- Kom ihåg att olika regler gäller beroende på om du köper en paketresa eller om du köper flyg och boende separat. Vid en paketresa har du rätt att avboka hela resan enligt paketreselagen, och få dina pengar tillbaka. Men arrangören kan ta ut en avbokningsavgift – om det inte är arrangören som ställer in, då har du rätt till full återbetalning. Bokar du flyg och hotell separat har du däremot inte rätt att avboka enligt lag. Kolla upp både flygbolagets och hotellets villkor före bokning, och ta reda på dina rättigheter i olika situationer. Om flygresan omfattas av EU-rätten och ställs in ska du kunna få välja mellan ombokning och återbetalning. Om du då väljer ombokning har du även rätt till hotellövernattning om så krävs, och du behöver inte betala en ny biljett till resmålet.
- Kolla upp din reseförsäkring. Det ingår i de flesta hemförsäkringar och brukar gälla i cirka 45 dagar. Ta kontakt med försäkringsbolaget och fråga vad som ingår och vad du kan få för hjälp i olika situationer som kan uppstå på grund av pandemin. Har du ingen hemförsäkring? Då finns det separata reseförsäkringar att teckna.
Nora Shoki, juridisk rådgivare från Konsumentverket, rekommenderar dessutom att du alltid betalar resan med kort.
– Betalar du med kreditkort får du ett extra skydd genom konsumentkreditlagen och kan göra en kortreklamation om du till exempel inte får tillbaka pengarna vid inställt flyg eller om företaget går i konkurs, säger hon till Expressen.
Källa: Expressen Foto: TT