Ny covid-våg i maj – så ska FHM reglera den ökande smittan
Senast den 29 april ska Folkhälsomyndigheten presentera en beredskapsplan för införandet av råd, rekommendationer och andra eventuella smittskyddsåtgärder i händelse av en skenande smittspridning. Detta efter att prognoser visar att vi kan komma att få en ny covid-våg i maj.
Pandemin är inte över – men pandemilagarna är hävda
Sedan den 1 april klassificeras covid-19 inte längre som en allmänfarlig eller samhällsfarlig sjukdom. Däremot är den anmälningspliktig, ett beslut som fattats för att möjliggöra smittspårning samt motverka spridning i riskmiljöer såsom hälso- och sjukvården och äldreomsorgen.
I dagsläget läggs omkring 25 covidsjuka in på sjukhus varje dag och enligt Folkhälsomyndighetens beräkningar så väntas denna siffra fördubblas de kommande 2-3 veckorna. Något som fått regeringen att utkräva Folkhälsomyndigheten på en beredskapsplan.
– Att pandemin pågår är rätt uppenbart och vi har avvecklat våra restriktioner, så vi behöver skaffa oss en beredskap för att situationen kan förändras, har socialminister Lena Hallengren sagt i dagarna till TT. Det rapporterar Dagens Medicin.
Omikronvarianten BA.2 orsakar ny våg av covid-19
Omikronvarianten BA.2 anses vara uppemot 30 procent mer smittsam än BA.1 och fortsätter således att "cirkulera och dominera smittspridningen", skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.
Värst förutspås det att bli i mitten på maj, då antalet fall förväntas uppgå till ungefär 3500 per dag. Efter det förväntas toppen att avta i takt med att vädret blir varmare och folk går på ledighet. Man menar av den anledningen således att inga särskilda restriktioner eller rekommendationer behövs införas i dagsläget.
– Folkhälsomyndigheten bedömer inte att det behövs några nya smittskyddsåtgärder i det här läget. Men det är fortsatt viktigt att upprätthålla förebyggande åtgärder inom hälso- och sjukvården och äldreomsorgen, och att arbeta vidare för att bibehålla en hög vaccinationsgrad, säger tillförordnad avdelningschef Lisa Brouwers, i samma pressmeddelande.
Kan komma att förändras – FHM fortsätter rapportera
Som det ser ut nu kommer således inga särskilda uppmaningar eller rekommendationer, trots en väntad ökning av antalet smittfall. Men Folkhälsomyndigheten informerar på sin hemsida att de på regeringens begäran kommer att komma med löpande rapporter till och med den 20 juli, vilka ska visa på en möjlig utveckling i läget och utgöra underlag för vårdens planering.
Källa: Folkhälsomyndigheten, Dagens Medicin
Foto: TT