Fler restriktioner sätts in mot smittspridningen – så påverkas du
Under tisdagen, 21 december, kallade regeringen till en presskonferens med statsminister Magdalena Andersson (S) och socialminister Lena Hallengren (S) och finansminister Mikael Damberg (S) samt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.
Tillsammans presenterade de fler åtgärder för att få bukt med smittspridningen av coronaviruset som kan kännas tuffa, men inte innebär lika kraftiga tag som förra året.
Regeringen har tidigare presenterat en åtgärdsplan i tre steg som kan implementeras ett efter ett om smittspridningen och belastningen på sjukvården ökar.
OBS! Se nya restriktionerna som gäller från 14 januari 2022 här.
Smittspridningen och belastningen på vården ökar
Presskonferensen inleddes i vanlig ordning med en snabb genomgång av smittläget i Sverige och världen. På flera håll syns en oroande utveckling med hög smittspridning och en ökad belastning på sjukvården samtidigt som man oroar sig för omikronvarianten som verkar vara mer smittsam. I flera av våra grannländer införde man fler restriktioner tidigare.
Allt fler smittade konstateras i Sverige och för närvarande är 88 personer inlagda på intensivvårdsavdelningar runt om i landet. Majoriteten är ovaccinerade.
– Nu är det bara tre dagar kvar till jul, en högtid som många ser fram emot. Men samtidigt befinner vi oss i ett bekymmersamt läge med ökad belastning på sjukvården, ökad smittspridning och den nya omikronvarianten. Samtidigt får fler ett bättre skydd mot omikron, i och med att fler får sin tredje dos nu, inledde statsminister Magdalena Andersson (S) presskonferensen.
Detta gällde tidigare – men även nu
Just nu gäller fortfarande tidigare rekommendationer om särskilda rekommendationer för ovaccinerade, att man ska stanna hemma och testa sig vid symtom (även som vaccinerad) och råd för resenärer.
I dag träder också kravet på vaccinbevis vid inresande från alla ESC-länder, det vill säga även de nordiska länderna, i kraft. Det finns undantag för studerande eller arbetare som gränspendlar, men annars omfattar regeln alla som reser till Sverige.
Ovanpå detta gäller fortfarande rekommendationerna enligt Steg 1, med viss modifikation, i regeringens åtgärdsplan. Alltså:
- Alla bör hålla avstånd och undvika trängsel i offentliga miljöer
- Hemarbete ska möjliggöras av arbetsgivare
- Lärosäten ska ha fortsatt undervisning på plats men undvika större samlingar
- Serveringsställen ska undvika trängsel
- Munskydd i kollektivtrafiken
Nya restriktioner från och med 23 december
Men från och med den 23 december skärps restriktionerna ytterligare i linje med Steg 2 i regeringens åtgärdsplan. Då gäller följande:
- Alla som har möjlighet ska arbeta hemifrån
- På krogar och restauranger införs krav på sittande servering, samt krav på en meters avstånd mellan sällskapen. Det blir därmed inget nattklubbsfestande under ledigheten.
- Allmänna och offentliga sammankomster för 20 till 500 deltagare ska enbart ha sittande publik, oavsett vaccinationsbevis. Utan vaccinationsbevis ställs även krav på avstånd mellan sällskapen, en maxstorlek på 8 personer per sällskap och ett maxantal på 500 gäster eller deltagare.
- Allmänna och offentliga sammankomster med fler än 500 deltagare kräver vaccinationsbevis samt avstånd mellan sällskapen och en maxstorlek på 8 personer per sällskap.
- För mässor, handelsplatser och platser för kultur- och fritidsverksamheter ställs krav på 10 kvadratmeter per person.
- Deltagande på cuper eller läger avråds till och med den 16 januari, även för barn.
Från och med julafton, den 24 december, kommer också dessa åtgärder att införas:
- Obligatorisk platsbokning införs på vissa buss- och tågresor.
- Det blir ett maxtak på 50 deltagare i lokaler som upplåts för privata sammankomster.
- Det kan också bli krav på negativt PCR-test för utländska medborgare från 12 år som reser in i Sverige.
Ekonomiska åtgärder som gäller nu
Sedan tidigare har regeringen också infört ekonomiska stödåtgärder på nytt som kommer att gälla till mars 2022:
- Slopat läkarintyg för smittbärarpenning
- Riskgruppsersättning och viss tillfällig föräldrapenning för vissa nyligen allvarligt sjuka barn
- Tillfällig föräldrapenning vid bland annat skolstängning
- Ersättning för slopat karensavdrag för anställda (samt motsvarande ersättning till egenföretagare) för att underlätta för människor att stanna hemma vid sjukdom.
- Ersättning till arbetsgivare för höga sjuklönekostnader.
- Skattefri parkeringsförmån för att minska trängsel i kollektivtrafiken
Nu meddelade Mikael Damberg (S) också att ordinarie omställninsstöd och omsättningsstöd till enskilda näringsidkare och handelsbolag träder i kraft.
FHM befarar värre läge – men julfirandet ska kunna ske som planerat
På Folkhälsomyndigheten befarar man att smittspridningen kommer att fortsätta öka och att fler åtgärder kommer att behöva sättas in framöver, enligt Karin Tegmark Wisell.
Men även om de här restriktionerna införs nu precis innan jul så ska de inte sätta stopp för planerna på julfirande så länge alla nära och kära som ska träffas är vaccinerade och friska.
Är man inte vaccinerad behöver man förhålla sig till andra rekommendationer.