Film och TV Kändisnyheter Nyheter Podd

Anders Tegnell om nya scenariot: Då kulminerar coronasmittan

26 nov, 2020
Anders Tegnell på presskonferens.
När blir det bättre? Det är många som ställer den frågan kopplad till coronapandemin nu. Och idag rapporterade statsepidemiologen Anders Tegnell om det nya scenariot, som visar när vi når toppen av kurvan.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Det här är statsepidemiolog Ander TegnellBrand logo
Det här är statsepidemiolog Ander Tegnell

Vi är utan tvekan inne i den andra vågen av coronavirusets framfart, med ökande antal smittade och sjuka i covid-19, ökande antal dödsfall och fler som lägg in på IVA för vård.

Och vi har ännu inte nått toppen på kurvan, det tyder all statistik på. Men idag, torsdag, lade statsepidemiologen på Folkhälsmondigheten, Anders Tegnell, fram ett nytt scenario för när kulmen för viruset är nått i Sverige. Kurvan bygger på antalet inrapporterade fall av covid-19 mellan 24 augusti och 6 november.

Når toppen i mitten av december

Den nya beräkningen visar att smittspridningen kommer att nå sin kulmen i mitten av december månad, alltså kring lucia. Men myndighetens generaldirektör Johan Carlson vill förtydliga att det nya scenariet är en matematiskt bild, inte en prognos.

– Hur det blir beror helt på hur bra vi är på att hålla oss till restriktionerna, men vi kommer att nå betydligt högre nivåer än vi ligger på idag, säger Anders Tegnell under presskonferensen på torsdagen.

Annons

I ett värsta scenario menar han att vi kan nå dubbelt så många fall av covid-19 som vi ligger på idag.

– Scenarier kan inte betraktas som ett facit på förhand, men de kan vara ett stöd i planeringsunderlaget för arbetet med att bekämpa pandemin. Därför får Folkhälsomyndigheten i uppdrag att löpande uppdatera smittspridningsscenarier, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

FHM:s scenario för smittspridningen.
Så här ser Folkhälsomyndighetens nya scenario för smittspridningen ut. Foto: FHM

Regionala scenarier kommer nästa vecka

Folkhälsomyndigheten fick den 2 juli i uppdrag att ta fram olika scenarier, både nationella och regionala, för hur smittspridningen skulle kunna komma att utvecklas i Sverige under det närmaste året, med fokus på hösten 2020. Från och med nu kommer dess scenarier att uppdateras löpande.

Annons

Under nästa vecka ska myndigheten komma ut med regionala scenarier, vilket kan vara till hjälp för vården på regional nivå.

Scenarierna ska uppdateras varannan månad och sträcka sig minst tre månader framåt i tiden. Myndigheten ska senast den 26 februari 2021 redovisa en första uppdatering av scenarierna, därefter ska de löpande redovisas i samband med att de uppdateras.

Anders Tegnell om vaccin mot corona

Samtidigt bekräftar statsepidemiologen att vaccinationer tidigast kommer att komma igång i januari 2021, trots att det kommit indikationer på att ett vaccin skulle finnas klart att använda redan i december.

– Det är inte tänkbart innan januari, säger han.

Så kan snabbtester eller antigentester användas

Under en tidigare presskonferens meddelande socialminister Lena Hallengren att man tagit fram nya riktlinjer för antigentester. Enligt ministern ger testerna säkra positiva testsvar – men kan inte anses lika tillförlitliga när det kommer till negativa svar.

– De är ett bra komplement inom viss områden, säger Ander Tegnell.

Dessa områden är till exempel om man behöver snabba svar inom öppenvården eller i känsliga miljöer. Snabbtesterna kommer att kunna användas som komplement till PCR-testerna.

Foto: TT

...

Läs mer:

Förbundet larmar: Det är för trångt i butikerna

Biverkningar av coronavaccin: Det gäller för ersättning

Annons