Stefan Löfven i karantän – misstänkt coronakontakt
Statsminster Stefan Löfven meddelar på sin Facebooksida att han sedan onsdagen har isolerat sig tillsammans med sin fru efter att det konstaterats att en person i hans närhet har ”vistats nära en person med bekräftad covid-19”.
"Vederbörande har testat negativt men på inrådan av läkare håller min fru Ulla och jag oss isolerade tills vidare. Det är det enda ansvarsfulla att göra i det här läget.", skriver han.
Han skriver fortsatt:
"Jag arbetar på distans. Vi mår bra och har inga symtom. I enlighet med rekommendation från vården kommer vi att ta coronatest så fort det är möjligt."
Stefan Löfven i karantän med frun Ulla
I sitt inlägg betonar den 63-årige Löfven att han med oro ser på det försämrade coronaläget i Sverige och säger att ”utvecklingen går åt fel håll”.
Sverige har den senaste veckan haft en ökande smittspridning i landet och tidigare i veckan fick tre svenska regioner nya coronarestriktioner i linje med de som redan gäller i bland annat Stockholm och Uppsala.
Under gårdagen registrerade Folkhälsomyndigheten 28 nya dödsfall till följd av covid-19, en markant ökning från tidigare veckor.
Löfven är tydlig i sitt inlägg och skriver att man ska följa myndigheternas råd och rekommendationer:
" Fler smittas. Fler dör. Det är en allvarlig situation. Som ni vet så har Folkhälsomyndigheten infört så kallade lokala allmänna råd i flera regioner. Som jag brukar säga, det är inte allmänna tips utan det är det som gäller."
Folkhälsomyndigheten: Så lyder råden om karantän
När nyheten om att stadsministern satt sig själv och sin fru i självvald karantän väcktes många frågetecken kring vad som egentligen gäller när det kommer till att en person i ens närhet har vistats nära en person med bekräftad covid-19.
På Folkhälsomyndighetens hemsida kan man läsa om de olika reglerna vid kontakt med en coronasmittad.
Om du träffat någon som har covid-19 och du har symtom
"Vet du att du har träffat någon som har covid-19 och du får symtom ska du isolera dig och gå in på webbplatsen 1177.se för att se vad som gäller för provtagning för covid-19 i den region där du bor om symtomen inte går över på ett dygn. Det är alltid regionen som styr vilka som provtas utifrån de regionala förutsättningarna.
Medan du väntar på provsvaret ska du bete dig som om du har covid-19, alltså stanna hemma och undvika nära kontakter, i den mån det går, samt vara noga med hygienen."
Om du träffat någon som har covid-19 och du inte har symtom
"Vet du att du har träffat en person som har covid-19 och du inte har några symtom ska du ändå tänka på att du kan vara smittad. Var uppmärksam på om du får några symtom under hela inkubationstiden (2-14 dagar, vanligast 5 dagar).
Du bör undvika nära kontakt med andra människor under inkubationstiden. Är det möjligt bör du arbeta hemifrån."
Om det är någon i ditt hushåll som har symtom ska du följa restriktionerna som gäller för familjemedlemmar till en covid-19 smittad.
Så gör du när någon i hushållet är sjuk i misstänkt covid-19
"När en person i ditt hushåll är sjuk med snuva, hosta, feber eller andra symtom på covid-19, ska den som är sjuk isolera sig i hemmet. Den som är sjuk ska ta ett prov för att se om den har covid-19. Gå in på webbplatsen 1177.se för att se vad som gäller för provtagning för covid-19 i den region där du bor om symtomen inte går över på ett dygn. Det är alltid regionen som styr vilka som testas utifrån de regionala förutsättningarna."
Saker du och de i ditt hushåll ska tänka på:
- Försöka hålla minst en armlängds avstånd till den som är sjuk.
- Om det är möjligt ska den som är sjuk isolera sig i ett eget rum.
- Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
- Tvätta alltid händerna före måltid, vid mathantering och efter ett toalettbesök.
- Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk. Släng alltid pappersnäsduken i en papperskorg och tvätta händerna efter.
- Vara uppmärksam på om du själv får några symtom under hela inkubationstiden (2-14 dagar, vanligast 5 dagar).
Källa: FMH Foto: TT
Läs mer:
Skarpare corona-restriktioner införs: här är länen som berörs
Dr Gunilla: Det här ska du alltid söka vård för – trots corona