Janssens coronavaccin på väg till Sverige – pausas nu i USA
De första leveranserna av Johnson & Johnsons coronavaccin Janssen väntas nå Sverige inom några dagar. De ska sedan fördelas ut till de olika regionerna. Sverige kommer att få 67 000 vaccindoser i april, 295 000 i maj och 888 000 i juni, uppger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till SVT Nyheter.
Så bra skyddar coronavaccinet Janssen
Det nya vaccinet är, precis som Astra Zenecas vaccin, ett så kallat vektorvaccin. Man använder ett förkylningsvirus (adenovirus) för att få kroppen att tillverka skydd mot covid-19. Inget av innehållsämnena i vaccinet kan orsaka covid-19.
Det som framförallt gör Janssens vaccin unikt är att man bara behöver en dos av det.
Vaccinet har cirka 67 procents skyddseffekt mot att insjukna i covid-19 och en 85-procentig effektivitet mot att bli allvarligt sjuk i covid-19. Janssen rekommenderas till personer över 18 år.
De vanligaste biverkningarna
De här biverkningarna förekommer hos fler än 1 av 10 vaccinerade med Janssen:
- huvudvärk
- illamående
- muskelvärk
- smärta vid injektionsstället
- kraftig trötthetskänsla
Man kan även känna av de här biverkningarna:
- rodnad vid injektionsstället
- svullnad vid injektionsstället
- frossa
- ledvärk
- hosta
- feber
Blodproppar har rapporterats
Janssen-vaccinet är samma typ av vaccin som det från Astra Zeneca. Blodproppar efter vaccinering har rapporterats för båda vaccinen.
De blodproppar som misstänks bero på Janssen tycks vara av samma typ som med Astra Zenecas vaccin – en mycket ovanlig typ som uppstår i samband med låga nivåer av blodplättar.
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s säkerhetskommitté utreder nu fyra allvarliga fall av blodproppar efter vaccinering med Janssen. Ett misstänkt dödsfall har rapporterats.
Janssen har framförallt används i USA. Där har FDA, USA:s läkemedelsmyndighet, än så länge inte kunnat koppla just Janssens covidvaccin till blodpropparna. För säkerhets skull har man nu valt att Johnson & Johnssons vaccin Janssen ska pausas i USA.
Källor: Läkemedelsverket, Life Science Sweden, Läkartidningen.
Foto: TT