Semestertips Natur och outdoor Vandring Res i Sverige MåBra resan

Upptäck finska östkusten – 5 fina platser att besöka

02 jul, 2023
Kanske har du redan utforskat den svenska skärgården? Då väntar den finska på att upptäckas. Vi tog en tur till Finlands östkust, Kotka Hamina.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Se även: 5 anledningar att vandraBrand logo
Se även: 5 anledningar att vandra

Vill du turista närmare hemma men inte i Sverige så kan finska östkusten vara ett härligt alternativ. MåBra:s Sandra Hiort var där och testade på både lugnt skärgårdsliv och äventyrligare naturupplevelser.

Finska skärgården har mycket att upptäcka

Har du inte upptäckt Finland som resmål ännu så har du mycket vackert och roligt kvar att utforska. Östkusten till exempel. Som har gulliga städer med gamla trähus, som andas historia men även skön natur att hitta lugnet i eller ge sig ut på riktiga äventyr i.

Annons

Jag, som till vardags bor på en ö i Stockholms skärgård, reste dit för att se vad den finska östkusten och skärgården har att bjuda på. Går det att jämföra, undrade jag. Kan den finska skärgården mäta sig med den svenska? Jag blev glatt överraskad. Av vackra öar, otrolig historia, trevliga människor och den storslagna Kymmene älv, med stora kontraster av kraft och lugn.

Här är några av platserna jag besökte och vill tipsa om:

Strosa runt och mys i Lovisa

Hit kommer man med buss eller bil på ungefär en timme från Helsingfors. Här kan man promenera bland gulliga trähus och fika på mysiga kaféer. Skeppsbron är värt ett besök, det ligger vid strandkanten och är utöver en gästhamn även en samlingspunkt för restauranger, hantverksbutiker och gallerier.

Vill man uppdatera sig på historia är fästningsruinerna vackra att promenera i, det finns också ett stadsmuseum. Lovisa är tvåspråkigt och 40 procent av de drygt 15 000 boende här har svenska som modersmål.

Annons
Strömsfors bruk i Lovisa har det mesta för en mysig och aktiv dag.

Tillbringa en dag i Strömfors bruk

I Lovisa ligger också Strömsfors bruk, med gamla järnverksbyggnader vid spegelblankt vatten. Det finns ett järnbruksmuseum men också hantverksbutiker, restauranger och kaféer. Dessutom kan du härifrån ge dig ut på Kymmene älv, även kallad den finländska amazonen, i kajak, kanot eller på SUP-bräda. Jag kajakade och det var både vackert och gav djungelkänsla.

Det här är också en bra utgångspunkt för att vandra, och du kan boka in dig på ett bastubad till du kommer tillbaka. Vill man njuta mer än en dag av det här stället så kan man övernatta på Strömfors Bed & Bistro.

Annons
Bor du i stuga hos Erämys Keisarinkosket kan det här bli din morgonvy, här kan man också äta rejäla vällagade middagar.

Prova på äventyr hos Erämys Keisarinkosket

Är man sugen på äventyr kan man ta sig en dryg halvtimme vidare från Lovisa mot Kotka. En bit därifrån ligger Erämys Keisarinkosket som både har mysiga stugor att bo i precis vid Kymmene älv och båtar som kan ta dig säkert fram i forsränning.

Lite läskigt är det att paddla som en galning i de brantaste partierna (som säkert känns mycket brantare än de är) men också väldigt roligt! Här lagas också god mat som man kan äta med naturkänsla, och det känns hemtrevligt.

Annons
Håll i hjälmen, emellanåt går det undan i forsränningen på Kymmene älv.

Bo i spegelhus på Santalahti Resort

I en annan del av Kotka, vid Finska viken, ligger Santalahti Resort där man kan hyra stuga eller campa. Men inte vilka stugor som helst, utöver vanliga trästugor finns också glashus som man speglar sig i utifrån och njuter av utsikten över skog och vatten i inifrån. De här lyxigare husen är gjorda för två och kommer med eget bubbelbad.

Varför spegla sig i badrummet när man har ett helt hus att spegla sig i från utsidan? Från insidan ser man ut över vacker skog och vatten.

Här finns också en bastuby med olika typer av saunas och gott om aktiviteter för både vuxna och barn. Golf, SUP-paddling, cykling, hiking … Naturen omkring är helt magisk!

Annons
Morgonstretch i sol på klipporna och vila på stenbumlingar efter en springtur i det vackra spåret med omväxlande natur vid Santalahti Resort.

Njut av skärgården på Fagerö, Kaunissaari island

Vill man uppleva finska skärgården på riktigt så ska man lämna fastlandet och bege sig till Fagerö, Pyttis. Här kliver man i hamn till en riktigt charmig fiskeby. Här kan man bada, njuta av vacker natur, strosa på ön, där faktiskt kossor en gång i tiden gick lösa och man fick sätta upp staket om man inte ville ha dem i sin trädgård.

Fagerö är en charmig fiskeby ute i finska skärgården. Maten på Café Mustikka görs på lokala råvaror så långt det går.

Här trivs också fågelskådare och naturfotografer. Du får njuta av vackra soluppgångar, och -nedgångar. Hyr en cykel för att ta dig rakt över ön snabbt och smidigt, hit kan man inte ta med sig bilen. På Café Mustikka i hamnen kan du njuta av hemlagad mat gjord på lokala råvaror. Självklart kan man basta även här! Hit kommer man med färja från hamnen Kuusinen i Kotka på ungefär en och en halv timme.

Annons
Snacka om skärgårdsidyll! Långa stränder, fin skog att cykla igenom rakt över ön och solnedgångar att njuta av!

Mer om Kotka, hur du planerar din resa och boende, hittar du på Visit Kotka Hamina.

Annons