Film och TV Kändisnyheter Nyheter Podd

Staffan Bergström mister läkarlegitimationen: ”Kommer överklaga”

03 okt, 2022
author Linn Seipel
Linn Seipel
Björn Natthiko Lindeblad till vänster. Staffan Bergström till höger.
Staffan Bergström är läkaren som indirekt gjorde det möjligt för buddhistmunken Björn Natthiko Lindeblad att få ett självvalt livsslut. Foto: TT/Privat.
Läkaren och dödshjälpsdebattören Staffan Bergström uppmärksammades i juli 2020 för att ha hjälpt en ALS-sjuk man att avsluta sitt liv. Sedan igen tidigare i år, då Björn Natthiko Lindeblad valde samma väg. Nu har han det förstnämnda fallet fått honom att bli av med läkarlegitimationen – och står han redo att överklaga beslutet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I juli 2020 hjälpte läkaren och dödshjälpsdebattören Staffan Bergström en ALS-sjuk man att avsluta sitt liv med hjälp av sömnmedel i en fruktsmoothie. Fallet granskades av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och anmäldes vidare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN), vilka nu beslutat att Staffan Bergström ska bli av med sin läkarlegitimation.

Se också: Björn Natthiko Lindeblad om sjukdomen ALS

Björn Natthiko Lindeblad om sjukdomen ALSBrand logo
Björn Natthiko Lindeblad om sjukdomen ALS

För MåBra berättar han mer om domen och tankarna kring utfallet.

– Det åligger dessa instanser att bevaka missförhållanden och klandervärda beteenden inom vården, det har jag förståelse och respekt för, det har jag alltid varit noga med att uttrycka, säger Bergström och fortsätter:

– Däremot kan jag så här i efterhand fortfarande inte se att jag borde ha gjort på något annat sätt.

Annons

Pandemin avbröt den sjuke mannens planer

Den kraftigt sjuka mannen, vars dödsfall ärendet handlar om, hade allt ordnat för sig innan pandemin slog till. Under flera månader hade han i samråd med sina närmaste läst på och förberett dokument och handlingar för att åka till organisationen Dignitas i Schweiz, där frivillig dödshjälp är tillåten. När restriktionerna hindrade honom från att genomföra sin plan, bad han Staffan om hjälp.

– Han var helt klar i huvudet och förklarade för mig att han vägrade åka in på hospis eller någon vårdavdelning. Att om ingen kommer hjälpa honom, så gör han det själv. Om han så måste ta till vapen eller illegala preparat.

Efter tunga diagnosen fick han hjälpa sin pappa att dö.

Kommer överklaga – hoppas på prejudikat

Efter händelsen åkte Staffan Bergström direkt till polisen för att själv anmäla händelsen. En förundersökning startades men lades snabbt ned, eftersom medhjälp till självvalt livsslut inte är straffbart enligt lag. Däremot råder hög risk för läkare att, likt Bergström, bli av med sin yrkeslegitimation. Ett beslut han bestämt sig för att överklaga – i förhoppningen att se lagändringar i frågan.

Annons

Om ALS

Nervsjukdomen Amyotrofisk lateralskleros (ALS) gör att nervcellerna som styr kroppens muskler gradvis förtvinar, vilket orsakar förlamning. Sjukdomen är obotlig och dödsorsaken är oftast förlorad andningsförmåga eller att hjärtat inte längre orkar pumpa.

Källa: 1177

Om dödshjälp (Eutanasi)

Eutanasi kallas det när en läkare avsiktligt avslutar en patients liv på dennes begäran. Detta är förbjudet i Sverige – och den som berövar en annan människa livet gör sig skyldig till mord eller dråp, även om det skett på den sjukes begäran. Argumenten för och emot aktiv dödshjälp är många. MåBra har skrivit mer om ämnet här.

Källa: Riksdagen

– Jag söker en hederlig analys av det läge jag stod i. Hade det här utspelat sig på ett sjukhus hade jag gått fri, men mannen i fråga vägrade förflyttas. Det är en fullkomligt grotesk och horribel tanke att en dokumenterat och tydligt psykiskt frisk människa skulle tvångsomhändertas, säger Staffan Bergström och fortsätter:

– HSAN har inte förstått helheten i situationen. Jag och mitt juridiska team har mycket att stå på i detta fall, och jag hoppas på att skapa ett prejudikat i högsta förvaltningsdomstolen.

Staffan Bergströms stöd till Björn Natthiko Lindeblad

Det var efter detta fall som den framlidne, då ALS-sjuka buddhistmunken Björn Natthiko Lindeblad kontaktade Staffan Bergström för att få medhjälp till självvalt livsslut. På grund av den pågående utredningen kunde dock Staffan inte själv hjälpa Björn, men han tog hjälp av en anonym läkare från organisationen han själv är medgrundare till – Rätten till en värdig död (RTVD). MåBra har tidigare skrivit om det fallet här.

Annons

Här kan du få hjälp:

Funderar du eller någon i din närhet på att ta sitt liv?
Det finns hjälp att få. Hit kan du vända dig om du behöver hjälp:

  • 112. Ring nödnumret om du eller någon i din närhet befinner sig i akut fara.
  • 1177 Vårdguiden. Hit ringer du för att få sjukvårdsrådgivning, och du kan också få uppgifter om var din närmaste psykiatriska mottagning finns. Hos 1177 Vårdguiden finns också en lista på jourtelefoner och chattar, dit du som mår psykiskt dåligt kan vända dig. Du hittar den här.
  • Om du har akuta självmordstankar eller känner hopplöshet på något annat sätt, tveka inte att åka in till psykakuten för att får hjälp och stöd.
  • Organisationen Mind har en självmordslinje, som du når antingen här via deras hemsida, eller på telefonnummer 90101. Självmordslinjen håller öppet dygnet runt, varje dag. Du har alltid möjlighet att vara anonym.
  • Jourhavande medmänniska når du antingen via webben, eller på telefonnummer 08 – 702 16 80.
  • Hos Suicide Zero finns information om självmord och du som är anhörig kan få konkreta tips på vad du kan göra för att hjälpa någon som mår dåligt.
  • SPES – Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd, finns för dem som förlorat en närstående genom självmord. SPES har en jourtelefon och arrangerar samtalsgrupper.
Annons