Nu hävs alla pandemilagar – trots larm om ökad smitta runt i världen
Riksdagen har efter en proposition från regeringen beslutat att covid-19 inte längre ska klassas en samhällsfarlig och allmänfarlig sjukdom. De har också sagt ja till att covid-19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen ska upphöra att gälla den 31 mars 2022.
Samtidigt läser man på sina håll hur städer och länder återigen drabbas av höga smittotal. Detta vet vi om läget just nu:
Ökad smittspridning i världen och Europa
Covid-19 fortsätter att spridas i Sverige, men i mindre utsträckning än tidigare. I andra länder är läget värre. Kina har sen några veckor tillbaka kämpat med en ny våg av coronavarianterna omikron och delta.
I mitten på mars var smittspridningen den högsta uppmätta sedan februari 2020, något som har fått myndigheterna att införa nya restriktioner och nedstängningar av samhället i flera regioner. Snarlik utveckling ser man även i delar av övriga Europa, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.
1 april upphör covid-19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen
Men enligt lag är från och med 31 mars covid-19 inte längre klassad som en samhällsfarlig eller allmänfarlig sjukdom i Sverige. Det meddelar Riksdagen på sin hemsida. De har också beslutat att tillfälliga pandemilagen (covid-19-lagen) och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen ska upphöra att gälla den 31 mars 2022.
Detta är lagar som tillfälligt togs fram för att kunna begränsa smittspridningen vid aktiviteter som inte kunde nås med tidigare regleringar, så som kollektivtrafik och handelsplatser.
Covid-19 ska fortsättningsvis vara anmälningspliktig
Däremot gäller fortsatt anmälningsplikt: "Regeringen har beslutat att covid-19 ska läggas till i smittskyddslagens bilaga 1, vilket medför att covid-19 förblir anmälningspliktig", skriver de i ett pressmeddelande. Detta gör man för att underlätta smittspårning och motverka spridning i riskmiljöer såsom hälso- och sjukvården och äldreomsorgen.
Källa: Folkhälsomyndigheten, Riksdagen, Regeringen, SvD, The Guardian
Foto: TT