Film och TV Kändisnyheter Nyheter Podd

Ny blogg! My Westerdahl: "Hälsa är så mycket annat än vikt"

07 maj, 2021
My Westerdahl bloggar på MåBra
My Westerdahl skrevs in hos Viktväktarna när hon var nio år gammal. Hon vet hur det är att kämpa mot både våg och hälsonormer. Idag är hon 31 år, beroendeterapeut och fast besluten om att utvidga begreppet hälsa.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
3 frågor och svar om PCOSBrand logo
3 frågor och svar om PCOS

My Westerdahl, 31 år, har ett tydligt mål just nu – att utvidga begreppet hälsa.

– Jag vill att man inte bara ska snöa in sig på vikt, det finns så mycket mer att ta hänsyn till när det gäller hälsa. Vikt har mindre betydelse, det är mer viktigt hur vi lever.

My Westerdahl har själv gjort en viktresa

Hon har själv gjort en viktresa och bloggade länge om lchf.

– Jag har bantat hela mitt liv, vägt 170 kilo som mest. Sedan gick jag ner en del, för att sedan gå upp en del igen. (Jag har nyligen blivit tvillingmamma.) Men lchf är inte riktigt min grej att skriva om längre, jag arbetar mer kring kroppspositivism.

My Westerdahl bloggar hos MåBra

Hon kallar sig kroppskompis och är både civilingenjör och beroendeterapeut. Hon vet allt om socker och hur det kan påverka våra kroppar. Hon har själv kämpat med sockersug större delen av sitt liv.

Annons

– Jag var väldigt stor redan som liten, det blev många turer till dietist och jag skrevs in hos Viktväktarna när jag var nio år gammal. Jag är den kroniska bantaren. Har hållit på med det fram och tillbaka hela livet. Men ju mer vi bantar desto större blir vi.

"En av tjugo lyckas gå ner i vikt, och hålla vikten"

My brukar säga att de där 170 kilona som hon kom upp i, de bantade hon sig till. För varje gång hon gick ner några kilon, så gick hon upp dem igen – och så några extrakilon till.

– Forskning visar att bantning är lönlöst. En av tjugo lyckas gå ner i vikt och sedan hålla vikten. Om man inte är väldigt överviktig, då är chansen ännu mindre att man lyckas hålla vikten, faktiskt så liten som 0,001 procent. Men det är ingen som pratar om det.

Vikt är inte det enda My har kämpat med. Hon har också PCOS, Polycystiskt ovarialsyndrom som innebär många äggblåsor på en eller två äggstockar och ofta mycket testosteron i kroppen. Det upptäcks ofta när man försöker bli gravid, och det är svårt.

Annons
Var femte kvinna tros ha PCOS, de flesta utan att veta om det. Det här är vad det innebär att ha den dolda hormonsjukdomen.

– Jag och Martin försökte få barn i fyra år. Jag åt jättemånga mediciner som gav mycket biverkningar – tryck över bröstet, högt blodtryck … Jag kände mig helt slut.

Lever med PCOS, försökte få barn i fyra år

När de fick höra att IVF snart skulle innebära att ta ännu mer sprutor, hormoner och mediciner så tog det stopp för My.

– Vi la allt på hyllan. Köpte ny bil, började planera resor och funderade på att starta familjehem istället.

Men så började My plötsligt må dåligt.

– Jag trodde jag skulle ha mens, jag hade väldigt oregelbunden mens då. Men den kom aldrig. Istället fick vi veta att vi väntade tvillingar!

My Westerdahl om livet som tvillingmamma

För cirka tre månader sedan kom bebisarna, Bo och Rut, som Mys liv såklart kretsar mycket kring just nu. Men ännu har hon inte upplevt att det varit lika jobbigt som folk målade upp under hennes graviditet.

– Jag trodde livet skulle vara över, efter vad alla berättat. Men de är inte särskilt jobbiga ännu. De sover bra och det funkar jättebra även fast de är två. Men jag gör det ju inte själv, min man är också hemma.

Annons

Med barnen så kom ännu mer motivation för My att ta hand om sig och må bra.

– Idag äter jag och tränar ju för mina barn också. Jag märker direkt om jag äter sämre någon dag, då orkar jag inte med barnen på samma sätt. För mig är det viktigt att både äta och träna bra, varje dag. Jag skulle aldrig orka med en livsstil där jag inte tar hand om mig.

Vad kommer vi att få läsa om i din blogg?

– Jag kommer dela med mig av allt möjligt när det gäller reflektioner kring vikt, bantning och hälsosam livsstil – men med allt annat än viktfokus. Sedan blir det förstås en inblick i vardagen som tvillingmamma.

Hur ser den vardagen ut?

– Jag brukar gå upp väldigt tidigt, dricka te, meditera och sedan träna efter frukost. Sedan tar jag hand om tvillingarna och jobbar ett par timmar här och var med mitt företag.

my westerdahl

Du har sagt att du älskar din kropp?

– Ja, men det är ju inte som att jag går runt och är nyförälskad i den hela tiden. Men jag trivs väldigt bra i min kropp, just nu kan jag känna lycka över att kunna ta promenader och träna. Jag är frisk, och på så sätt trivs jag. Jag har valt att inte operera bort hud. Jag klär mig i det jag känner mig fin i. Och jag försöker ta hand om min kropp. Jag blir bättre på att trivas ju äldre jag blir.

Annons

Hur gjorde du för att komma dit?

– Jag var tvungen att läsa på väldigt mycket om mekanismer bakom viktreglering till att börja med. Kroppen kommer att motarbeta dig om du försöker gå ner i vikt. Den kommer att plantera tankar om mat i ditt huvud, ge dig hungerkänslor … När jag insåg hur stora pengar bantningsindustrin drar in på att vi tvivlar på oss själva så kände jag att det vill jag inte vara en del av. Jag blev mer kärleksfull mot mig själv.

Vi välkomnar hälsoinspiratören som brinner för yogan och miljön.

Du vill att hälsa ska handla om annat än vikt?

– Verkligen. Idag pratar man ofta om övervikt som roten till problem med diabetes, insulin, sköldkörtelproblem osv … Istället är det symptom på just de problemet, att be någon banta med diabetes är alltså lika dumt som att be någon med migrän sluta ha ont i huvudet.

– Jag tror att för att vi ska våga må bra och känna kärlek till våra kroppar så behöver andra sidan komma fram också. Vi behöver diskutera forskning mer på bra sätt. Och jag tror att det är viktigt att syna all bullshit i samhället.

Läs mer om och av My Westerdahl i bloggen – här!

Foto från Instagram

Annons